Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
11. 3. 2020

Připojte se k Hodině Země a řekněte, že vám na osudu planety záleží. Není už na co čekat.

V sobotu 28. března od 20.30 proběhne další ročník celosvětové klimatické akce Hodina Země. Zapojují se do ní miliony lidí, kteří chtějí mít i nadále kvalitní život, zdravou krajinu, čistý vzduch a vodu. Kteří ale ví, že je to všechno ohroženo změnou klimatu.
Připojte se i vy. Jak? Symbolicky na hodinu zhasněte, uspořádejte tématickou akci pro veřejnost nebo kolegy. Vypočítejte si svoji uhlíkovou stopu (postup najdete níže) nebo si dejte svůj osobní klimatický závazek. A ten zaregistrujte na www.hodinazeme.cz.
Více informací naleznete zde.

Připojte se k Hodině Země a řekněte, že vám na osudu planety záleží. Není už na co čekat.

Jak a proč byste si měli spočítat svoji uhlíkovou stopu?

Uhlíková stopa vám řekne, jaký je váš příspěvek ke změně klimatu. Pomůže vám odhadnout emise skleníkových plynů spojených s vaším bydlením, dopravou a spotřebou. K výpočtu můžete použít kalkulačku na www.uhlikovastopa.cz.
Průměrná roční stopa osobní spotřeby je 5000 kg CO2 a můžete ji snížit třeba tím, že 2× týdně vynecháte maso ze svého jídelníčku, vynecháte létání, budete jezdit veřejnou dopravou, snížíte teplotu vytápění o 1 °C, začnete využívat „zelenou elektřinu“ pocházející z obnovitelných zdrojů, budete třídit biologicky rozložitelný odpad nebo se vzdáte 14denní dovolené u moře v hotelu a nahradíte ji pobytem v penzionu v blízkém okolí.
Jaký si Vy dáte svůj závazek? Zapište ho do Hodiny Země:
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jak si vybrat ekologický prostředek do myčky nádobí?

Chci se poradit ohledně prostředku do myčky. Ráda bych používala nějaký ekologický, ale žádný osobně neznám. Máte tip na nějaký osvědčenou značku mycího prášku?
Již čtvrtým rokem jsou v prostředcích do myček zakázány fosfáty, které bývaly hlavní problematickou látkou. Má však smysl hledat i další „ekologické“ parametry a dle nich si vybírat. Nejčastější způsob prokázání ekologických parametrů je ekoznačkou, jde o dobrovolné značení. Jako nezávislá organizace nikdy nedoporučujeme konkrétní výrobek, vyberte si tedy nějaký s ekoznačkou.
Více informací naleznete zde.

Světový den vody v Brně: přednáška a test vody ve studánkové poradně

Jak poznat, zda je voda ve studánce pitná? Co dělat pro zlepšení kvality vody ve vaší studni? Kdy je nejlepší si nechat udělat rozbor vody? U příležitosti Světového dne vody vás zveme na ukázku testování vody a přednášku o vodě od Rudolfa Pecháčka ze studánkové poradny Ekologického institutu Veronica. Akce se uskuteční 23. března od 18 hodin na Panské 9 v Domě ochránců přírody v Brně, vstupné 90 Kč nebo benefiční vstupné 190 Kč (v ceně publikace o vodě dle vlastního výběru).
Více informací naleznete zde.

Máte lajknutý facebook Ekologického institutu Veronica?

Máte lajknutý facebook Ekologického institutu Veronica?
Na našem facebooku právě probíhá klimatická kampaň a dozvíte se řadu informací o ochraně klimatu. Pokud ještě nejste našimi fanoušky, budeme rádi, když si nás lajknete a budeme se s vámi potkávat.
Lajky na: https://www.facebook.com/eiveronica/

 

Tento projekt je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí, www.sfzp.cz a www.mzp.cz.

Jak si můžete s bylinkami upevnit své zdraví?
2.4.2020 17:00 - 20:00, Hostětín, Voňavý čtvrteční podvečer, při kterém se dozvíte, jaké bylinky vám pomohou od vašich neduhů a jak se nastartovat do jarní síly.
detail akce »
Kosa pro 21. století (kurz kutí)
30.5.2020 10:00 - 17:00, Hostětín, Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi - I. termín (program pro děti 7-12 let)
27.7.2020 - 31.7.2020, Hostětín, Vydejte se S kapkou vody za poznáním. Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Tábor pro rodiče s dětmi - II. termín (program pro děti 7-12 let)
3.8.2020 - 7.8.2020, Hostětín, Vydejte se S kapkou vody za poznáním. Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Dovolená s programem pro rodiče s dětmi ve věku 4-6 let
10.8.2020 - 14.8.2020, Hostětín, Vydejte se S kapkou vody za poznáním. Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje jen půldenní program a je určen pro menší děti.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?