Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
20. 4. 2023

Zpomalování oceánských proudů a tání permafrostu

V RozVerkách se vždy snažíme informovat o různých aspektech klimatické krize. Zpráva o zpomalování oceánských proudů je náročným tématem. Toho si všimli i tvůrci pořadu Laboratoř vědců a herců na Českém rozhlase Plus a my tak s Vámi můžeme s vděčností sdílet díl tomuto tématu věnovaný. K vysvětlování problematiky polárními biology se přidává se svými komentáři herečka Iva Pazderková. Antarktida i Aljaška jsou od nás sice daleko, ale pocit, že se nás to netýká, je jen zdánlivý. Jak moc budou dopady hrozivé, záleží i na nás a na tom, jak rychle se nám podaří zastavit emise skleníkových plynů.
Více informací naleznete zde.

Klimatická akademie přijímá přihlášky. Nenechte si ujít.

Zapojte se i Vy do našeho kurzu pro angažované ochránce klimatu a získejte náhled na praktické strategie pro ochranu klimatu nejen na místní a komunální úrovni. Vypracujte plán pro pozitivní změny ve Vaší komunitě a spojte se s dalšími spoluobčany, kteří sdílejí stejnou obavu z klimatické krize a zájem o ochranu životního prostředí.
Učiníte-li tak do Světového dne životního prostředí (5. 6.), zaplatíte za program 8 nabitých dnů jen 5500 Kč.
Více informací naleznete zde.

Klimatická akademie přijímá přihlášky. Nenechte si ujít.

Klimatip: Nelétám, chci vidět svět zblízka

I když létá méně než 10 % světové populace, je letecká doprava nejvíce poškozujícím druhem dopravy. Letectví je zodpovědné za významnou část celkových emisí skleníkových plynů a má negativní dopady nejen přímo na klima: hluk, polétavý prach, zábor půdy z rozšiřování letišť, zvýšená doprava v okolí letišť nebo zdravotní problémy lidí bydlících poblíž letišť. Chystáte se na dovolenou? Řešením je upřednostnit lokální cestování. Více se dočtete v dalším z našich klimatipů.
Více informací naleznete zde.

Klimatip: Nelétám, chci vidět svět zblízka

O kácení stromů a vegetační sezóně

Jak je to s obdobím vegetačního klidu? Český svaz ochránců přírody upozorňuje, že termíny kácení dřevin by se měly odvíjet od reálného stavu přírody, ne od předem určených dat. Období vegetačního klidu se liší jednak dle místa, jednak mezi jednotlivými roky. Ohled by měl být především brán na živočichy žijící v konkrétním stromě nebo na něm: tedy např. hmyz, ptáky, veverky či netopýry.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka - duben

Jaro se již nedá ničím zadržet a práce na zahradě je v plném proudu. Na co vše je potřeba v dubnu myslet Vám představí Kalendář přírodního zahradníka. Pokud byste rádi zjistili, jak bez rytí připravit záhon pro pozdější výsadbu teplomilných zelenin nebo které plodiny je vhodné pěstovat dohromady, pak se neváhejte pustit do čtení.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka - duben

Ekoporadna: Také Vaše obec na Silvestra pořádala ohňostroj? Domluvte, že byl poslední

Zaplatila Vaše obec zábavný ohňostroj na Silvestra? Ač jsou pro někoho pěkné a atraktivní, tak z pohledu životního prostředí mají jen samé nevýhody. Zkuste u Vás zařídit, že loňské silvestrovské řachandy z Vašich daní byly ty poslední. Podívejte se na náš materiál, jak ohňostroje škodí a jak argumentovat, aby se s nimi mohlo skoncovat. Ač je teprve jaro, tak je akorát tak vhodný čas to začít domlouvat.
Více informací naleznete zde.

