V roce 1849 bylo zrušeno poddanství a rolníci získali své grunty do nezcizitelného vlastnictví. Nastalo století rozkvětu soukromého rolnického hospodaření, které se projevilo i na rozmanitosti a estetičnu krajiny. Přesně po sto letech však došlo k dramatické změně: Rolníkům byla půda zcizena a staletý ráz krajiny se začal dramaticky měnit. Naděje, vkládané do nové doby po roce 1989, se nenaplnily. Jak to bylo dál? Jak je to teď? Dozvíte se v novém čísle časopisu Veronica. Více informací naleznete zde.
|
|
Letošní vánoční trhy nám zrušili, jablečný mošt do stánků zůstal ve skladech a je připravený dorazit k Vám domů. Speciální vánoční edice 10 litrů Hostětínského moštu a 0,5 l zázvorového sirupu potěší milovníky teplých nápojů a překvapí pikantní směsí chuti. Toto vánoční balení můžete objednávat na eshopu moštárny nebo zakoupit v Brně v restauracích REBIO. TIP - Mošt ohřejte na maximálně 50°C (pozor - nesmí vařit!), přidejte zázvorový sirup nebo kombinaci koření (hřebíček, badyán, skořice). Dospělí mohou teplý mošt dochutit kapkou oblíbeného alkoholu. Nalijte do oblíbeného hrníčku a užívejte v klidu a pohodě se všemi svými blízkými letošní advent. Více informací naleznete zde.
|
|
Chcete vánoční jedličku v květináči? Projekt živých vánočních stromků má v Brně už více než dvacetiletou tradici. Koordinuje jej organizace Rezekvítek a jedličky pochází od Lesů města Brna. Přijďte si pro ně na Pekařskou 38 a na Palackého třídu 25 v Brně každý všední den po-pá 9-18h nebo v sobotu 10-16h. Cena jedličky je 135 Kč. V ceně je i návod, který obdržíte při vyzvednutí, a účast na jarní výsadbě zpět do lesa, která se uskuteční 9. dubna 2022. Vysazení jedličky můžete věnovat i jako dárek (více info a kontakt jsou v odkazu). Více informací naleznete zde.
|
|
U ekologického nakládání s odpady je vždy na prvním místě prevence – odpad, který nevznikne, nemusíme řešit. Netěžily se kvůli němu suroviny, odpadá doprava, výroba, potisk, mizí popelářské vozy, recyklační linky nebo dokonce spalovny a skládky. Věděli jste, že výroba budoucího odpadu tvoří 85 % jeho uhlíkové stopy, zatímco nakládání se skutečným odpadem (recyklace atd.) jen 15 %. Skutečný závazek a výzva pro jednotlivce i společnost tedy není v třídění odpadu, ale jeho minimalizaci. Více informací naleznete zde.
|
|
Rašelina má několik skvělých vlastností, proč si ji tak oblíbili lesníci, zemědělci a zahradníci. Vylehčuje půdu, výborně jímá a drží vodu a je to vlastně čistá organická hmota. Z pohledu uhlíkové bilance je ale těžba rašeliny docela průšvih. Uhlík, který byl dosud uložený v rašelině, začnou mikroorganismy uvolňovat do ovzduší. A to i ten hodně starý, uložený tisíce let. Rašeliniště je pak poškozené, často nevratně. Ztrácíme tak místa, která dokázala zdarma, efektivně a bez našeho přičinění ukládat uhlík. A nových rašelinišť se zřejmě nedočkáme. Tak co s tím? Více informací naleznete zde.
|
Výukové programy pro děti s handicapem připravujeme už od roku 2015. Letos jsme se zaměřili na děti s poruchou sluchu a vydali jsme se s nimi za tajemstvím tichého lesa. Program s tímto názvem je zaměřený na badatelskou výuku a je plný her a zkoumání.
Děti zkoumaly ztrouchnivělé dřevo, hledali bezobratlé živočichy, pátrali, jaký je cyklus stromu od semínka až po ztrouchnivělý kmen a uvědomovali si, jak je ten zdánlivě “mrtvý” strom plný života a jak je důležitý pro bezobratlé. Program byl podpořen v grantovém řízení Ministerstva životního prostředí. Více informací naleznete zde.
|
Můžeme vám v tom pomoci. Až do 22. prosince si můžete koupit naše dárkové certifikáty na ubytování v ekopenzionu v Hostětíně, na ovocnářský kurz nebo dárkovou poukázku do Fér Kaffé Slavičín. A do pátečního rána přijímáme poslední objednávky na dárkové balíčky sušeného ovoce, povidel, pečených čajů a dalšího sortimentu z našeho ekosociálního podniku. Více informací naleznete zde.
|
Přejeme vám, abyste vánoční svátky prožili ve zdraví a v pohodě.
Kolektiv Ekologického institutu Veronica, Centra Veronica Hostětín a Fér Kaffé Veronica
|
|
Principy řezu ovocných stromů - 5 termínů pro víkendový ovocnářský kurz
5.2.2022 - 13.3.2022, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Pro velký zájem kurz 5x opakujeme (5 termínů, stejná náplň). detail akce »
|