Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
21. 6. 2021

Hostětínská klimatická akademie přijímá přihlášky. Nenechte si ujít.

Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu? Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak? Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete? Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy? Pokud ano, pojďme do toho společně. S odvahou.
V klimatické akademii si společně povíme, jak udělat vše potřebné pro to, aby klimatické aktivity v regionu byly úspěšné. Naučíme se, jak vést regionální klimatickou kampaň a jak posunout region k uhlíkové neutralitě.
Pomůžou vám k tomu naši zajímaví lektoři, špičkoví odborníci i parta podobně naladěných účastníků a účastnic akademie. Úvodní setkání proběhne 20. až 25. srpna 2021 v inspirativním prostředí v Hostětíně. Další tři živá setkání proběhnou do února 2022.
Více informací naleznete zde.

Hostětínská klimatická akademie přijímá přihlášky. Nenechte si ujít.

Skončil další ročník CO2 ligy. Ochrana klimatu má nové posily.

Skončil další ročník CO2 ligy. Ochrana klimatu má nové posily.
Již jedenáctý ročník CO2 ligy, celoročního klimatického programu pro školy, dospěl do finále. Šedesátka žáků a studentů z devíti škol z celé republiky se účastnila závěrečné konference, která se konala v krásných prostorách Senátu v Praze. Účastníci zde ukázali výsledky své práce v oblasti ochrany klimatu. Studenti a žáci po celý školní rok plnili náročné mise, aby zabránili oteplení planety o 1,5 kelvinů a dodrželi tak závazky Pařížské dohody. Podívejte se na vybrané ukázky jejich práce.
Více informací naleznete zde.

Skončil další ročník CO2 ligy. Ochrana klimatu má nové posily.

Voda je jen jedna: Vyšlo nové číslo časopisu Veronica

Druhé číslo letošního ročníku časopisu Veronica se dívá na vodu ze všech možných úhlů a ve všech možných prostředích. Ať se jedná o vodu v krajině, v nádržích nebo ve městech. Zamýšlí se i nad suchem, protože sucho je vlastně jen extrémní podoba vody. Nabídneme dva úhly pohledu na současné dění okolo Novomlýnských nádrží a opět se nevyhneme ani kanálu DOL. Pokud jste něco nevěděli o sinicích nebo rdestu dlouholistém, po přečtení tohoto čísla už to nebude pravda. Že mají šneci levotočivé a pravotočivé ulity již víme z minulých čísel. Jak to ale souvisí s jejich inteligencí? A to samozřejmě není všechno, co se v čísle dozvíte.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jak zabránit letnímu přehřívání budov?

Ptali jste se v ekoporadně, jakou si máte pořídit ekologickou klimatizaci.
Základem je vždy nepustit teplo dovnitř. Každý dům by proto měl být co nejvíce zaizolovaný a i vzduchotěsný. Aby se místnosti neohřívaly sluncem přes sklo, všechna okna by měla mít venkovní stínění, které brání slunečnímu teplu se dostat dovnitř. Skvělé jsou předokenní rolety, venkovní žaluzie, rolety, pergoly nebo markýzy. Při rekonstrukci objektu si můžete pořídit tzv. rekuperaci. Zajišťuje, že pokud je venku vzduch teplejší než uvnitř, tak se v rekuperátoru ochladí skoro na teplotu toho vnitřního a větráním se ani za odpoledních veder místnost neohřívá.
Místnosti lze ochladit i větráním, ovšem ne během dne, kdy je třeba mít budovu důsledně zavřenou. Až když venku klesne teplota pod 25 °C, otevřete nejlépe protilehlá okna a dveře tak, aby se udělal průvan. Takový příjemně chladný vzduch bývá k dispozici pozdě večer, během noci a brzy ráno.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jak zabránit letnímu přehřívání budov?

Přijeďte o víkendech do Hostětína

Přijeďte si na mošt, posedět v přírodní zahradě Centra Veronica, projít se po naučné stezce Naokolo Hostětína, najít poklad, prohlédnout si ekologické projekty a sochy v krajině , zkusit projít Bludištěm anebo přijďte prostě jen tak...
Rádi vám půjčíme (či prodáme s sebou) mapu okolí Hostětína s vyznačením naučných stezek.
Nabídneme vám pracovní listy, díky které vás zábavnou formou provedou Hostětínem anebo jeho okolím.
Bude i několik výjimek: V sobotu 26. června budeme mít bohužel zavřeno, koná se zde soukromá akce.
Více informací naleznete zde.

Kosa pro 21. století (kurz kutí)
26.6.2021 10:00 - 17:00, Hostětín, Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín (program pro děti 7-12 let)
2.8.2021 - 6.8.2021, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín (program pro děti 7-12 let)
9.8.2021 - 13.8.2021, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, smát se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt s programem pro rodiče s dětmi ve věku 4-6 let
16.8.2021 - 20.8.2021, Hostětín, Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje jen půldenní program a je určen pro menší děti.
detail akce »
Hostětínská klimatická akademie
20.8.2021 - 25.8.2021, Hostětín, Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu? Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak? Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete? Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy?
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
25.8.2021 - 29.8.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
14.10.2021 - 17.10.2021, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné bylinkové a řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě, lektorovaná vycházka do krajiny. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: úterý 13-17, středa 10-13, čtvtek 13-17 h.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?