Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
24. 3. 2021

Připojte se tuto sobotu k Hodině Země. Dejte si závazek pro klima.

Není vám lhostejné, co se děje s přírodou a klimatem? Pak tedy dejte svůj hlas v kampani Hodina Země a vyjádřete tak, že si uvědomujete i svoji odpovědnost za stav životního prostředí. Hodina Země je celosvětová akce pro zvýšení povědomí o klimatické krizi. Letos proběhne tuto sobotu, 27. března, online.
Nachystali jsme pro vás nabídku dobrovolných klimatických závazků, ze kterých si můžete vybrat, nebo si stanovit klimatický závazek vlastní. Děkujeme vám, že se zapojíte a společně tak ukážeme, jak mnoho lidí je připraveno konat.
Více informací naleznete zde.

Připojte se tuto sobotu k Hodině Země. Dejte si závazek pro klima.

Ekoporadna: Jídlo pro všechny. Méně masa a více ořechů je klíčem k udržitelnému stravování.

Zajištění potravin bude hlavní globální výzvou pro 21. století. Potravinová produkce stojí za 30 % emisí skleníkových plynů. A zemědělství je na klimatu bezprostředně závislé. Z pohledu emisí oxidu uhličitého je zásadní spotřeba živočišných výrobků (maso, mléko, vejce a výrobky z nich). V průměru (globálně) je nutné snížit spotřebu červeného masa (vepřové, hovězí) a cukru o polovinu a zvýšit o 100 % spotřebu luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny. To je minimum, které zajistí zdravou stravu všem. Můžeme ovšem jít dál, pro snižování nebo úplné vyloučení živočišných složek ze stravy je mnoho dobrých důvodů. Klimatických, etických i zdravotních.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jídlo pro všechny. Méně masa a více ořechů je klíčem k udržitelnému stravování.

Kolik důkazů jara v přírodě potkáte? A které pupeny vyraší ve váze dříve? Máte-li doma zvídavé průzkumníky, čtěte dále.

První jarní den je za námi a v přírodě se dějí věci! Tak vyražte s dětmi ven a vyzkoušejte náš tip na aktivitu, kterou vaše děti jistě ocení. Při procházce pozorně sledujte proměny přírody. Kolik “důkazů”, že jaro už je tu, se vám podaří zahlédnout, zaslechnout, ucítit? Po cestě nastříhejte větve různých dřevin, vzorky si označte cedulkami a pozorujte rozmanitost pupenů. Liší se pupeny různých dřevin? Jsou všechny pupeny na jedné větvičce stejné? Které pupeny nejspíš vyraší jako první a jak dlouho to potrvá? Co z nich bude? Vyraší rychleji větší pupeny, nebo na velikostí nezáleží? Větvičky vložte do vody, nechte je v teplé místnosti a s dětmi pozorujte, co se bude dít. Svá pozorování si děti mohou každý den zaznamenávat.

Kolik důkazů jara v přírodě potkáte? A které pupeny vyraší ve váze dříve? Máte-li doma zvídavé průzkumníky, čtěte dále.

Rezervujte si výukový program v Centru Veronica Hostětín už nyní

Rezervujte si výukový program v Centru Veronica Hostětín už nyní
Naše lektorky z Centra Veronica Hostětín nelení a pilně se připravují na dobu, kdy k nám opět budou moct zavítat davy dětí na výukové a pobytové programy. Těšit se můžete na programy s prvky badatelsky orientované výuky, metody, kterou se aktuálně intenzivně zabýváme. Termíny pro jednodenní výukové programy si rezervujte již nyní a pospěšte si, např. termíny pro pobytové programy už máme obsazeny.
Naši nabídku výukových programů naleznete zde.

Města získala návod, jak šetřit klima i peníze

Ochrana klimatu v obcích šetří nejen zdraví lidí a přírodu, ale také finance. Jen úspory energie mohou městům přinést každoročně miliony korun zpět do rozpočtu. Co pro ochranu klimatu udělat a kde na to získat peníze? Tím se zabývá nová publikace Zapojujeme města do klimatických řešení (zdarma ke stažení), kterou vydalo Centrum pro dopravu a energetiku společně s Klimatickou koalicí.
Více informací naleznete zde.

Klimatická koalice hledá koordinátora/ku komunikace

Umíte výborně komunikovat? Zvládáte srozumitelně vysvětlit komplexní téma? Orientujete se v klimatické problematice? Chcete svou každodenní prací přispívat k tomu, abychom brzo zastavili oteplování a zvládli klimatickou krizi? Pak se přihlašte! Zbývá již jen pár dní.
Více informací naleznete zde.

Uklízíte? Minimalizujete? Obchody Nadace Veronica přijímají dary i poštou

Máte doma hezké věci, které by někomu dalšímu udělaly radost, ale sami je nevyužijete? I v současné době je můžete darovat do dobročinných obchodů Nadace Veronica v Brně. Darovací okénko je otevřeno každou středu 15-18 v obchodech Pekařská 38 i Palackého třída 25. Pro mimobrněnské nabízíme možnost zaslat dar poštou nebo prostřednictvím Zásilkovny.
Více informací naleznete zde.

Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín (program pro děti 7-12 let)
2.8.2021 - 6.8.2021, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín (program pro děti 7-12 let)
9.8.2021 - 13.8.2021, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt s programem pro rodiče s dětmi ve věku 4-6 let
16.8.2021 - 20.8.2021, Hostětín, Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje jen půldenní program a je určen pro menší děti.
detail akce »
Letní škola ochrany klimatu 2021
20.8.2021 - 25.8.2021, Hostětín, Co se dnes děje s klimatem? Je to důležité? Ohrožuje nás to? Máme se o to zajímat a můžeme s tím něco udělat? Co s tím můžeme udělat? Jak můžeme snížit svoji uhlíkovou stopu a žít soběstačněji? Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení. Akce je pro vás, pokud chcete něco ve své obci změnit.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
25.8.2021 - 29.8.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena pro emailovou, telefonnní, webovou komunikaci. Osobní schůzky nutno předem domluvit.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?