Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
14. 12. 2022

Klimatický vějíř pro chladnou hlavu v horkých časech

Podle poslední zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) představuje klimatická krize a s ní spojené globální oteplování ve všech částech světa stále větší riziko pro přírodní i lidské systémy. Na našem webu jsme dali dohromady tipy, co s tím každý z nás může jako jednotlivec dělat. K tomu jsme mohli vydat informační letáček a bylo by to. My jsme ale šli o krok dále a místo letáčku jsme vytvořili klimatický vějíř. Na každém z jeho listů si přečtete inspirativní citát známé osobnosti a pokud zrovna budete pociťovat globální oteplování na vlastní kůži, můžete se díky jeho funkčnosti rovnou i ochladit. Přečtěte si také naše klima tipy https://www.veronica.cz/klima-tipy


Více informací naleznete zde.

Klimatický vějíř pro chladnou hlavu v horkých časech

Vychází nové číslo časopisu Veronica

Čtvrté číslo časopisu Veronica vyjde v předvánočním týdnu. Nemá své hlavní téma a brouzdá tématy aktuálními, radí a komentuje od úvodníku po poslední stránku. Určitě nejzávažnějším příspěvkem jsou otázky na téma aktuální situace v CHKO Jeseníky. David Veselý v rubrice Větrné mlýny vzpomíná na setkání s Jupiterem a Vilém Jurek shrnuje poznatky o požárech nejen zde, ale vůbec. Jsme rádi, že v roce, kdy uplynulo pět let od odchodu Jana Steklíka, na něj i s ním vážně i nevážně zavzpomínal Petr Veselý. Jan Hollan klimaticky radí, jak je to s teplotami v interiérech, a potěšíme se zprávou, že na Hané se objevila vzácná poštolka rudonohá.
Více informací naleznete zde.

Skončila Konference OSN o změně klimatu. Co přinese Konference o biologické rozmanitosti?

Skončila Konference OSN o změně klimatu. Co přinese Konference o biologické rozmanitosti?
Rozpačité reakce vyvolaly závěry klimatické konference COP 27 v egyptském Šarm aš-Šajchu. Zhruba dvě sta účastnických států se domluvilo na historickém posunu – pro země, které jsou již v tuto chvíli tragicky postižené klimatickým rozvratem, vznikne speciální fond, který jim pomůže vyrovnat se se škodami způsobenými změnami klimatu. Vítězství mohou ale bohužel slavit i fosilní paliva. Konference totiž skončila bez jakýchkoli nových závazků ke snížení emisí skleníkových plynů.

Snad můžeme doufat v méně rozpačité vyústění konference o biodiverzitě COP 15, která nyní probíhá v kanadském Montrealu. Argumenty pro ochranu biodiverzity nebyly nikdy tak urgentní, jako jsou dnes. Biologická rozmanitost je pro život naprosto zásadní. https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/deset-let-na-zachranu-druhu-a-genetickeho-bohatstvi-planety.zacina-konference-osn-o-biodiverzite-cop15


Více informací naleznete zde.

Zveme vás na naše akce v roce 2023. Můžete je dát i jako vánoční dárek.

Na začátek roku jsme pro vás nachystali řadu vzdělávacích i pobytových akcí. Ženy zveme na Hostětínský babinec – pobyt s tématem udržitelné domácnosti a života. Pro ovocnáře máme v únoru a březnu v Hostětíně kurzy řezu ovocných dřevin. Milovníci bylinek a jejich léčivých účinků mohou přijít do Slavičína na bylinkové podvečery. Máme pro vás i Intuitivní hry s Peterem Živým. Hlásit se můžete již nyní a pokud chcete mít netradiční vánoční dárek, vystavíme vám dárkový certifikát. Určitě udělá radost.
Více informací naleznete zde.

Zveme vás na naše akce v roce 2023. Můžete je dát i jako vánoční dárek.

Darujte Veronice

Díky podpoře a práci řady z Vás se nám letos opět podařilo udělat mnohé nejen pro ochranu přírody a krajiny.

Inspirovali jsme jednotlivce i různé organizace a instituce k tomu, aby byli aktivní v ochraně klimatu a byli příklady pro své okolí. Uspořádali jsme vzdělávací programy pro desítky škol, stovkám konkrétních jedinců jsme dali fundovanou odpověď na jejich ekologické dotazy a desítky tisíc čtenářů si přečetli naše rady na webových stránkách.

Velkou pozornost jsme věnovali dětem se zdravotním handicapem, nevidomým a slabozrakým lidem a seniorům, ale i všem ostatním, kteří přijeli na pobyty s programem či bez do Centra Veronica Hostětín v Bílých Karpatech. Poznávali naši přírodní zahradu a ovocný sad, podívali se, jak fungují ekologické projekty v obci.

V naší práci chceme pokračovat i v dalším roce. S tím nám můžete pomoci. Podpořte nás vánočním darem v podobě finančního příspěvku. Ten může být jednorázový nebo ještě lépe pravidelný. Vaší podpory si velmi vážíme a děkujeme za ni.
Více informací naleznete zde.

Hostětínský vánoční jarmark v Brně II
17.12.2022 9.00 - 17.00, Brno, Přijďte na náš vánoční jarmark v prostorách Veroniky v Brně! Hostětín přijede do Brna a přiveze s sebou všechno, co potřebujete na Vánoce :-) Spočítáte si svou uhlíkovou stopu a ve 14 hodin zhlédnete zajímavý film.
detail akce »
Bylinkový podvečer III. - Jak a proč posílit močový měchýř?
11.1.2023 17:30 - 20:00, Fér Kaffé Slavičín, Cyklus 6 voňavých podvečerů, na kterých se dozvíte, jaké bylinky vám pomohou od vašich neduhů. Setkání můžete absolvovat i jednotlivě. Konají se ve Fér Kaffé Slavičín.
detail akce »
Intuitivní hry s Peterem Živým - měli byste zájem o tento seminář?
14.1.2023 09:00 - 18:00, Hostětín, Děláme průzkum zájmu o účast na semináři. Pokud byste chtěli přijet, napište nám. Podle zájmu seminář buď vypíšeme, nebo ne. Podrobnosti zjistíte po rozkliknutí akce.
detail akce »
Hostětínský babinec – pobyt pro ženy na téma udržitelnosti
2.2.2023 - 5.2.2023, Hostětín, V ženském kruhu si projdeme tématem udržitelné domácnosti a vyrobíme si spoustu užitečných věcí z přírodních materiálů a surovin. Tvořivý, vzdělávací i relaxační program. VHODNÝ VÁNOČNÍ DÁREK.
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 4 termíny pro víkendový ovocnářský kurz
4.2.2023 - 12.3.2023, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Pro velký zájem kurz 4x opakujeme (4 termíny, stejná náplň). DARUJTE KURZ JAKO VÁNOČNÍ DÁREK.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?