Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
29. 9. 2021

Deset deka EKA - deset týdnů ekonávyků bez velkých cavyků. Máte na to? Přidejte se.

Hledáme eko-začátečníky i zkušené eko-matadory a vyzýváme vás: Máte na to? Dáte DESET DEKA EKA každý týden?

Deset týdnů, deset výzev a kroků k udržitelnějšímu životu doma i venku. Na výběr jsou výzvy snadné i složité. Někdy stačí otočit kohoutkem, jindy vás pošleme do ulic. Hrábnete si do spižírny i do svědomí. Výzvy máme i pro děti.

Každý týden dostanete e-mailem balíček s čerstvou výzvou na nové téma. Plnění je na vás, ale nenecháme vás v tom samotné, nebojte. Výzva startuje 4. října.
Více informací naleznete zde.

Deset deka EKA - deset týdnů ekonávyků bez velkých cavyků. Máte na to? Přidejte se.

Přijďte na brněnský Biojarmark: potkejte se s svým oblíbeným biosedlákem

Tuto sobotu 2. října se od 9 do 14 hodin koná Brněnský biojarmark. Co jubilejní 30. ročník tradiční akce na Zelném trhu přinese?

Například biozeleninu z Velehradu – prokazatelně kvalitní a bez chemie! Nově sociální podnik Jasan s vlastní bio zeleninou, chleby, pesty, či marmeládami. Přijedou z Ekofarmy Pařilovi s biovejci, biozeleninou, bylinkami. Těšit se můžete na biopufované chlebíčky z Racia. A pochopitelně bude i biovíno a biohroznové mošty nebo hroznové želé.

K nakupování vám zahraje cimbálovka Veronica. Ekologická osvěta Sedmé generace a Ekologické poradny Veronica. Zveme celé rodiny, na děti čeká doprovodný program.
Více informací naleznete zde.

Přijďte na brněnský Biojarmark: potkejte se s svým oblíbeným biosedlákem

Ekoporadna: Je v pořádku pálit stará okna?

Ptali jste se v ekoporadně, jestli je v pořádku pálení starých oken.
Pálení starých oken v pořádku není, vznikají při něm látky škodlivé životnímu prostředí i zdraví. Při spalování se mohou uvolňovat dioxiny (až 500× více než při použití palivového dříví) a dráždivý formaldehyd.

Naše legislativa je zakazuje pálit okna venku, i uvnitř. Je zakázáno pálit nejen stará okna, ale veškeré chemicky ošetřené dřevo či třeba výrobky ze dřeva (dřevotříska), podobně i všechen nepřírodní materiál. V kotlích v domech nebo na chatě (odborně topeništích) lze spalovat pouze předepsaná paliva.

Okna by se místo spálení mohla někomu nabídnout, nechat je zrepasovat a dát do nich nové a kvalitnější zasklení. Ekologický institut Veronica má k opravám starých oken podrobný návod a vysvětlení.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Je v pořádku pálit stará okna?

Pojďte na exkurzi za šetrným hospodařením s vodou na pozemku (6. 10. Moravský kras)

Pojďte se podívat, jak lze jímat dešťovou vodu a využít ji na pozemku. Uvidíte vymyšlené a vlastnoručně vytvořené jezírko nebo kopanou studnu, ze které lze v případě krize zásobovat nádrže a jezírko. Vše v duchu přírodního zahradničení, o kterém se budete moci více dozvědět. Středa 6. října, Bukovina u Křtin. Zdarma.
Více informací naleznete zde.

Přijeďte pobýt do Hostětína na „Zelenou dovolenou s vůní podzimu a jablek”.

Zveme vás na podzimní pobyt s programem, 14. - 17. října. Čeká vás magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Půjdeme na výlet na Žítkovou, za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní. Zde se setkáme i s místní bylinkářkou a ochutnáte bylinkové lektvary. Máme připraveno tvoření z ovčí vlny a pronikneme do tajů místních lesů, kde budete poslouchat hlasy ptáků či luštit z pobytových znamení. Uvidíte hostětínské projekty, přírodní zahradu a poznáte, proč sem přijel princ Charles. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
Více informací naleznete zde.

Benefiční kytkoblešák v rámci Biojarmarku přispěje na obnovu zeleně po tornádu

Přijďte si vybrat novou pokojovku nebo květiny k dosazení do zahrady a přispějte na obnovu zeleně po tornádu v obci Moravská Nová Ves. V rámci tradičního brněnského Biojarmarku pro vás Nadace Veronica ve spolupráci s Botanickým zahradnictvím Holzbecher a Jihomoravskou komunitní nadací připravila další z benefičních “kytkoblešáků” pokojovek, sukulentů a květin. Vaše příspěvky za řízky rostlin i květiny v květináčích poputují na ošetření a obnovu zeleně v Moravské Nové Vsi po tornádu. Těšíme se na vás 2. října na Zelném trhu v Brně mezi 9 a 14 h.
Více informací naleznete zde.

30. Brněnský biojarmark
2.10.2021 09:00 - 14:00, Brno, Již 30. ročník tradiční jihomoravské akce založená na podporu biopotravin a místních dodavatelů potravin. Biozelenina, biovíno, bioobčerstvení. Stánky neziskových organizací, osvěta o lokálních potravinách, jak poznat bio a nebio.
detail akce »
Exkurze za šetrným hospodařením s vodou na pozemku
6.10.2021 16:30 - 18:30, Bukovina (Moravský kras), Pojďte se podívat, jak lze jímat dešťovou vodu a využít ji na pozemku. Uvidíte vymyšlené a vlastnoručně vytvořené jezírko nebo kopanou studnu, kterou lze v případě krize zásobovat nádrže a jezírko. Vše v duchu přírodního zahradničení. Bukovina u Křtin.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
14.10.2021 - 17.10.2021, Hostětín, Čeká vás magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Půjdeme na výlet na Žítkovou, za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní. Zde se setkáme i s místní bylinkářkou a ochutnáte bylinkové lektvary. Máme připraveno tvoření z ovčí vlny a pronikneme do tajů místních lesů, kde budete poslouchat hlasy ptáků či luštit z pobytových znamení. Uvidíte hostětínské projekty, přírodní zahradu a poznáte, proč sem přijel princ Charles. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?