Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
22. 5. 2020

Spojme řešení koronavirové krize s úsilím o udržitelný rozvoj

Ekologické organizace spojené v Klimatické koalici a Zeleném kruhu apelují na vládu, aby klimatická i koronavirová krize byly řešeny najednou. Ekonomická obnova by měla stát především na rozvoji čistých zdrojů energie, ekologické dopravy, či zavádění udržitelných a regenerativních postupů v péči o krajinu a zemědělskou půdu, a na dalších reformách zlepšujících stav přírody i kvality lidského života. Nikoliv na záchraně neperspektivních a neekologických odvětví nebo na úsilí o hospodářský růst za každou cenu. Východiskem je dodržování Zelené dohody pro Evropu. Přečtěte si o konkrétních navrhovaných opatřeních.
Více informací naleznete zde.

Spojme řešení koronavirové krize s úsilím o udržitelný rozvoj

Červnový pobyt rodičů s dětmi v Hostětíně bude relax i zábava. Přijeďte.

Radujte se s dětmi v přírodní zahradě a relaxujte pod jabloněmi, zatímco si vaše děti budou hrát v potoce, hledat raky, zkoumat přírodu, bavit se a budou šťastné. Představte si, že pro vaše děti někdo vymyslí program. Že za vás uvaří. Že budete mít nové kamarády - vy i děti. Berete?

Zveme vás do prostředí přírodní zahrady, ovocného sadu, Soch v krajině a magické krajiny Bílých Karpat, na pobyt s programem pro rodiče s dětmi. Nemusíte čekat do prázdnin - přijeďte už od 8. do 12. června!

V Hostětíně můžete společně tvořit, hrát si, výletovat, zkoumat přírodu, kuchtit, ... a odjíždět s pocitem, že jste spolu strávili krásné dny zase trochu jinak. Program je pro děti cca 4-6 let.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna z časopisu Veronica: Sníh bez sněžení

Chystá se u vás nový lyžařský areál, nákup dalších sněžných děl? Přemýšlíte už teď v létě o nové výbavě a nových místech, kam pojedete v zimě lyžovat?
Pro provozovatele sjezdovek a vleků se zasněžování a prodlužování sezóny na obě strany změnilo v každoroční nutnost. V posledních letech přírodního sněhu na sjezdovkách ubývá. Podívejme se na to, co vlastně znamená „umělé zasněžování". A uvědomme si, že sjezdové lyžování je zábava, která má extrémně velké dopady na životní prostředí - a bylo by vhodné si ji odepřít nebo alespoň omezit. A zcela jistě v letech, kdy je vody i sněhu málo.
Více informací naleznete zde.

Otevíráme férovou kavárnu ve Slavičíně

Konečně se nám splnil náš sen, aby naše neziskovka provozovala environmentální sociální podnik. Rozhodli jsme se pro kavárnu a zpracovnu ovoce z našich sadů. Po dlouhé přípravě se naše přání stalo skutečností. V neděli 31. května zahajujeme. Férová kavárna ve Slavičíně bude prodávat regionální výrobky, domácí moučníky, biovýrobky - a samozřejmě hostětínské mošty! Budeme také vyrábět skvělé sušenky a pečené čaje.
Záměrem podniku je pomáhat lidem v regionu i přírodě, proto budeme dodržovat i ekologické kritéria provozu kavárny. Zaměstnáváme maminky s dětmi ve věku do 10 let a ženy 55+. Přijďte nás navštívit.
Více informací naleznete zde.

Nejen o Soutoku: Vyšlo nové číslo časopisu Veronica

Situace kolem ochrany soutoku Moravy a Dyje nabírá v posledních týdnech na obrátkách. Proto se první číslo časopisu Veronica roku 2020 zabývá právě tímto tématem. Dočtete se také o potenciálu vyhlášení nových velkoplošných chráněných území, ale i o neúspěšné snaze vyhlásit národní park Křivoklátsko. Nechybí ani tradiční rubriky jako Krajina mého srdce nebo recenze na nové jedinečné publikace. V rubrice Výročí si připomínáme Boženu Němcovou a stromomilci si přijdou na své v několika článcích o stromech.
Více informací naleznete zde.

V Hostětíně se již plně otevíráme turistům

Od 25. května je v Centru Veronica k dispozici ubytování a v provozu je i obchůdek s regionálními výrobky. Od června bude Centrum v provozu i o víkendech. Pokud jste u nás ještě nebyli, podívejte se, kam můžete vyrazit.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Workshopy hliněné omítky. Třebovice u České Třebové. 12. - 14. 6, 19. -21.6. a 10. - 12.7. 2020. Vše pod vedení zkušených hlínařů Ficencových https://www.facebook.com/events/484282255790587/

Kosa pro 21. století (kurz kutí)
30.5.2020 10:00 - 17:00, Hostětín, Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Exkurze přírodní zahradou (v rámci Víkendu otevřených zahrad 2020)
7.6.2020 14:00 - 15:00, Hostětín, Exkurze Ukázkovou přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Bylinková procházka s bylinkářkou ze Žítkové
7.6.2020 09:00 - 16:00, Žítková, Žítková a bylinky patří neoddělitelně k sobě. Pojďte se něco naučit přímo od místní bylinkářky. A spojit povídání s procházkou po loukách.
detail akce »
Červnový pobyt s programem pro rodiče s dětmi ve věku 4-6 let
8.6.2020 - 12.6.2020, Hostětín, Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje jen půldenní program a je určen pro menší děti.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín (program pro děti 6-12 let)
27.7.2020 - 31.7.2020, Hostětín, Vydejte se S kapkou vody za poznáním. Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín (program pro děti 7-12 let)
3.8.2020 - 7.8.2020, Hostětín, Vydejte se S kapkou vody za poznáním. Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt s programem pro rodiče s dětmi ve věku 4-6 let
10.8.2020 - 14.8.2020, Hostětín, Vydejte se S kapkou vody za poznáním. Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje jen půldenní program a je určen pro menší děti.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?