Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
19. 10. 2022

Východoevropská stávka za klima

V pátek 21. října proběhne ve spolupráci několika nevládních organizací (s hlavní účastí Fridays for Future ČR) na Staroměstském náměstí stávka, která bude probíhat krátce před letošní klimatickou konferencí OSN (COP27) v Egyptě. Zde bude Česko sehrávat důležitou roli, neboť jako země předsedající Evropské unii povede na summitu klimatická vyjednávání za celou Evropu.
Potkejme se společně s dalšími lidmi z východní Evropy, kteří čelí podobným problémům.
Více informací naleznete zde.

Východoevropská stávka za klima

Výzva z Vltavy od Greenpeace

Ve čtvrtek 6. října 2022 hostil Pražský hrad první summit Evropského politického společenství, na kterém se sešli lídři více než čtyř desítek zemí. Mezi hlavní témata patřila ekonomika s ohledem na energii a klima a také mír a bezpečnost - především v kontextu ruské války proti Ukrajině. Ku příležitosti tohoto summitu vyrazili členové Greenpeace v člunech na Vltavu s velkým nafukovacím plynovodem s jasným poselstvím - upozornit na nutnost řešit současnou energetickou krizi, která je způsobená Putinovou válkou na Ukrajině, ale také na krizi klimatickou, která s ní úzce souvisí.
Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica na téma Volné řeky

Řeky vytváří přirozené liniové křivky v krajině a snad každý máme nějakou oblíbenou řeku, a to nemusíme být ani rybářem nebo vodákem. Řeky od pradávna pomalu modelují naši krajinu nebo se někdy nahněvané rozhodnou přitvrdit a vylijí se z břehů, aby se znovu vrátily do svých koryt, byť trochu posunutých. I proto jsme se našim řekám snažili zatnout tipec a zregulovat jejich vzpurnou sílu. Dnes, moudřejší staletími, vracíme řekám zpět jejich volnost, i když jen opatrně a pomalu.
Toto číslo je o navracení volnosti tokům od pramene až k ústí. Věřím, že je to číslo plné naděje, že naše řeky a život v nich lze obnovit a rybám znovu poskytnout možnost podnikat úchvatné životní cesty.
Více informací naleznete zde.

Jak naložit s padaným ovocem?

Snažíte se hospodařit na zahradě podle chodu přírody? Jak v rámci toho nakládáte s velkými objemy padaného ovoce? Kopat jámu, nechat tlít, uložit na kompost?
A na závěr malé zamyšlení o udržitelnosti provozu štěpkovače.
Více informací naleznete zde.

Energeticky soběstačná obec Hostětín

V malé obci Hostětín ležící v Bílých Karpatech najdete naše Centrum Veronica, které bylo postaveno v roce 2006 jako první česká veřejná budova splňující pasivní standard. Také zde najdete první obecní kořenovou čistírnu odpadních vod a obecní výtopnu na biomasu.

Průkopnický charakter projektů, jejich environmentální přínosy a ekonomická výhodnost pro obec a její obyvatele - to vše otevřelo dveře k financování dalších inovativních projektů. Poslechnout si o tom můžete reportáž přímo z hostětínského jablečného sadu s Miroslavem Kundratou, zakladatelem Nadace Partnerství.
Více informací naleznete zde.

Zvou vás jiní: Konference Udržitelností k efektivnímu byznysu

Do českého prostředí dorazil sílící světový trend udržitelnosti. Požadavky kladené na stavitelství, energetiku i další oblasti podnikání začínají upřednostňovat řešení odpovědná k lidem a životnímu prostředí nejen v souvislosti s novými technologiemi, ale také s ohledem na environmentální, surovinovou a energetickou krizi.

V úterý 25. října pořádá Frank Bold v Praze konferenci pro české podnikatele a samosprávy. Kromě klasických vstupenek lze využít i možnosti koupit si vstupenku virtuální a zúčastnit se konference online.
Více informací naleznete zde.

Harmonizace čaker - seminář Lenky Singerové
27.10.2022 - 30.10.2022, Hostětín, Vybalancování a zharmonizování čakrového systému pomocí automatické kresby, meditace, silou zvuku a drahými kameny.
detail akce »
Bylinkový podvečer - Jak posílit plíce a získat energii?
9.11.2022 17:30 - 20:00, Fér Kaffé Slavičín, Cyklus 6 voňavých podvečerů, na kterých se dozvíte, jaké bylinky vám pomohou od vašich neduhů. Setkání můžete absolvovat i jednotlivě. Konají se ve Fér Kaffé Slavičín.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?