Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 5. 2021

Ekoporadna: Jaké emise CO2 připadají na vyrobenou jednotku elektřiny dle typu elektrárny?

Ptali jste se v ekoporadně, jaké emise skleníkových plynů připadají na vyrobenou jednotku elektřiny dle typu elektrárny? Jak se liší např. uhelná, jaderná, vodní nebo větrná?


Abychom získali měrná čísla z výroby elektřiny, musíme uvažovat celkové emise skleníkových plynů během celé životnosti dané elektrárny. Je třeba započítat např. stavbu zařízení, jeho likvidaci a případnou dopravu paliva, nejen kupř. pouhé spalování fosilních paliv. Zdaleka nejhorší dopady na klima má uhelná elektrárna, následuje zemní plyn. Za nízkouhlíkové zdroje lze považovat solární i větrné elektrárny. V uhelné elektrárně se uvolní asi 820 g CO2 ekv. na vyrobenou kWh elektřiny, v elektrárně na zemní plyn asi 490, v solární elektrárně na střeše 41 a větrné turbiny asi 11 g CO2 ekv./kWh.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jaké emise CO2 připadají na vyrobenou jednotku elektřiny dle typu elektrárny?

Zveme vás na oslavu prvních narozenin našeho ekosociálního podniku do Fér Kaffé Veronica Slavičín

Zveme vás na oslavu prvních narozenin našeho ekosociálního podniku do Fér Kaffé Veronica Slavičín
Před rokem jsme slavnostně zahájili provoz Fér Kaffé Veronica ve Slavičíně. Kavárny inspirované přírodou, regionem a láskou k místním lidem.
Přijďte slavit s námi. Ochutnat to nejlepší z naší cukrářské dílny. Pobavit se s námi, našimi podporovateli a přáteli. Těšíme se na vás. Slavičín, již tato neděle 30. května od 13 hodin.
Více informací naleznete zde.

Zveme vás na oslavu prvních narozenin našeho ekosociálního podniku do Fér Kaffé Veronica Slavičín

Na táboře pro rodiče s dětmi jsou ještě 3 volná místa. Jsou pro vás?

Pokud máte dítko ve věku 7-12 let a chcete s ním strávit pár krásných chvil v prostředí hostětínské přírodní zahrady a okolní krajiny Bílých Karpat, tak neváhejte. Máme poslední volná místa na 1. termínu táborů pro rodiče s dětmi, 2.-6. srpna.
V Hostětíně můžete společně tvořit, hrát si, výletovat, zkoumat přírodu, kuchtit, ... a odjíždět s pocitem, že jste spolu strávili nejhezčích 5 dní v roce.
Více informací naleznete zde.

Na táboře pro rodiče s dětmi jsou ještě 3 volná místa. Jsou pro vás?

Přijeďte do Hostětína 4.-6. června. Nebo až v listopadu.

Přijeďte do Hostětína 4.-6. června. Nebo až v listopadu.
Taky vás to tak láká ven, po celém lockdownu? A chcete se přijet podívat do Hostětína a strávit tady pár dní? Využijte možnosti o víkendu 4. - 6. června. Nečekaně máme volno na ubytování v našem ekopenzionu. Je to na delší dobu jediný volný víkend. Prázdniny máme kompletně obsazeny (možná se uvolní pár pokojů od 19. do 25. července), ale potom jsou všechny víkendy obsazeny až do listopadu. Je samozřejmě možné, že se ještě něco uvolní (neházejte flintu do žita a ptejte se), ale aktuální stav hlásí: obsazeno téměř vše.
Více informací naleznete zde.

Přijeďte do Hostětína 4.-6. června. Nebo až v listopadu.

Nadace Veronica zve do Brna na Burzu krojů z Podluží

Benefiční burza krojů se vrací - stavte se pro jupku nebo sukni z Podluží 17. června od 16 do 19 hodin na dvůr Domu ochránců přírody v Brně na Panské 9. Akci pořádá Nadace Veronica ve spolupráci s Jihomoravskou komunitní nadací, která na Podluží dlouhodobě zachraňuje všední kroje. Nákupem kroje přispějete do programu Společně pro přírodu, ze kterého Nadace Veronica rozděluje granty na ekologické projekty v Jihomoravském kraji a blízkém okolí.
Více informací naleznete zde.

1. NAROZENINY našeho environmentálního sociálního podniku
30.5.2021 13:00 - 18:00, Slavičín, Slavíme! Máme za sebou úspěšný první rok provozu naší kavárny a eko-sociálního podniku. Přijďte slavit s námi.
detail akce »
Exkurze přírodní zahradou (v rámci Víkendu otevřených zahrad 2021)
13.6.2021 14:00 - 15:00, Hostětín, Nedělní exkurze přírodní zahradou Centra Veronica Hostětín v rámci Víkendu otevřených zahrad.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín (program pro děti 7-12 let)
2.8.2021 - 6.8.2021, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Letní škola ochrany klimatu 2021
20.8.2021 - 25.8.2021, Hostětín, Co se dnes děje s klimatem? Je to důležité? Ohrožuje nás to? Máme se o to zajímat a můžeme s tím něco udělat? Co s tím můžeme udělat? Jak můžeme snížit svoji uhlíkovou stopu a žít soběstačněji? Podíváme se na všechny aspekty našeho života, kterými jako občané přispíváme ke změně klimatu a ukážeme si možná udržitelná řešení. Akce je pro vás, pokud chcete něco ve své obci změnit.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
25.8.2021 - 29.8.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
14.10.2021 - 17.10.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná vycházka do krajiny. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena pro emailovou, telefonní, webovou komunikaci. Osobní schůzky nutno předem domluvit.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?