Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
21. 2. 2023

O počasí v Česku

Změnu klimatu můžeme pozorovat na vlastní oči - období mimořádného sucha střídají přívalové deště způsobující povodně a nejenom tuto zimu čekáme na sníh většinou marně. Přečtěte si v následující analýze o tom, že se dle odborníků musí Česko připravit na stále častější extrémy počasí, které sebou globální změna klimatu přináší.
Více informací naleznete zde.

Klima tip: Exotiku si odpustím. Jím domácí, sezónní, bio.

Co se týče jídla, není v současné době problém koupit v podstatě kdykoliv cokoliv. Proč tedy ten apel na lokální a sezónní potraviny? Sezónní potraviny jsou takové, které přirozeně dozrály v daném ročním období a tím jsou jak kvalitnější, tak chutnější. Nemusí být dlouhou dobu skladované či uměle dozrávané. Lokální potraviny k nám nemusely být dopravovány kamionem, lodí či letadlem. A o tom, jaká rizika pro nás i životní prostředí má nadměrná doprava, se můžete dočíst v dalším z našich klima tipů.
Více informací naleznete zde.

Klima tip: Exotiku si odpustím. Jím domácí, sezónní, bio.

Ekoporadna: Jak mohu snížit svoji uhlíkovou stopu nepoužíváním rašeliny?

Rašelina je nerozložená organická hmota rostlinného původu. Rašeliniště všeho druhu pokrývají asi 3 % povrchu Země a drží zhruba čtvrtinu celosvětového uhlíku vázaného v půdě. Většina její těžby je určena pro použití v lesnictví, zemědělství a do zahradnických substrátů. Podmínkou těžby je rašeliniště odvodnit. Pak voda přestane fungovat jako základní blokační mechanismus rozkladu a z místa, kde se uhlík ukládal, se začne ve velkém zase uvolňovat. A to i ten hodně starý uhlík, uložený zde tisíce let. Přitom rašelina na vzduchu nebo v běžné půdě mizí, mikroorganismy ji rozloží na jednodušší látky. Takže bez ohledu na to, kolik jí použijeme na vylepšení půdy na poli nebo v květináči, je nutné ji stále doplňovat. V květináči je ale opravdu nutná málokdy, tak ji zbytečně nekupujme. Určitě nám to hezky poroste i bez ní.
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna: Jak mohu snížit svoji uhlíkovou stopu nepoužíváním rašeliny?

Kalendář přírodního zahradníka - únor

V posledním zimním měsíci začíná být na zahradě aktivních mnoho živočichů. Například výskyt krtků lze snadno vypozorovat z přítomnosti krtinců. Jak toho lze využít? Krtince můžeme použít jako základ pro tvorbu budoucích vyvýšených záhonů. Aby z nich nevyrůstal plevel, je možné na ně vrstvit například suché listí či větve z předjarní prořezávky ovocných stromů. Krtince obsahují velké množství půdních mikroorganismů, díky čemuž se urychlí celkový rozklad biomasy. V tomto dílu cyklu Kalendář přírodního zahradníka se můžete dočíst také například o tom, jak chránit kmeny stromů nebo jak hospodařit se sněhem - pokud se tedy na Vašich zahradách sněhová pokrývka stále vyskytuje a Vy se tak můžete těšit na letošní úrodu dle pranostiky “únor bílý – pole sílí”.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka - únor

Máte v hlavě eko projekt? Nadace Veronica Vám na něj dá finance.

V programu Společně pro přírodu podporuje Nadace Veronica především nové a originální projekty. Nejprve si ujasněte, co přesně chcete dělat. Vysadíte sad? Uspořádáte 5 sousedských setkání? Osadíte 20 truhlíků? Napište jednoduše a konkrétně, co přesně se stane, a my Váš projekt rádi podpoříme. Uzávěrka žádostí je už 28. února 2023.
Více informací naleznete zde.

Přidejte se na mapu klimaticky aktivních míst

Děláte něco pro ochranu klimatu? Potom patříte na naši Klimamapu. Ta slouží k mapování příkladů dobré praxe v řešení klimatické krize, pomáhá k propojování s dalšími podobně smýšlejícími lidmi a motivuje k následování. Jde o mapu aktivních subjektů, které se chovají klimaticky šetrně nebo prosadily nějaké změny u ostatních. Vaším zaznamenáním se do Klimamapy můžete inspirovat ostatní. Možná natolik, že se k Vaší skupině budou chtít přidat nebo třeba přijít pro radu či povzbuzení. Pokud jste v ochraně klimatu teprve na začátku, je tedy i pro Vás Klimamapa to správné místo.
Více informací naleznete zde.

Jarní škola ochrany klimatu

Pro zájemce zejména z Brna a okolí proběhne ve dnech 10. - 12. března víkendová škola. Načerpáte vědomosti o klimatické krizi, o obnovitelných zdrojích energie, o biouhlu, o lesích. Setkáte se se zajímavými lektory, vyjdete do terénu. Čeká Vás také povzbuzení v myšlence, že má smysl se osobně zasazovat o ochranu klimatu, a dozvíte se, proč a jak moc je to důležité. Na akci je nutné se přihlásit. Více informací k programu a přihlašovací formulář naleznete v odkazu níže.
Více informací naleznete zde.

Kurz Principy řezu ovocných stromů - několik volných míst v posledním termínu kurzu.

Nabízíme poslední 3 volná místa kurzu pro ovocnáře v termínu 11. - 12. 3. 2023. Na tomto kurzu Vás lektor Ing. Ondřej Dovala seznámí se správnými postupy zapěstování mladých stromků, údržby plodících výsadeb, zmlazování stárnoucích stromů nebo se správným řezem pro dané odrůdy. Pokud si přinesete fotografie stromu, se kterým si nevíte rady, rád Vám poradí, jak s ním naložit. Můžete se také dozvědět o možnostech využití biouhlu v sadařství.
Více informací naleznete zde.

Průzkum mezi čtenářkami a čtenáři RozVerek

Vyplněním krátkého dotazníku nám pomůžete udělat RozVerky ještě lepší. Pokud v dotazníku vyplníte Váš e-mail, zařadíte se do slosování - dva z Vás odměníme slevou na účast na Hostětínské klimatické akademii.
Více informací naleznete zde.

VÍTR, SLUNCE, REVOLUCE: REPORTÁŽ & DEBATA V ROŽNOVĚ P. R.
28.2.2023 17:00 - 19:00, Rožnov pod Radhoštěm, PROMÍTÁNÍ REPORTÁŽE A DEBATA NA KLIMATICKÉ TÉMA
detail akce »
Bylinkový podvečer V. - játra a žlučník
8.3.2023 17:30 - 20:00, CENTRUM VERONICA HOSTĚTÍN, Cyklus 6 voňavých podvečerů, na kterých se dozvíte, jaké bylinky vám pomohou od vašich neduhů. Setkání můžete absolvovat i jednotlivě. Konají se ve Fér Kaffé Slavičín.
detail akce »
Jarní škola ochrany klimatu
10.3.2023 - 12.3.2023, Brno, Třídenní Jarní škola ochrany klimatu se odehraje v Brně a v Předkláštěří u Tišnova.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
31.7.2023 - 4.8.2023, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín, program pro děti 4 - 6 let OBSAZENO
7.8.2023 - 11.8.2023, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - III. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
14.8.2023 - 18.8.2023, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
23.8.2023 - 27.8.2023, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?