Závazky ke snižování emisí donedávna zaostávaly za tím, co požaduje Pařížská dohoda. I kdyby byly splněny včas, svět by do konce století směřoval k oteplení min. o 2,1°C a výraznému zvýšení klimatických rizik. Od poloviny října však řada zemí, včetně velkých ekonomik (mj. i Indie), své ambice zvýšila. To se týká i metanu, silného skleníkového plynu, jehož emise slibuje více než 100 zemí do roku 2030 snížit o 30 %. Je to nejúčinnější způsob, jak v krátké době omezit změnu klimatu. Analýza nových závazků ukazuje, že pokud budou splněny plně a včas, stačily by k udržení růstu globální teploty na 1,8°C do konce století. To je přelomový okamžik: Je to poprvé, co vlády předložily dostatečně ambiciózní cíle pro udržení oteplování pod 2°C. I když vítáme tento pokrok, musíme být obezřetní. 1,8°C je stále nad cílem Pařížské dohody omezit globální oteplování výrazně pod 2 °C a pokračovat v úsilí o jeho omezení na 1,5°C. Vědci totiž jasně varovali před velkými klimatickými riziky spojenými s překročením 1,5°C.
Více informací naleznete zde.
|
 |
Komunitní energetika je moderní způsob decentralizace výroby elektřiny a dalších energií. Občané, obce i malí podnikatelé mohou vybudovat a provozovat vlastní zdroj energie. Vyrobenou elektřinu pak mohou jako podílníci či členové komunity odebírat za výhodnějších podmínek. Případné přebytky jsou dodávány do veřejné sítě a zisk je využíván pro další rozvoj komunity. Jak na to? Přijďte se inspirovat do Hostětína na seminář 18. listopadu. Akce je určená místním akčním skupinám, samosprávám a všem zájemcům z řad veřejnosti. Je nutné se přihlásit! Akce se koná u příležitosti 15. VÝROČÍ DOKONČENÍ PASIVNÍ BUDOVY CENTRA VERONICA HOSTĚTÍN, která tehdy byla první českou veřejnou budovou postavenou v pasivním standardu.
Více informací naleznete zde.
|
 |
Zatímco před dvěma desítkami let bylo létání stále ještě něco neobvyklého, i v České republice se stalo normální si na víkend někam zaletět, „užít si eurovíkend“. I stále více zboží je přepravováno letadly.
Letectví je zodpovědné za významnou část celkových emisí skleníkových plynů na světě, i když létá méně než 10 % světové populace. Přitom se očekává, že emise z letectví se do roku 2050 zdvojnásobí. Přečtěte si článek z naší poradny, nebo podepište manifest na www.neletam.cz Více informací naleznete zde.
|
 |
Zajištění potravin bude hlavní globální výzvou pro 21. století. Zemědělsky je využíváno 40 % povrchu země. Potravinová produkce (od vidlí po vidličku) stojí za 30 % emisí skleníkových plynů. A zemědělství je na klimatu bezprostředně závislé. Extrémní výkyvy počasí i plíživá změna klimatu mohou vést k akutnímu nedostatku potravin.
Více informací naleznete zde.
|
Jablka, švestky a hrušky (nebo směska). To je naše čerstvá nabídka sušeného ovoce z Hostětína. Baleno po 100 a 200 gramech, nebo i po kilech.
K tomu si můžete objednat i naše tradiční domácí povidla nebo pečené čaje z ovoce z přírodní zahrady v Hostětíně. Myslete už na vánoce. Mlsejte zdravěji, nebo věnujte ovoce jako dárek.
Více informací naleznete zde.
|
V Hostětíně jsme připravili cyklus 5 bylinkových podvečerů s žítkovskou bylinkářkou Katkou Černou. Dozvíte se: - jaké bylinky je dobré užívat v daném období, - kterým orgánům je vhodné se věnovat - jaké ozdravné techniky můžeme provádět, abychom si zvýšili imunitu i psychickou a fyzickou odolnost. První setkání, v pátek 19. listopadu, je věnované dýchacím cestám a plicím (AKTUÁLNÍ PRO DNEŠNÍ DOBU). Druhé setkání ve středu 8. prosince bude pro tlusté střevo a lymfu. Dozvíte se spoustu zajímavostí a vyzkoušíte i praktické ozdravné techniky. Je nutné se přihlásit!
Více informací naleznete zde.
|
Zdá se vám ještě brzy přemýšlet o vánocích? Nám také. Ale chceme vám říct, že letos budeme mít v nabídce dárkové certifikáty na ubytování v ekopenzionu v Hostětíně, na ovocnářský kurz, na bylinkové povídání (viz pravý sloupeček zpravodaje) i na nákup v našem e-shopu (http://www.obchod.veronica.cz/). Máme i nabídku do firemních balíčků - sušené ovoce, pečené čaje, perníčky, které vznikají v environmentálním sociálním podniku Veronica. Nabídku lze doplnit vynikajícími hostětínskými mošty. Více informací naleznete zde.
|
 |
|
Budoucnost komunitní energetiky ve Zlínském kraji
18.11.2021 09:30 - 16:00, Hostětín, Inspirativní a informativní seminář detail akce »
Bylinkový podvečer - 1. setkání
19.11.2021 17:30 - 20:00, Hostětín, Cyklus 5 voňavých podvečerů, na kterých se dozvíte, jaké bylinky vám pomohou od vašich neduhů. Setkání můžete absolvovat i jednotlivě. detail akce »
Bylinkový podvečer - 2. setkání
8.12.2021 17:30 - 20:00, Hostětín, Cyklus 5 voňavých podvečerů, na kterých se dozvíte, jaké bylinky vám pomohou od vašich neduhů. Setkání můžete absolvovat i jednotlivě. detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 5 termínů pro víkendový ovocnářský kurz
5.2.2022 - 13.3.2022, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Pro velký zájem kurz 5x opakujeme (5 termínů, stejná náplň). detail akce »
|