Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 1. 2023

Kalendář přírodního zahradníka - leden

Leden je zpravidla nejchladnějším měsícem v roce. Přesto už můžeme v teplejších dnech začít s prací na našich zahradách. O řezech stromů i vinné révy, o roubování, o zimní sklizni, o lednovém výsevu a o péči o krmítka - o tom všem se můžete dočíst v prvním letošním příspěvku z cyklu Kalendář přírodního zahradníka.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka - leden

Semínková výzva

Blíží se nám zahradní sezóna. Pokud máte přebytky semínek z loňského roku a máte cestu do Hostětína, neváhejte a zanechte nám je, prosíme, v naší semínkovně na pultu obchůdku. Uděláte dobrou věc a semínka se tak dostanou i k dalším zájemcům. Pokud k nám cestu nemáte a jste ochotni je poslat, budeme také velmi rádi. Preferujeme zejména semínka původních odrůd plodin či divokých bylin. Budeme Vám vděční, když semínka označíte názvy. Pokud mají semínka dokonce nějaký příběh, neváhejte ho sdílet s námi!

Adresa: Centrum Veronica, Hostětín 86, 687 71 Hostětín. Děkujeme!

Klima tip: masopust nebo masopůst?

Snížení podílu živočišných potravin v jídelníčku je vždy dobrá volba – a není nutné být hned striktně vegetariánem nebo veganem. Svou uhlíkovou stopu můžeme snížit klimatickými závazky menšího i většího rozsahu. Například pokud zavede člověk ve svém životě veganské pondělky a předtím měl ve stravě velký podíl živočišných potravin, dosáhne roční úspory přes 200 kg CO2. Pokud bude maso a mléko naopak jíst jenom 1× týdně, dosáhne roční úspory emisí skleníkových plynů ve výši asi 1 400 kg CO2. Každá změna se počítá!
Více informací naleznete zde.

Klima tip: masopust nebo masopůst?

Hostětínský Babinec

Zveme Vás na pobyt pro ženy. V ženském kruhu si projdeme tématem udržitelné domácnosti, vyrobíme si spoustu užitečných věcí z přírodních materiálů a surovin. Je připraven tvořivý, vzdělávací i relaxační program. Chcete začít a nevíte jak? Naše aktivity jsou právě pro Vás.
Čeká Vás:
-výroba barefootů
-upcyklování
-tvoření s ovčí vlnou (vložky do bot, techniky plstění)
-devatero způsobů využití jablečného octa
-pečení kváskového chleba
-klíčení semen, fermentování zeleniny
Kromě toho také příroda Bílých Karpat, bubnování, jóga aj. Popovídáme si také o sociálním podnikání i o tom, jak nakupovat z blízka.
Cena: 5600 Kč: Zahrnuje ubytování, celodenní stravu i program a materiál.
Více informací naleznete zde.

Hostětínský Babinec

Kurz Principy řezu ovocných stromů - poslední volná místa!

Nabízíme poslední volná místa na některé termíny kurzu pro ovocnáře. Na těchto kurzech Vás profesionální lektoři budou seznamovat se správnými postupy zapěstování mladých stromků,údržby plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů nebo správném řezu pro dané odrůdy. Dozvíte se také o využití biouhlu v sadařství.
Více informací naleznete zde.

Přihlašování na letní pobyty

3. 2. 2023 budou po 12. hodině na našich webových stránkách zpřístupněny spolu s podrobnějšími informacemi také formuláře pro přihlášení na letní pobyty s dětmi. Tyto pobyty jsou každý rok velmi rychle obsazeny, proto v případě zájmu s přihlašováním určitě neotálejte.
Více informací naleznete zde.

Bedřich Moldan o světových summitech - přednáška

Při příležitosti posledního setkání letošního ročníku Klimatické akademie,proběhne v sobotu 4. února v Praze na Toulcově dvoře veřejná přednáška profesora Bedřicha Moldana.ude věnovat světovým summitům , které mají přinést řešení nejvýznamnějších krizí současnosti - krize biodiverzity a krize klimatické. Přijďte se dozvědět, co se za 30 let konání summitů podařilo a co ne a také zakusit atmosféru Klimatické akademie. Ta letos tímto setkání končí, ale na místě se můžete dozvědět více o připravovaném dalším ročníku.
Více informací naleznete zde.

Divadlo Verdis: Křeč svatého Vladimíra

Science fiction výlet tunelem času z Moskvy do Brna od autorů Mojmíra Vlašína a Josefa Ference v podání souboru Verdis. Světová premiéra v úterý (opravdu v úterý!) 7. března 2023 od 18.30 v divadle Husa na provázku v Brně. Akce je spojena s tradiční aukcí, rautem a koštem vín. K tanci a poslechu hraje cimbálovka Veronica. Vstupenky přes internet či v obchodech Nadace Veronica.
Více informací naleznete zde.

Divadlo Verdis: Křeč svatého Vladimíra
Hostětínský babinec – pobyt pro ženy na téma udržitelnosti
2.2.2023 - 5.2.2023, Hostětín, V ženském kruhu si projdeme tématem udržitelné domácnosti a vyrobíme si spoustu užitečných věcí z přírodních materiálů a surovin. Tvořivý, vzdělávací i relaxační program. VHODNÝ JAKO DÁREK.
detail akce »
Bylinkový podvečer IV. - Ledviny a co s nimi souvisí?
8.2.2023 17:30 - 20:00, Fér Kaffé Slavičín, Cyklus 6 voňavých podvečerů, na kterých se dozvíte, jaké bylinky vám pomohou od vašich neduhů. Setkání můžete absolvovat i jednotlivě. Konají se ve Fér Kaffé Slavičín.
detail akce »
Promítání reportáže Vítr, slunce, revoluce a beseda
28.2.2023 17:00 - 20:00, Rožnov pod Radhoštěm, Velký sál Brillovka, Bezručova 211, Zajímá vás, jestli bude Evropa první bezuhlíkový, obnovitelný kontinent a jakou roli v tom hraje Česká republika? Přijďte na promítání výjimečné filmové reportáže, která byla oceněna na Jihlavském festivalu
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů - 5 termínů pro víkendový ovocnářský kurz
11.2.2023 - 12.3.2023, Hostětín, Dvoudenní kurzy kombinující teorii s praxí pro zájemce o extenzivní ovocnářství a pěstování starých ovocných odrůd. Pro velký zájem kurz 4x opakujeme (4 termíny, stejná náplň). NOVINKOU je jednodenní kurz.
detail akce »
Letní pobytový program pro (pra)rodiče s dětmi - 3 termíny
31.7.2023 - 18.8.2023, Hostětín, Zážitky s dětmi je jediné, co vám nikdo nevezme... V Hostětíně můžete společně tvořit, hrát si, výletovat, zkoumat přírodu, kuchtit, ... a odjíždět s pocitem, že jste spolu strávili nejhezčích 5 dní v životě.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?