Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
1. 10. 2019

Greta řekla v OSN: „Při dnešní míře emisí bude celý zbývající limit pryč za méně než 8,5 roku.“

Konkrétně jde o limit toho, kolik oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv může ještě lidstvo vypustit, aby existovala ještě 2/3 pravděpodobnost, že oteplení planety nepřesáhne 1,5 stupně. Podle loňské zprávy IPCC je to oteplení sice již nebezpečné, ale snad zvládnutelné. Greta Thunbergová toho řekla světovým státníkům více a hlas se jí při tom chvílemi chvěl. Mnozí lidé všech věkových skupin, mnozí vědci a politici její naléhavý projev velmi ocenili. Možná máte ale kolem sebe někoho, kdo se nad tím rozčilením pozastavuje. Je to podivné, ale možná potřebuje pomoci s počty: pokud neuděláme razantní změny, vyčerpáme limit pro užívání fosilních paliv na přelomu let 2027 a 2028. Možná i dřív, rozhodně ne o moc později.
Greta ale nevystupuje proto, abychom její projev chválili, chce po všech konkrétní a velké činy, které směřují k opuštění fosilních paliv. A má pro nás vzkaz: „Nikdo není příliš malý na to, aby něco změnil.“
Více informací naleznete zde.

Greta Tunbergová řekla v OSN: „Při dnešní míře emisí bude celý zbývající limit pryč za méně než 8,5 roku.“

Přijďte na brněnský Biojarmark: potkejte se s svým oblíbeným biosedlákem

Tuto sobotu 5. října se od 9 do 14 hodin koná Brněnský biojarmark. Co 28. ročník tradiční akce na Zelném trhu přinese? Například biozeleninu z Velehradu – prokazatelně kvalitní a bez chemie! Biouzeniny ze Sasova ověnčené řadou potravinářských cen potěší chuťové buňky. Letos přijede nově Ekofarma Pařilovi s biovejci, biozeleninou, bylinkami a také Markéta Šedivá s mléčnými biovýrobky. A pochopitelně bude i biovíno a biohroznové a biojablečné a další mošty. K nakupování zahraje cimbálovka Veronica. Zveme celé rodiny, na děti čeká doprovodný program.
Více informací naleznete zde.

Nové číslo časopisu Veronica: Kůrovec na všechny způsoby

Třetí číslo letošního ročníku časopisu Veronica je z velké části věnováno kůrovci. Dočtete se v něm, co je příčinou gradace kůrovce dosud u nás nevídané a jaký vliv to bude mít na budoucnost našich lesů. Blíže se věnujeme situaci v Beskydech a hlavně v Jeseníkách. Různé pohledy na situaci můžete posoudit v „duelu“ – názorovém článku, kde na sebe reagují dva autoři. Bez zajímavosti nejsou ani názory různých vlastníků lesa na otázky redakce, vhled do toho, jak funguje ekonomika v lese, nebo představení rizik použití chemie proti kůrovci.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Čím vyčistit plíseň z kachliček a ze závěsu?

Nejjednodušším a nejlevnějším způsobem, jak se plísně zbavit je použití kvasného bílého octa. Ten umí zabít 80 % druhů plísní, které se běžně nacházejí v domácnosti, a navíc také jako slabá kyselina pomáhá zabránit jejímu návratu. Další možností je použití oleje z čajovníku (tea tree olej), který má dezinfekční, antimykotické a antibakteriální účinky.
Více informací naleznete zde.

Zveme vás na podzimní pobyt do Hostětína

Bílé Karpaty jsou na podzim krásně barevné. Když k této barevnosti přidáte i pestrý program - výlet na Žítkovou, bylinkové povídání, lesní vycházku a tvoření z ovčí vlny - tak zjistíte, že bez tohoto pobytu v Hostětíně ani nemůžete být. Zveme vás k nám na čtyři dny, od 10. do 13. října. Máme posledních pár volných míst.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Přednáška Ekologická stopa – jak se chovat šetrněji k naší planetě o ekologické stopě a environmentálních dopadech našeho každodenní života a spotřebitelského chování. Pořádá Zelený kruh. Dva termíny a dvě místa: úterý 8. 10. v Olomouci a středa 9. 10. v Brně.

Přednáška Přežijí horské lesy Jeseníků rok 2020? Jeseníky čelí největší kůrovcové kalamitě v historii a do několika let hrozí plošné odlesnění velké části hor. Beseda o jejich dalším osudu. Kino Pohoda, město Jeseník,10. 10. 2019 od 17 h. Více info

Krajem žítkovských bohyní - s vůní bylinek
5.10.2019 09:00 - 16:00, Žítková, Lektorovaná vycházka o historii a krajině Žítkové a tradičním bylinkářství. Pojďte se podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně. Součástí je i bylinkový workshop a povídání s místní bylinkářkou.
detail akce »
Krajem žítkovských bohyní - s možností návštěvy domku poslední bohyně
19.10.2019 10:00 - 16:00, Žítková, Pojďte se s námi podívat do obce Žítková, kde žily a působily tajemné žítkovské bohyně a zažijte svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži.
detail akce »
Škola ochrany klimatu (nejen) pro pedagogy
11.11.2019 - 13.11.2019, Hostětín, Jak učit o klimatu? Jaké problémy máme a co nás čeká? A jak to můžeme řešit? Jak toto téma předávat ostatním - žákům, studentům i dospělým? Přijeďte nasát vědomosti a inspiraci do Hostětína.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h; obchod Nadace Veronica otevřen: pondělí až pátek 13-18.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?