Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
20. 3. 2023

Průzkum mezi čtenářkami a čtenáři RozVerek

Vyplněním krátkého dotazníku nám pomůžete udělat RozVerky ještě lepší. Pokud v dotazníku vyplníte Váš e-mail, zařadíte se do slosování - dva z Vás odměníme slevou na účast na Hostětínské klimatické akademii.
Více informací naleznete zde.

 

Připojte se k letošní Hodině Země: v sobotu 25. 3.

Není Vám lhostejné, co se děje s přírodou a klimatem? Přidejte svůj hlas ke kampani Hodiny Země a vyjádřete tak, že si uvědomujete i svoji odpovědnost za stav životního prostředí.
Hodina Země je celosvětová akce pro zvýšení povědomí o klimatické krizi. Letos proběhne v sobotu 25. března 2023 od 20:30 do 21:30 hod. Symbolickým hodinovým zhasnutím světel chceme vyslat jasný signál: Člověkem způsobené klimatické změny jsou velmi vážný problém, o kterém víme a chceme se aktivně podílet na jeho řešení.
Při přihlášení k Hodině Země si můžete dát i závazek pro klima. Jak může například vypadat?
- Snížím teplotu v bytě
- Přejdu na obnovitelné zdroje energie
- Změním dodavatele elektřiny na takového, který dodává obnovitelnou energii
- Vzdám se letů mimo Evropu/Budu méně létat
- Omezím jízdy autem
- Budu jíst méně masa, nebo se dokonce stanu veganem(kou)
- Vyrobím biouhel, který uložím do půdy
Více informací naleznete zde.

Připojte se k letošní Hodině Země: v sobotu 25. 3.

Dejte si klimatický závazek pro Hodinu Země také jako obec

Přihlaste obec, kde bydlíte, k letošní Hodině Země. Obce tradičně při Hodině Země zhasínaly veřejná osvětlení či nasvícení památek a veřejných budov. Nově však letos nabízíme možnost zapojit se i jinak: Vyberte si z našich předchystaných klimatických závazků a nebo si stanovte vlastní. Příklady letošních závazků:
Vstoupíme do Paktu starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima; Zvýšíme podíl obnovitelných zdrojů na minimálně 32 % v roce 2030; Budeme pomáhat svým občanům a občankám snižovat emise a šetřit jim peníze za energie; Zpracujeme plán rozvoje komunitní energetiky; Budeme poskytovat klimatické dotace – příspěvky pro občany na klimatické projekty; Naplníme strategii biodiverzity a převedeme 10 % našeho území do přísné ochrany apod.
Více informací naleznete zde.

Dejte si klimatický závazek pro Hodinu Země také jako obec

Rukověť aktivního občana v časech klimatické krize

Rukověť je sborníkem příspěvků jednotlivých autorů/autorek z různých oborů, kteří vystupují na Hostětínské klimatické akademii. Akademie vznikla s myšlenkou propojit, podpořit a povzbudit ty, kteří chtějí být akční v boji proti klimatické krizi. Rukověť ale není určena jen účastníkům a účastnicím klimatické akademie, ale všem, kteří chtějí být aktivní v ochraně klimatu. Doufáme, že Vás materiály od nás inspirují k tomu, abyste se cítili silní a mohli tuto sílu využít k vytvoření klimaticky lepších míst.
Více informací naleznete zde.

 

Kalendář přírodního zahradníka březen

Březen je jakýmsi přelomovým měsícem, kdy se zima dostává do pozadí a příroda se pomalu začíná probouzet. Rostliny se připravují na rašení a kvetení. Během tohoto měsíce je nezbytné v zahradě odstraňovat odumřelé části rostlin, ořezávat ovocné dřeviny či přírodní živé ploty, ale také začít s výsevy zeleniny. To však není vše! Na co všechno je nutné v březnu v zahradě myslet, Vám blíže představí Kalendář přírodního zahradníka.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka březen

Klima tip: Vypínám. Počítač. Světla. Monitor.

Vypínejte. Proč? Osvětlení spotřebuje až desetinu elektřiny v domácnosti. Řada spotřebičů trvale spotřebovává menší množství energie i v pohotovostním režimu (stand-by). Odpojujte tedy elektrospotřebiče, které právě nepoužíváte. Vypínáním tak šetříte nejen energii, ale i vlastní peněženku
Více informací naleznete zde.

Klima tip: Vypínám. Počítač. Světla. Monitor.

Zveme Vás na letní školu Holis

Letní škola Holis Summer 2023 probíhá v anglickém jazyce a je zaměřená na téma inovativních řešení a resilience neziskových organizací má mnohaleté zkušenosti s projekty zaměřenými na složité sociální a environmentální výzvy. Letos se uskuteční v České Republice, v Centru Veronica v Hostětíně. Kromě práce zaměřené na udržitelný design a hledání kreativních řešení pod vedením odborníků a facilitátorů si účastníci užijí krásy bělokarpatské krajiny a bohatý 9ti denní program kombinující odbornou expertízu a wellbeing. Více o Letní škole Holis a přihlašování (do konce března) naleznete v odkazu níže.
Více informací naleznete zde.

 

Konference Folklore's not dead - poprvé v Brně!

Kam kráčí folklór v 21. století? Co pro nás znamená, znamená-li pro nás vůbec něco? Dá se výšivkou postavit k bezpráví? Starám se o starý sad – je to folklor? A mohou ženy prořezávat stromy? Mají účastníci technoparty svůj folklor? Jak správně pokosit louku a sekat mozaikovou sečí? Že to spolu na první pohled nesouvisí? V platformě Folklore´s not dead Nadace Veronica hledá živé pojetí folkloru a tradic pro současnost a propojuje folklor s ochranou přírody. Přijďte se o tom přesvědčit v sobotu 25. března do KUMSTU, Údolní 19 v Brně.
Více informací naleznete zde.

Brněnský světelný cirkus pro Hodinu Země
25.3.2023 19:00 - 21:00, Brno, Komentovaná procházka s pozorováním brněnského světla a tmy a s povídáním (nejen) o veřejném osvětlení ve městě.
detail akce »
Bylinkový podvečer VI. - srdce a hormonální systém
12.4.2023 17:30 - 20:00, FÉR KAFFÉ VERONICA SLAVIČÍN, Cyklus 6 voňavých podvečerů, na kterých se dozvíte, jaké bylinky Vám pomohou od Vašich neduhů. Setkání můžete absolvovat i jednotlivě. Konají se ve Fér Kaffé Slavičín.
detail akce »
Kosa pro 21. století (kurz kutí a práce s kosou)
27.5.2023 10:00 - 17:00, CENTRUM VERONICA HOSTĚTÍN, Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
31.7.2023 - 4.8.2023, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín, program pro děti 4 - 6 let OBSAZENO
7.8.2023 - 11.8.2023, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - III. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
14.8.2023 - 18.8.2023, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
23.8.2023 - 27.8.2023, Hostětín, Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?