Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
17. 8. 2022

Veronica 2021: Přečtěte si ve výroční zprávě o tom, co se nám vloni podařilo

V roce 2021 oslavila Veronica 35 let práce pro ochranu přírody a krajiny. I přes karanténní opatření to byl rok krásný a aktivní. Proběhl první ročník půlroční Klimatické akademie, zcela nového vzdělávacího programu pro klimatické aktivisty (za pár dní začíná ročník druhý!). Koordinovali jsme Hodinu Země. Řada našich webových stránek a aplikací prošla aktualizací. Vytvořili jsme nové pobytové programy, rozvinuli koncept badatelské výuky, který v Hostětíně využíváme i pro nejmenší děti. Máme novou lesní stezku. Daří se nám i v naší Fér Kaffé Veronica ve Slavičíně.
Prostě - posuďte sami. Zde je naše výroční zpráva.
Více informací naleznete zde.

Veronica 2021: Přečtěte si ve výroční zprávě o tom, co se nám vloni podařilo

Uvolnila se 2 místa na Klimatickou akademii. Začínáme v pátek.

Pokud jste s přihlášením do Klimatické akademie váhali, máte jedinečnou a poslední příležitost. Uvolnila se nám 2 místa a kurz začíná již tento pátek (19. srpna).

Akademie je pro každého, koho trápí klimatická krize a chtěl/a by s tím něco dělat, jenom neví co a jak. Setkáte se s podobně založenými lidmi - účastníky i lektory. Vyměníte si zkušenosti, načerpáte inspiraci, podíváte se na místa, kde se lidem již daří uskutečňovat své vize na ochranu klimatu.

Chcete se na něco zeptat, než se přihlásíte? Potřebujete víc informací?
Více informací naleznete zde.

Hledáme dobrovolníky pro Jablečnou slavnost v Hostětíně (2. října 2022)

Po dvouleté odmlce pro vás máme zprávu: Jablečná slavnost BUDE. 2. října Hostětín provoní čerstvě vylisovaná jablečná šťáva a jablka tady potkáte ve všech podobách. Akce by se nemohla uskutečnit bez pomoci bezmála stovky dobrovolníků. Pokud ji letos chcete zažít z této pozice, můžete se už hlásit.
Více informací naleznete zde.

Pojďte s námi na lov hadů!

V pátek 26. srpna se s Mojmírem Vlašínem můžete vydat na lov hadů. Prozkoumáte Vlárský průsmyk, místo, kde se vyskytuje užovka stromová, též zvaná "had hospodáříček".

Budete zkoumat hadí pasti, sledovat odchyt hadů, jejich značení, měření a vážení a opětovné vypuštění do přírody.
Dozvíte se, jak hadi žijí, jak se rozmnožují, co žerou a co potřebují k životu. Budete mít možnost hada podržet a na vlastní kůži zjistit, zda je hadí kůže slizká, jak se povídá (není..., je velmi příjemná). Zjistíte, proč a jak se hadi monitorují a proč je nutno je chránit.
Více informací naleznete zde.

Kosa pro 21. století (kurz kutí a práce s kosou)
20.8.2022 10:00 - 17:00, Hostětín, Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Hostětínská klimatická akademie 2022/23
19.8.2022 - 24.8.2022, Hostětín, Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu? Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak? Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete? Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy?
detail akce »
Vycházka "Za hadem hospodáříčkem"
26.8.2022 09:30 - 14:00, Vlárský průsmyk, Pojeďte se s námi podívat na jedno ze tří stanovišť, kde se v ČR vyskytuje užovka stromová, též přezdívaná jako had hospodáříček. Při zoologické vycházce vedené RNDr. Mojmírem Vlašínem se dozvíte různé zajímavosti o plazech žijících na území Bílých Karpat.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
24.8.2022 - 28.8.2022, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Jablečná slavnost 2022
2.10.2022 11:00 - 17:00, Hostětín, Tradiční oslava jablek, řemesel, ekologie a kultury je po dvouleté odmlce opět tady.
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2022
30.9.2022 - 2.10.2022, Hostětín, Chcete se podílet na akci s bohatou tradicí a nahlédnout do zákulisí příprav? Chcete využít váš volný čas smysluplně? Chcete zažít Jablečnou slavnost jinak? Pak hledáme právě vás!
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt s programem)
13.10.2022 - 16.10.2022, Hostětín, Čeká vás magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Půjdeme na výlet na Žítkovou, za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní. Zde se setkáme i s místní bylinkářkou a ochutnáte bylinkové lektvary. Máme připraveno tvoření z ovčí vlny a pronikneme do tajů místních lesů, kde budete poslouchat hlasy ptáků či luštit z pobytových znamení. Uvidíte hostětínské projekty, přírodní zahradu a poznáte, proč sem přijel princ Charles. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?