Vyšlo nové číslo časopisu Veronica

První číslo roku 2023 nemá ucelené téma. Přináší rozhovor o ochraně přírody v Rakousku a můžete se seznámit s oficiálním stanoviskem ČSOP k rozvoji obnovitelných zdrojů energie v ČR. Mimo jiné v něm najdete i čtení o ptačích parcích, o ohňostrojích, o udržitelnosti výroby a spotřeby potravin i s receptem a několik recenzí. Jako dárek obdrží kupující a předplatitelé separát s fotografiemi Ferdinanda Bučiny o hospodaření na javornických loukách s textem Václava Štěpánka.
Více informací naleznete zde.

Děkujeme za vyplnění našeho dotazníku

Moc děkujeme všem z Vás, kteří vyplnili náš dotazník. Vaše zpětná vazba nám pomůže RozVerky ještě vylepšit. Z těch z Vás, kteří jste v dotazníku vyplnili i e-mail, jsme náhodným generátorem čísel vybrali Míšu z Moravskoslezkého a Igora z Jihomoravského kraje, kteří získají slevu 1000 Kč na vzdělávací program Klimatická akademie.
Více informací naleznete zde.

Workshop: Výroba barefoot sandálů
21.5.2023 14:00 - 17:00, Hostětín. Barefoot, nebo také trend bosé nohy, zažívají boom. Zveme Vás na kurz výroby barefootových sandálů pod vedením lektorky Blanky Szabové. Elegantní a minimalistické sandály budete vyrábět z paracordu a obuvnické plotny Adidas 4.
Kosa pro 21. století (kurz kutí a práce s kosou)
27.5.2023 10:00 - 17:00, CENTRUM VERONICA HOSTĚTÍN, Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Konference CO2 ligy
1.6.2023 10:30 - 10:30, Praha, senát. CO2 liga je vzdělávací program, který zprostředkovává žákům informace o globálním klimatickém rozvratu, o změnách, které můžeme očekávat v České republice, o možnostech, jak se na ně připravit (adaptace) a jak změnu klimatu zmírňovat (mitigace).Program se zaměřuje především na vnitřní motivaci žáků a na jejich spolupráci. Je rámován jako plnění Mise na záchranu planety, kdy se žáci snaží naplnit závazky Pařížské dohody. Program probíhal ve čtyřech kolech po celý školní rok 2022/2023 a přihlásilo se do něj na 120 škol. Týmy, jejichž práce byla nejlepší, se budou prezentovat na závěrečné konferenci. Jak to bude vypadat? Podívejte se do fotogalerie z minulého ročníku. Přihlášení na akci:Pokud byste se chtěli přijít na akci podívat, je nutná vaše registrace - na mailu michaela.gajdosova@veronica
.cz. Vstup do Senátu je povolen pouze předem zaregistrovaným účastníkům.
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
31.7.2023 - 4.8.2023, Hostětín. Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín, program pro děti 4 - 6 let OBSAZENO
7.8.2023 - 11.8.2023, Hostětín. Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - III. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
14.8.2023 - 18.8.2023, Hostětín. Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Klimatická akademie 2023
18.8.2023 - 23.8.2023, Hostětín. Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu?Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak?Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete?Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy?Pokud ano, pojďme do toho společně. Už na to nebudete sami. V klimatické akademii si společně od srpna do listopadu povíme, jak udělat vše potřebné pro to, aby klimatické aktivity ve vaší obci či regionu byly úspěšné a aby se vaše obec/region mohly posunout o kousek víc k uhlíkové neutralitě.Dozvíte se vše o ochraně klimatu na místní úrovni a také o tom, jak plánovat místní akce, co všechno potřebujete, kdo vám může pomoct. Ukážeme zajímavé příklady a lidi. Pomůžou nám k tomu zajímaví lektoři, špičkoví odborníci i parta podobně naladěných účastníků a účastnic akademie. Přihlášku a podrobnější informace naleznete zde.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
23.8.2023 - 27.8.2023, Hostětín. Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Letní škola Holis
27.8.2023 - 4.9.2023, Hostětín. Letní škola Holis Summer 2023 je zaměřená na téma inovativních řešení a resilience neziskových organizací. Organizátoři mají mnohaleté zkušenosti s projekty zaměřenými na složité sociální a environmentální výzvy.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?