Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 10. 2020

Neuvěřitelné: malý Hostětín získal hlavní cenu Energy Globe 2020

S radostí oznamujeme, že Hostětín zabodoval v soutěži E.ON Energy Globe, a to hned dvakrát. Zvítězil v kategorii Obec a vyhrál i Národní cenu pro absolutního vítěze soutěže. Soutěž oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energie - a těch je v Hostětíně mnoho. Přestože je Hostětín malý, tak může sloužit v oblasti úspor energie jako vzor pro tisíce dalších obcí v ČR. Podívejte se na záznam z předávání cen a načerpejte slavnostní atmosféru.
Více informací naleznete zde.

Neuvěřitelné: malý Hostětín získal hlavní cenu Energy Globe 2020

Ekoporadna: Jak naložit s kočičími exkrementy?

Ptali jste se v ekoporadně, kam patří kočičí exkrementy. Univerzální radu pro každého nemáme. Nejlepší je kompostování. Doporučujeme venkovní kompostér, o který se ale musíte dobře starat, aby v něm došlo k tzv. hygienizaci exkrementů. Exkrementy je ideální dávat do průmyslových kompostáren nebo bioplynových stanic. Dalo by se domluvit na obci, zda by systém sběru rostlinného odpadu nešel rozšířit i o tyto živočišné „produkty“. Pro mnoho obyvatel k přemýšlení je možnost splachovat exkrementy do záchodu. Určitě nepatří do směsného komunálního odpadu, to je až poslední ze všech možností.
Více informací naleznete zde.

Doporučujeme: Online diskuze klimatická změna v době koronavirové a předání ceny za komunikaci  změny klimatu (27. října, 16 - 18 h)

Jak naši reakci na měnící se klima ovlivní pandemie covid-19, která dramaticky zasáhla globální ekonomiku? Diskutují Danuše Nerudová, rektorka Mendelovy univerzity, ekonomka, Radim Tolasz, klimatolog, Vojtěch Kotecký, ekolog, analytik. Na úvod bude předána letošní cena Ceny za komunikaci globální změny klimatu. Pořádá Informační centrum OSN v Praze a Učená společnost České republiky. Akce je živě přenášena bez nutnosti registrace.
Více informací naleznete zde.

Environmentální sociální podnik Veronica má v nabídce pečené čaje, sušené ovoce i povidla. Myslete už na vánoce.

Brzy to bude rok, co jsme začali ve Veronice sociálně podnikat a vybudovali jsme podnik Zpracovna ovoce a kavárna Veronica. Ve Slavičíně vyrostla nová Fér Kaffé Veronica, kde si i v dnešních časech můžete dát (s sebou) vynikající kávu a domácí dezerty. Díky úspěšné sklizni ovoce z přírodní zahrady v Hostětíně pro vás máme nabídku pečených čajů neobvyklých chutí (dřínky, arónie, bez aj.), ovoce také sušíme a z trnek jsme vyrobili skvělá povidla. Vše bude zanedlouho v nabídce na nově vznikajícím webu a výrobky mohou být krásným vánočním dárkem pro vaše nejbližší.
Více informací naleznete zde.

Vyšel Atlas plastů

Využití i produkce plastů stoupá závratnou rychlostí: více než polovina všech plastů na světě byla vyrobena až po roce 2005. Více než třetina plastů se používá jako obal. Plasty mají výraznější negativní dopady na ženy než na muže. Světové emise skleníkových plynů pouze z produkce polyesterových vláken jsou 706 milionů tun CO2e za rok, tedy asi pětkrát více než emise celé ČR. Počtěte si v novém Atlasu plastů, který vydala Nadace Heinricha Bölla a Hnutí Duha. Zdarma ke stažení, popř. si lze napsat o tištěný výtisk.
Více informací naleznete zde.

Zasaď hrušku / Daruj hrušku s Nadací Veronica

Nadace Veronica zachránila kamion 4 600 hrušní z holandské ovocné školky nadace Corazón. Školka kvůli epidemii neměla odběr, nemohla stromky skladovat a musela by je naštěpkovat. Pomozte najít hrušním nový život a podpořte nadaci koupí sazenic či dárcovských certifikátů na výsadbu. Nebo získejte stromky zdarma pro výsadbu ve své obci. Jedná se o čtvrtkmeny se zapěstovanou korunou, odrůdy Konference a Sweet Sensation.
Více informací naleznete zde.

Nestihli jste online konferenci Ekovýchova pro pětihory?

Např. Eva Fraňková ve svém příspěvku nabídla přemýšlení o nerůstu, Danuše Nerudová mluvila o udržitelnosti jako součástí běžné společnosti, Josef Patočka o nutnosti systémových změn. A zazněla řada dalších vynikajících příspěvků.
Podívejte se na záznam celé akce.
Více informací naleznete zde.

Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena pro emailovou, telefonnní, webovou komunikaci. Osobní schůzky nutno předem domluvit.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?