Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
15. 12. 2021

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica s tématem „Ukradená krajina”

V roce 1849 bylo zrušeno poddanství a rolníci získali své grunty do nezcizitelného vlastnictví. Nastalo století rozkvětu soukromého rolnického hospodaření, které se projevilo i na rozmanitosti a estetičnu krajiny.

Přesně po sto letech však došlo k dramatické změně: Rolníkům byla půda zcizena a staletý ráz krajiny se začal dramaticky měnit. Naděje, vkládané do nové doby po roce 1989, se nenaplnily. Jak to bylo dál? Jak je to teď?
Dozvíte se v novém čísle časopisu Veronica.
Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica s tématem „Ukradená krajina”

Zažijte atmosféru vánočních trhů doma - s teplým moštem z Hostětína

Letošní vánoční trhy nám zrušili, jablečný mošt do stánků zůstal ve skladech a je připravený dorazit k Vám domů.

Speciální vánoční edice 10 litrů Hostětínského moštu a 0,5 l zázvorového sirupu potěší milovníky teplých nápojů a překvapí pikantní směsí chuti. Toto vánoční balení můžete objednávat na eshopu moštárny nebo zakoupit v Brně v restauracích REBIO.

TIP - Mošt ohřejte na maximálně 50°C (pozor - nesmí vařit!), přidejte zázvorový sirup nebo kombinaci koření (hřebíček, badyán, skořice). Dospělí mohou teplý mošt dochutit kapkou oblíbeného alkoholu. Nalijte do oblíbeného hrníčku a užívejte v klidu a pohodě se všemi svými blízkými letošní advent.
Více informací naleznete zde.

Zažijte atmosféru vánočních trhů doma - s teplým moštem z Hostětína

Kupte si vánoční jedličku v květináči

Chcete vánoční jedličku v květináči? Projekt živých vánočních stromků má v Brně už více než dvacetiletou tradici. Koordinuje jej organizace Rezekvítek a jedličky pochází od Lesů města Brna.

Přijďte si pro ně na Pekařskou 38 a na Palackého třídu 25 v Brně každý všední den po-pá 9-18h nebo v sobotu 10-16h.
Cena jedličky je 135 Kč. V ceně je i návod, který obdržíte při vyzvednutí, a účast na jarní výsadbě zpět do lesa, která se uskuteční 9. dubna 2022.
Vysazení jedličky můžete věnovat i jako dárek (více info a kontakt jsou v odkazu).
Více informací naleznete zde.

Kupte si vánoční jedličku v květináči

Jak můžu snížit svoji uhlíkovou stopu tříděním odpadů?

U ekologického nakládání s odpady je vždy na prvním místě prevence – odpad, který nevznikne, nemusíme řešit. Netěžily se kvůli němu suroviny, odpadá doprava, výroba, potisk, mizí popelářské vozy, recyklační linky nebo dokonce spalovny a skládky.

Věděli jste, že výroba budoucího odpadu tvoří 85 % jeho uhlíkové stopy, zatímco nakládání se skutečným odpadem (recyklace atd.) jen 15 %. Skutečný závazek a výzva pro jednotlivce i společnost tedy není v třídění odpadu, ale jeho minimalizaci.
Více informací naleznete zde.

Jak můžu snížit svoji uhlíkovou stopu tříděním odpadů?

Jak mohu snížit svoji uhlíkovou stopu nepoužíváním rašeliny?

Rašelina má několik skvělých vlastností, proč si ji tak oblíbili lesníci, zemědělci a zahradníci. Vylehčuje půdu, výborně jímá a drží vodu a je to vlastně čistá organická hmota.

Z pohledu uhlíkové bilance je ale těžba rašeliny docela průšvih. Uhlík, který byl dosud uložený v rašelině, začnou mikroorganismy uvolňovat do ovzduší. A to i ten hodně starý, uložený tisíce let. Rašeliniště je pak poškozené, často nevratně. Ztrácíme tak místa, která dokázala zdarma, efektivně a bez našeho přičinění ukládat uhlík. A nových rašelinišť se zřejmě nedočkáme. Tak co s tím?
Více informací naleznete zde.

Vytvořili jsme nový program pro děti se sluchovým postižením

Výukové programy pro děti s handicapem připravujeme už od roku 2015. Letos jsme se zaměřili na děti s poruchou sluchu a vydali jsme se s nimi za tajemstvím tichého lesa. Program s tímto názvem je zaměřený na badatelskou výuku a je plný her a zkoumání.

Děti zkoumaly ztrouchnivělé dřevo, hledali bezobratlé živočichy, pátrali, jaký je cyklus stromu od semínka až po ztrouchnivělý kmen a uvědomovali si, jak je ten zdánlivě “mrtvý” strom plný života a jak je důležitý pro bezobratlé.
Program byl podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí.
Více informací naleznete zde.

Sháníte vánoční dárek na poslední chvíli?

Můžeme vám v tom pomoci.
Až do 22. prosince si můžete koupit naše dárkové certifikáty na ubytování v ekopenzionu v Hostětíně, na ovocnářský kurz nebo dárkovou poukázku do Fér Kaffé Slavičín.
A do pátečního rána přijímáme poslední objednávky na dárkové balíčky sušeného ovoce, povidel, pečených čajů a dalšího sortimentu z našeho ekosociálního podniku.
Více informací naleznete zde.

Přejeme vám, abyste vánoční svátky prožili ve zdraví a v pohodě.

Kolektiv Ekologického institutu Veronica, Centra Veronica Hostětín a Fér Kaffé Veronica

Principy řezu ovocných stromů - 5 termínů pro víkendový ovocnářský kurz
5.2.2022 - 13.3.2022, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Pro velký zájem kurz 5x opakujeme (5 termínů, stejná náplň).
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz

Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?