PF 2021
Milí, přejeme vám hodně zdraví, radosti a sil do zmenšování uhlíkové stopy celý letošní rok. Rok 2021 OSN vyhlásila jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny. Možná si to plně neuvědomujeme, ale téma úzce souvisí i s ochranou klimatu. Jaká je naše rada? Změňme jídelníček ve prospěch rostlinné stravy a kupujme sezónní, místní a bio ovoce a zeleninu.
|
|
Ovoce a zelenina dovážené z ciziny mají na svědomí vysoké emise CO2 z nafty nákladních aut. Orientací na místní produkty zamezíme zbytečnému převážení z místa na místo a podpoříme zemědělce ve svém okolí.
Biozemědělství (neboli ekologické zemědělství) nepoužívá syntetická hnojiva ani jedovaté pesticidy. Biozemědělci tudíž produkují kromě zdravějších potravin také zdravější a udržitelnější životní prostředí s čistými vodami, půdou a lepšími podmínkami pro život rostlin a živočichů.
Pěstování ovoce a zeleniny má významné environmentální, ekonomické i sociální přínosy. Přispívá ke zvyšování biodiverzity krajiny. Je náročnější na pracovní sílu, což vytváří pracovní místa a příjem i ve venkovských oblastech. Přináší řadu možností i pro drobné pěstitele. O významu ovoce a zeleniny pro naše zdraví není asi potřeba psát.
Zpracování bělokarpatského ovoce je jedním z významných dlouholetých projektů, kterými se zabýváme v Hostětíně. V místní moštárně vyrábíme lahodný mošt již od roku 2000. A v minulém roce jsme ve Veronice nastartovali nový projekt eko-sociálního podnikání, který je rovněž zaměřen na využívání ovoce a zvyšování biodiverzity v hostětínském biosadu a přírodní zahradě. Ovoce sušíme, vaříme povidla, vyrábíme skvělé pečené čaje a ovocné moučníky ve Fér Kaffé Veronica ve Slavičíně.
Děkujeme vám, že v roce 2021 s námi budete i nadále chránit klima a přírodu. Třeba i tím, že si dáte závazek jíst více ovoce a zeleniny, místo masa.
Přejeme vám i nám, aby se to dařilo. Ekologický institut Veronica.
|
Není houba jako houba. To se dozvíte v čísle 4/2020, které sice vyšlo již před vánocemi, ale na pulty se dostává až nyní. Články vám pootevřou vrátka do tajemné říše hub i “nehub”, objasní jejich význam, možnosti využití a přináší řadu zajímavých názorů, aktualit i informací - tak, jak je ve Veronice zvykem. Více informací naleznete zde.
|
Na první čtvrtletí roku pro vás připravujeme kurz pletení proutěných košíků. Původně plánovaný termín 23. ledna musíme kvůli covidu zrušit, ale plánujeme přesun na únor či březen. Zájemci o kurz - ozvěte se nám prosím, abychom si s vámi mohli domluvit nový termín. Děkujeme. Více informací naleznete zde.
|
Zajímá vás, jak můžete ve škole učit o vodním režimu krajiny a o suchu v krajině a ve městě? Máme pro vás novou metodiku celoročního programu určeného pro žáky 2. stupně ZŠ a SŠ. Aktivity jsou řazeny do 6 celodenních programových bloků zaměřených na terénní výuku. Metodika vznikla v dílně spolku Tradice Bílých Karpat a vy ji můžete obdržet zdarma. Více informací naleznete zde.
|
V Hostětíně již pět let spolupracujeme s tělesně postiženými, nevidomými a neslyšícími dětmi a připravujeme pro ně jednodenní a pobytové programy. Zkušenosti z realizace programů jsme sepsali do Nápadníku, který vám rádi zdarma zašleme v elektronické podobě. Jedná se o soubor aktivit s tématem Voda. Děti v něm poznají vodu jako vzácnou, důležitou, zázračnou každodenní součást našich životů. Ponoří se do její energie, budou ji pozorovat a vnímat, aby obnovili prastaré spojení s tímto živlem. Více informací naleznete zde.
|
Český rozhlas nám všem nadělil pod stromeček důležitou knihu Davida Wallace-Wellse Neobyvatelná Země, s podtitulem Život po oteplení. Titul je výjimečný především tím, že přehledně shrnuje dosavadní poznatky vědců o proměně klimatu Země a na jejich základech navrhuje scénáře možného vývoje. A také burcuje, že důležité je ztratit co nejméně. Poslouchejte v podobě radioknihy do 7. ledna. Více informací naleznete zde.
|
|
Pletení proutěných košíků - kurz
únor či březen 2021, Hostětín. Termín budeme přesouvat kvůli covid-situaci na únor či březen. Zájemci se přihlaste, domluvíme se s vámi. detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 4 termíny pro víkendový ovocnářský kurz
6.2.2021 - 7.3.2021, Hostětín. Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Pro velký zájem kurz 4x opakujeme (4 termíny, stejná náplň). detail akce »
|