Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
18. 5. 2023

Týden pro klima

Chcete se postavit klimatické krizi a hledat účinná řešená, která je možné uplatnit přímo ve vašem okolí? Připojte se k iniciativě Týden pro klima, který proběhne 5.-11. června po celé České republice. Zapojit se můžete uspořádáním vlastní akce, připojením se jako dobrovolník nebo účastí na některé z mnoha přednášek, workshopů, promítání, výstav či demonstrací.
Více informací naleznete zde.

Týden pro klima

O přírodních zahradách

V přírodní zahradě s přírodou nebojujeme, ale naopak práci s ní využíváme. Poslechněte si rozhovor s biologem a ekologem Mojmírem Vlašínem o živých a přírodních zahradách, ale i biouhlu, z Národního zemědělského muzea s jeho generálním ředitelem a odborníkem na zahradní umění Zdeňkem Novákem o tom, jak nám zahrady mají dělat radost a s Martinem Molčanem z Urban Farmers o hydroponii.
Více informací naleznete zde.

Konference CO2 ligy

Ekologický institut Veronica a Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu České republiky srdečně zvou 1. 6. 2023 na Závěrečnou konferenci celoročního školního programu s tématikou ochrany klimatu - CO2 liga.
Program se zaměřuje především na vnitřní motivaci žáků a na jejich spolupráci. Je rámován jako plnění misí na záchranu planety, kdy se žáci snaží naplnit závazky Pařížské dohody. Program probíhal ve čtyřech kolech po celý školní rok 2022/2023 a přihlásilo se do něj na 123 škol. Týmy, jejichž práce byla nejlepší, se budou prezentovat na závěrečné konferenci. Pokud byste se chtěli přijít na akci podívat, je nutná vaše registrace - na mailu marketa.binova@veronica.cz
Více informací naleznete zde.

Klimatip - Sám to nedám, přidám se

Pro ochranu klimatu je aktivizace co možná největšího počtu lidí klíčová. Organizovaná síla lidí, kteří o sebe pečují a zároveň společně pracují, je tou nejefektivnější cestou jak dospět k naplnění cíle. V tomto klimatipu najdete odkazy na materiály, které mohou být inspirací občanům aktivním v ochraně klimatu nebo také naši Klimamapu, ve které najdete příklady dobré praxe napříč celou Českou republikou.
Více informací naleznete zde.

Klimatip - Sám to nedám, přidám se

Kalendář přírodního zahradníka květen

Zahrádkářská sezóna se rozběhla na plné obrátky. Pokud se nemůžeme rozhodnout, do čeho se pustit nejdříve, začněme od země. Pod ovocnými stromy a keři bude třeba zkypřit půdu a po odeznění pozdních mrazíků se můžeme pustit do mulčování, které přispěje k udržení vláhy i potlačení plevelů. Zahrada v tomto období navíc nabízí již poměrně velké množství čerstvých bylinek, které lze sklízet na saláty, přízdobu pečiva i čajové směsi.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka květen

Ekoporadna: Jak snížím svoji uhlíkovou stopu, když nakupuji v second handech?

Šaty dělají člověka a také 1,2 miliardy tun CO2 ekv ročně. Když to rozpočítáme na průměr, tak pro nás Evropany je to něco mezi 370 - 800 kg CO2 ekv ročně, pokud nakupujeme nové kousky. Když volíme second hand, klesne toto číslo až na polovinu. Textil potřebný můžete nakoupit a textil nepotřebný darovat v nadačních obchodech (např. i Nadace Veronica). Výtěžek z prodeje jde na dobré věci.
Více informací naleznete zde.

Udržitelná móda na Krajském úřadě v rámci Muzejní noci

V sobotu 20. května v 19:30h se koná upcyklační módní přehlídka studentů oboru Ekotextil design ze SŠUD Brno. Přijďte se podívat do prostor Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Žerotínovo nám. 3, Brno. Studenti představí své nejnovější modely, které vytvořili formou upcyklace, materiál získali z dobročinných obchodů Nadace Veronica. Součástí akce bude i přehlídka návrhářského dua Alešbáry zaměřená na udržitelnou módu. Vstup na přehlídku je zdarma.
Více informací naleznete zde.

