Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
15. 6. 2023

Hostětínská klimatická akademie

Přihlaste se na klimaakademii, ještě stále máme volná místa!
Hostětínská klimatická akademie je pro všechny aktivní lidi, které trápí klimatická krize a mají chuť s tím něco dělat – jen si nejsou jisti co a jak. Jsou odhodlaní a chtějí posouvat místo, kde žijí či pracují, směrem k uhlíkové neutralitě. V Akademii se dozví, co potřebují pro úspěšné a efektivní vedení regionálních klimatických kampaní.
Akademie začíná pětidenním setkáním v Hostětíně, které bude probíhat od 18. do 23. srpna 2023. Na podzim bude následovat další víkendové setkání v Brně, na kterém si budou účastníci prohlubovat své znalosti i dovednosti pro plánování klimatických aktivit.
Více informací naleznete zde.

Hostětínská klimatická akademie

Výroční zpráva aneb co se nám podařilo v loňském roce

V roce 2022 oslavila Veronica 36 let práce pro ochranu přírody a krajiny. Proběhl druhý ročník Klimatické akademie, vzdělávacího programu pro klimatické aktivisty. Po tříleté covidové pauze jsme navázali na tradici Jablečné slavnosti v Hostětíně, poprvé ji zorganizovali ve vegetariánské podobě a také s bezuhlíkovou zónou. Koordinovali jsme Hodinu Země. Získali jsme akreditaci MŠMT k provádění seminářů pro pedagogické pracovníky. Za náš environmentální sociální podnik, který funguje již 3 roky, jsme se zúčastnili první české Nerůstové konference. Je toho ale mnohem více, přečtěte si o tom v naší výroční zprávě.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka červen

Na co vše je potřeba na našich zahradách v červnu myslet Vám představí Kalendář přírodního zahradníka. Pokud byste rádi zjistili, na co lze využít starou slámu nebo posečenou trávu, které nyní máme nadbytek či jak naložit s plevelem jako je kopřiva či bršlice, pak se neváhejte pustit do čtení.
Více informací naleznete zde.

Závěrečná konference CO2 ligy

Nejlepší účastníci letošního, již třináctého, ročníku se setkali 1. června na závěrečné konferenci v reprezentativních prostorách Senátu. Zde prezentovali výsledky roční práce dalším týmům a významným hostům. Do letošního programu, který organizuje Ekologický institut Veronica, se přihlásilo přes 120 škol.
V programu účastníci plnili mise na záchranu planety, kdy se žáci snaží symbolicky naplnit závazky Pařížské dohody a nedopustit oteplení planety o více než 1,5 stupně.
Více informací naleznete zde.

Závěrečná konference CO2 ligy

Krajina z vlaku v novém čísle časopisu Veronica

Píšeme o krajině z vlaku a plánovaných vysokorychlostních tratích s jejich dopady na životní prostředí a krajinu. Dále o okolí železnic i samotných kolejištích, jež jsou často vzácnými biotopy. Z neželezničního prostředí píšeme o ještěrkách, ptácích, vlcích, o pověstech českých, o dětech, které chtějí pomáhat klimatu nebo o představení divadelního souboru Verdis, který historicky poprvé hrál kus nesouvisející s aktuálním ekologickým děním.
Více informací naleznete zde.

Jak je to s recyklací fotovoltaických panelů?

Na střeše vydrží klidně čtyřicet let, ale co s nimi bude potom? Dvě dobré zprávy: Vztahuje se na ně povinnost zpětného odběru jako na jiná vysloužilá elektrozařízení. A za svůj produktivní život vyrobily mnohem více energie než kolik vyžadovala jejich výroba (což platí i přepočtu na uhlík). Recyklací se poměr ještě vylepší.
Více informací naleznete zde.

Srdečně zveme na miniburzu krojů z Podluží

Akce se uskuteční na dvorku Nadace Veronica (Dům ochránců přírody) na Panské 9 v Brně ve čtvrtek 15. června od 17 do 19h. Jedná se o dámské všední kroje, které Zlata Maděřičová z Jihomoravské komunitní nadace v Moravské Nové Vsi sbírá od žen z okolí. Tyto kroje by jinak skončily v popelnici. Na prodej bude i pár upcyklovaných modelů z projektu Upcycling Challenge a retro kousky z blešáku z Moravské Nové Vsi a z obchodů Nadace Veronica. Nákupem podpoříte realizaci ekologických projektů na celé Moravě.
Více informací naleznete zde.

Voda pro stromy: Pomůžete žákům ze ZŠ Přibyslav s vybudováním tůně?

Děti z Přibyslavi obnovují sad, ale potřebují vodu - vybudovat tůň k zachycení vody. Nadace Veronica vymyslela dvě varianty pomoci. Do 9. 7. můžete projekt podpořit libovolnou částkou na webu ČSOB pomáhá regionům nebo 26. 6. 16-19 h nákupem (i darováním) květeny na benefičním kytkoblešáku v Nadaci Veronica na Panské 9 v Brně. Děti ze Základní školy Přibyslav chtějí vysadit 10 nových ovocných stromů. A aby mohly vysazené stromy pořádně zalít, vyhloubí u sadu i malou tůň k zachycení vody. Tůň se navíc stane novým a bezpečným útočištěm pro obojživelníky a hmyz. A společně se sadem podpoří biodiverzitu a zadržování vody v krajině.
Více informací naleznete zde.


Klimatická akademie 2023
18.8.2023 - 23.8.2023, Hostětín.
Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu?Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak?Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete?Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy?Pokud ano, pojďme do toho společně. Už na to nebudete sami. V klimatické akademii si společně od srpna do listopadu povíme, jak udělat vše potřebné pro to, aby klimatické aktivity ve vaší obci či regionu byly úspěšné a aby se vaše obec/region mohly posunout o kousek víc k uhlíkové neutralitě.Dozvíte se vše o ochraně klimatu na místní úrovni a také o tom, jak plánovat místní akce, co všechno potřebujete, kdo vám může pomoct. Ukážeme zajímavé příklady a lidi.Pomůžou nám k tomu zajímaví lektoři, špičkoví odborníci i parta podobně naladěných účastníků a účastnic akademie. Přihlášku a podrobnější informace naleznete zde.
detail akce »
Dovolená v kraji Žítkovských bohyní (pobyt se společným programem)
23.8.2023 - 27.8.2023, Hostětín.
Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet s odlovem hadů. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Letní škola Holis
27.8.2023 - 4.9.2023, Hostětín.
Letní škola Holis Summer 2023 je zaměřená na téma inovativních řešení a resilience neziskových organizací. Organizátoři mají mnohaleté zkušenosti s projekty zaměřenými na složité sociální a environmentální výzvy.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?