Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
14. 4. 2021

Finanční instituce a klimatická krize

Banky a pojišťovny dávají peníze do fosilních firem provozujících uhelné a plynové elektrárny, které ničí naše zdraví i klima na planetě. Jsou tak jednou z hlavních příčin klimatické krize.
84 bilionů korun – tolik peněz investovalo šedesát největších bank do uhlí, ropy
a plynu za posledních pět let.
13 bilionů korun – takovou hodnotu má fosilní infrastruktura, kterou kryjí evropské a americké pojišťovny.
Seznamte se s kampaní Zastavme špinavé prachy, kterou podporuje i Ekologický institut Veronica.
Více informací naleznete zde.

Finanční instituce a klimatická krize

Klimaporadna: Jak snížím svoji uhlíkovou stopu, když nakupuji v second handech?

Textilní výroba je jedním z nejvíce znečišťujících průmyslových odvětví a produkuje 1,2 miliardy tun emisí CO2 ekv. ročně, což je více emisí než mezinárodní letecká doprava a námořní doprava dohromady. Více než 60 % textilií se používá v oděvním průmyslu. Asi 5 až 10 % celkových globálních emisí pochází z módního průmyslu, průměrná Evropanka a průměrný Evropan ročně nakoupí 26 kg textilu. Pokud nakupuji textil 1× za měsíc a pokud místo zcela nových věcí nakoupím polovinu ošacení z druhé ruky, tak můžu počítat s úsporou necelých 200 kg CO2 ekv. za rok. Pokud nakupuji textil několikrát měsíčně a budu nově nakupovat také polovinu z druhé ruky, bude roční úspora asi 400 kg.
Více informací naleznete zde.

Klimaporadna: Jak snížím svoji uhlíkovou stopu, když nakupuji v second handech?

Přijmeme lektory EVVO do Hostětína - na hlavní poměr i externí spolupráci

Zajímá vás ekologie, pracujete rádi s dětmi, baví vás lektorovat? Hledáme posilu našeho týmu v Hostětíně - a to jak na hlavní pracovní úvazek, tak i jako externí spolupráci (brigádu). Lektorovali byste denní a pobytové programy pro MŠ, ZŠ, SŠ, pomáhali připravovat a realizovat akce pro veřejnost, zapojili se do přípravy a realizace projektů. Bližší informace a požadavky najdete na: https://hostetin.veronica.cz/lektor
Více informací naleznete zde.

Přijmeme lektory EVVO do Hostětína - na hlavní poměr i externí spolupráci

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica 1/21

Nové číslo je věnované představení všech projektů LIFE v Česku. Projekty LIFE jsou financovány Evropskou unií a podporují aktivity pro ochranu přírody a krajiny. Texty se věnují loukám, pastvinám, stepním biotopům, ale třeba i městské krajině a tomu, jak to udělat, aby se nám i mezi domy žilo dobře. Zajímavé je nahlédnout do krajiny bývalých vojenských prostorů. V textech jsou odpovědi na otázky, jak lépe chránit páchníka hnědého, vzácné orchideje, hořeček mnohotvarý český, jak bojovat s invazními druhy, jak zajímavý je život a osud modráska černoskvrnného, proč jsou důležitou součástí životního prostředí meandrující toky, mokřady, tůně a slepá říční ramena.
Kromě tématu LIFE si své místo v tomto čísle našly i další texty a vzpomínka na jednoho ze zakladatelů časopisu Veronica, na Jana Lacinu.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Je ekologičtější mýt nádobí ručně, nebo v myčce?

Dotaz z poradny: „Delší dobu řeším dilema, jestli mám mýt nádobí ručně v dřezu, nebo si koupit myčku. Neřeším jen spotřebu vody, ale i spotřebu surovin, energie, dopravu při výrobě myčky.”
Naše odpověď: Pro přesné posouzení, jaký je ekologický způsob mytí nádobí, by bylo nutné si nechat udělat analýzu životního cyklu. Výsledek bude platný pro průměrnou domácnost.
U mytí bude zásadní vaše osobní chování: odkud máte vodu, jak ji ohříváte, odkud je elektřina, jak máte velkou domácnost, jak by byla myčka vytížena. Velkou roli hraje, jak přesně a úsporně nádobí ručně myjete, ale i zda by myčka byla nová, nebo bazarová. Lze odhadovat, že myčka nebude ani příliš ekologická, ani nebudete několikrát ekologicky horší. Úsporné ruční mytí dokonce porazí i šetrnou myčku. Myčku lze považovat za přístroj, který šetří čas a pro někoho i pohodlí.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Je ekologičtější mýt nádobí ručně, nebo v myčce?

Ve Fér Kaffé Veronica se připravujeme na otevření a novou sezónu

Ve Fér Kaffé Veronica se připravujeme na otevření a novou sezónu
V naší kavárně ve Slavičíně intenzivně vyhlížíme, kdy budeme moct otevřít naplno. Mezitím připravujeme spoustu novinek. Trhákem léta bude ledová ovocná limonáda, připravovaná z našich pečených čajů. Sortiment obohacujeme o slané pečení, quiche, záviny. Naše perníčky se prodávají ve Zlíně, v Brně - které místo bude další? To vaše? Pokud vás táhne příroda, můžete si u nás objednat piknikový koš, případně jít na vycházku s našimi nordic walking holemi. No a hlavně si zarezervujte termín 30. května, kdy bude kavárna slavit první narozeniny. Srdečně vás zveme.
Více informací naleznete zde.

Zvou jiní

Udržitelná konference, podtéma: Klimatické změny budoucnosti
Za pět minut dvanáct! Je čas vrátit svět tam, kam patří a dát planetě novou šanci. Startupy a inovace jsou už i v oblasti udržitelnosti a pokorně čekají na svou pozornost. Zveme vás na konferenci plnou pozitivní energie, s personami českého eko byznysu, organizovanou Asociací startupů. 6. května, v 11:55. Zdarma. www.udrzitelna.cz/

Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín (program pro děti 7-12 let)
2.8.2021 - 6.8.2021, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín (program pro děti 7-12 let)
9.8.2021 - 13.8.2021, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt s programem pro rodiče s dětmi ve věku 4-6 let
16.8.2021 - 20.8.2021, Hostětín, Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje jen půldenní program a je určen pro menší děti.
detail akce »
Letní škola ochrany klimatu 2021
20.8.2021 - 25.8.2021, Hostětín, Co se dnes děje s klimatem? Je to důležité? Ohrožuje nás to? Máme se o to zajímat a můžeme s tím něco udělat? Co s tím můžeme udělat? Jak můžeme snížit svoji uhlíkovou stopu a žít soběstačněji? Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení. Akce je pro vás, pokud chcete něco ve své obci změnit.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
25.8.2021 - 29.8.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena pro emailovou, telefonní, webovou komunikaci. Osobní schůzky nutno předem domluvit.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?