Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
7. 7. 2020

Hlasujte a pomozte Hostětínu získat ekologického Oskara

Vážení přátelé, s radostí vám oznamujeme, že Hostětín má na dosah další krásné ocenění za práci, kterou dělá na poli udržitelného rozvoje. Má možnost získat krásnou cenu - Energy Globe. Uděluje se projektům, které pomáhají šetřit přírodu a energii. Obec prošla sítem konkurentů a dostala se do finále v kategorii Obec. Jediným, kdo si na Hostětín troufá, je Praha se svým systémem na třídění odpadů :-). Pomůžete nám zvítězit? Děkujeme za váš hlas i za šíření informace.
Hlasujte prosím v kategorii OBEC

Hlasujte a pomozte Hostětínu získat ekologického Oskara

Ekoporadna: Jak ekologicky zateplit maringotku?

Otázka: Zakoupil jsem maringotku a chtěl bych ji zateplit, aby byla obyvatelná celoročně. Jaký přírodní materiál mám zvolit na izolaci? Jakou použít parobrzdu a difuzní fólii?
Odpověď: Já sám v maringotce žiji už téměř 5 let s celou rodinou. Jelikož bydlím na Valašsku, rozhodl jsem se na zateplení použít místní ovčí vlnu, kterou jsem koupil upravenou do podoby jakýchsi pásů. Zvenku jsem pro jistotu difúzní fólii dával, na vnitřní straně jsem použil parozábranu, která v sobě má bublinky vzduchu a zároveň je pokovená.
Více informací naleznete zde.

Nechybějte na Letní škole ochrany klimatu v Hostětíně!

Kdo se nebojí chránit klima a má odvahu žít svůj život udržitelně a soběstačně, je vítán na dalším ročníku Letní školy v Hostětíně. V unikátním prostředí se setkáte s předními odborníky a dozvíte se, co můžete pro ochranu klimatu a snižování uhlíkové stopy udělat. Budeme mluvit o příčinách klimatické krize, zabývat se uhlíkovou stopou, diskutovat o suchu i přívalech. Dotkneme se i permakultury a využívání divokých rostlin, lesů, obnovitelných zdrojů, pasivních domů aj. Škola bude letos zaměřená i na to, jak se aktivně zapojit na místní úrovni, do dění ve vlastní obci.

Čekají vás přednášky a diskuze, stejně jako praktické zážitky. Budete odjíždět s pocitem, že nejen chcete něco udělat, ale už i víte, co a jak. Vaše aktivita pro to, aby se nám na Zemi lépe žilo, získá nový náboj a smysl. Neváhejte tedy a přihlaste se. Těšíme se na vás 21.-26. srpna 2020.
Více informací naleznete zde.

Nové číslo časopisu Veronica: Kámen a kamení

Kámen je nedílnou součástí naší krajiny, fenomén, který fascinovaně obdivujeme, ať již se jedná o drobné zrnko, nebo skalní město. S úctou si ho z krajiny odnášíme, zároveň po něm šlapeme. Kámen z krajiny vzatý doprovází lidstvo od jeho prvopočátků až do dneška. Kámen lidskou rukou upravený a v krajině ponechaný ji zdobí, spoluvytváří. Sám může být i krajinou, krajinou, ve které a se kterou jsme po tisíciletí žili. Může být také svědkem, symbolem, uměleckým artefaktem. Počtěte si v novém čísle časopisu Veronica.
Více informací naleznete zde.

Trávíte léto v Bílých Karpatech? Pak určitě navštivte naši novou kavárnu ve Slavičíně.

ZO ČSOP Veronica provozuje environmentální sociální podnik, jehož součástí je Fér Kaffé Veronica - nová kavárna ve Slavičíně. Pečeme zde vynikající domácí moučníky, pochutnáte si na výtečné kávě, můžete si koupit regionální výrobky, biomošt aj. Nabízíme i pečené čaje z plodů hostětínské přírodní zahrady a sušenky, které jsou rovněž z naší produkce. Kavárna podporuje regionální producenty a zaměstnává osoby, které hůře nachází uplatnění na trhu práce (maminky malých dětí, ženy před důchodem). Povedou-li vaše kroky do blízkosti tohoto města, tak vás moc rádi pohostíme.
Více informací naleznete zde.

Letní škola ochrany klimatu 2020 - soběstačnost a udržitelnost - domácnost, obec, stát
21.8.2020 - 26.8.2020, Hostětín, Co se dnes děje s klimatem? Je to důležité? Ohrožuje nás to? Máme se o to zajímat a můžeme s tím něco udělat? Co s tím můžeme udělat? Jak můžeme snížit svoji uhlíkovou stopu a žít soběstačněji? Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení.
detail akce »
Kosa pro 21. století (kurz kutí)
29.8.2020 Hostětín,
Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
26.8.2020 - 30.8.2020, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Jak na sucho v zahradě?
13.9.2020 Hostětín, Praktická inspirace, co dělat na zahradě pro zadržení vody. Opatření, která jsou účinná a přitom poměrně levná. Lektor: Čestmír Holuša
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
8.10.2020 - 11.10.2020, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?