Zveme na benefiční kytkoblešák pro komunitní zahradu Kuřim

Přijďte strávit příjemné odpoledne s květenou v Nadaci Veronica – na dalším letošním kytkoblešáku. Kdy? Ve čtvrtek 25. května od 16 do 19h. Kde? Na dvorku za Domem ochránců přírody na Panské 9 v Brně (kousek pod Špalíčkem). Vezměte s sebou rostliny, které už doma nechcete nebo které jste namnožili, darujte je na místě do prodeje a určitě si vyberete a zakoupíte jiné. Rostlinky nám daruje také několik květinářství. Výtěžek z prodeje květeny poputuje na vybudování komunitní zahrady v Kuřimi - vytvoření příjemného místa s ovocnými stromy a keři, vyvýšenými záhony s bylinkami a veřejným kompostérem.
Více informací naleznete zde.

Workshop: Výroba barefoot sandálů
21.5.2023 14:00 - 17:00, Hostětín.
Barefoot, nebo také trend bosé nohy, zažívají boom. Zveme Vás na kurz výroby barefootových sandálů pod vedením lektorky Blanky Szabové. Elegantní a minimalistické sandály budete vyrábět z paracordu a obuvnické plotny Adidas 4.
Kosa pro 21. století (kurz kutí a práce s kosou)
27.5.2023 10:00 - 17:00, CENTRUM VERONICA HOSTĚTÍN.
Kurz kutí kosy a práce s kosou pro všechny sekáče :-)
detail akce »
Konference CO2 ligy
1.6.2023 10:30 - 10:30, Praha, senát.
Ekologický institut Veronica a Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu České republiky srdečně zvou na Závěrečnou konferenci celoročního školního programu s tématikou ochrany klimatu - CO2 liga. Pokud byste se chtěli přijít na akci podívat, je nutná vaše registrace - na mailu marketa.binova@veronica.cz Vstup do Senátu je povolen pouze předem zaregistrovaným účastníkům. Akce se koná pod záštitou ministra životního prostředí Petra Hladíka. Záštitu CO2 lize poskytuje Informační centrum OSN v Praze       
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - I. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
31.7.2023 - 4.8.2023, Hostětín.
Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - II. termín, program pro děti 4 - 6 let OBSAZENO
7.8.2023 - 11.8.2023, Hostětín.
Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Pobyt pro rodiče s dětmi - III. termín, program pro děti 7 - 12 let OBSAZENO
14.8.2023 - 18.8.2023, Hostětín.
Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Klimatická akademie 2023
18.8.2023 - 23.8.2023, Hostětín.
Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu?Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak?Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete?Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy?Pokud ano, pojďme do toho společně. Už na to nebudete sami. V klimatické akademii si společně od srpna do listopadu povíme, jak udělat vše potřebné pro to, aby klimatické aktivity ve vaší obci či regionu byly úspěšné a aby se vaše obec/region mohly posunout o kousek víc k uhlíkové neutralitě. Dozvíte se vše o ochraně klimatu na místní úrovni a také o tom, jak plánovat místní akce, co všechno potřebujete, kdo vám může pomoct. Ukážeme zajímavé příklady a lidi. Pomůžou nám k tomu zajímaví lektoři, špičkoví odborníci i parta podobně naladěných účastníků a účastnic akademie. Přihlášku a podrobnější informace naleznete zde.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
23.8.2023 - 27.8.2023, Hostětín.
Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Letní škola Holis
27.8.2023 - 4.9.2023, Hostětín.
Letní škola Holis Summer 2023 je zaměřená na téma inovativních řešení a resilience neziskových organizací. Organizátoři mají mnohaleté zkušenosti s projekty zaměřenými na složité sociální a environmentální výzvy.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?