Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
16. 7. 2023

Další ocenění pro Hostětín - Zelená obec roku 2023

Hostětín získal první místo v soutěži Zelená obec roku 2023 v kategorii obec do 1 000 obyvatel. Do soutěže se zapojily obce angažované v environmentální oblasti s dlouhodobou vizí v oblasti udržitelného fungování - snižují svou uhlíkovou stopu, investují do ochrany životního prostředí, přináší inovační hodnotu, podporují biodiverzitu a aktivně zapojují občany.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka červenec

Červenec bývá typický svými dlouhými a často velmi teplými dny. Některé plodiny v zahradě v červenci dozrávají a my můžeme sklízet rané odrůdy zeleniny či ovoce (například okurky, česnek, meruňky). Kromě sklizně a zpracování ovoce či zeleniny (zavařování, sušení apod.) nás ale čeká ještě celá řada dalších úkolů jako je prosvětlování keřů, vydatné zalévání zachycenou dešťovou vodou, ale i mulčování biomasy ze zahrady.
Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka červenec

Výsledky ankety Zelená perla 2022

Ekologické sdružení Děti Země zveřejnilo výsledky letošního ročníku antiekologické ceny Zelená perla. Zelený fanatismus, potřeba boje s přírodou, klimatičtí obchodníci se strachem, militantní zelené postoje - to vše a mnohem více najdete v celkem osmnácti “nejlepších” výrocích uplynulého roku. Takřka stočlenná porota se shodla, že toto je vítězná perla: Jiří Svoboda, primátor Českých Budějovic a zastupitel Jihočeského kraje (hnutí ANO) „Ve vztahu k městu jsou řeky (máme dvě) spíše nákladnou dopravní překážkou – musíme stavět a opravovat mosty a řešit následky povodní či zachraňovat topící se. Také musíme pravidelně trénovat stavby protipovodňových stěn a v případě povodní je montovat. Pokud by trvale zmizely, pominou i výše zmíněné problémy, ušetříme v rozpočtu, plochu využijeme pro parkování, které nám zoufale chybí (naše město má pouhých 55 km2).“
Ostatní finalisty si můžete prohlédnout v odkazu.
Více informací naleznete zde.

Ochrana starých lesů

Ochrana stávajících lesů je jedním ze způsobů zmírňování klimatických změn. Jak je díky přítomnosti starých stromů podpořena lesní biodiverzita si poslechněte od toho nejpovolanějšího - od zástupce lesního obyvatelstva, tesaříka alpského.
Více informací naleznete zde.

Ochrana starých lesů

Věděli jste?

Martin Marek (mj. autor pořadů Nedej se) a Dan Včeliš využili zkušeností z natáčení reportáží a spustili nový YouTubový pořad, v rámci kterého se věnují tématům a kauzám dotýkajícím se životního prostředí, ale i celé společnosti. Podpořte odběrem kanálu či sdílením vznik tohoto mediálního prostoru pro témata, o kterých se nemluví.
Více informací naleznete zde.

Klimatický vějíř pro chladnou hlavu v horkých časech

K našim klima tipům, které Vám průběžně v RozVerkách představujeme, jsme vytvořili Klimatický vějíř pro chladnou hlavu v horkých časech. K dostání je na našem e-shopu. Na každém z jeho listů si přečtete inspirativní citát známé osobnosti a pokud zrovna budete pociťovat globální oteplování na vlastní kůži, můžete se díky jeho funkčnosti rovnou i ochladit.
Více informací naleznete zde.

Klimatický vějíř pro chladnou hlavu v horkých časech

Sledujte nás na sociálních sítích

Pokud chcete být s námi více ve spojení či se dozvědět o zajímavých tématech, která řešíme, nebo akcích, které pořádáme, najdete nás na Facebooku (Ekologický institut Veronica), Instagramu (@ekoinstitut_veronica) a nově i na Twitteru (https://twitter.com/EkoInstVeronica). Těšíme se na vás!
Více informací naleznete zde.

Letní dovolená s příběhem v Bílých Karpatech

Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Výlet na Žítkovou za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní. Setkání s místní bylinkářkou a ochutnávka bylinkových lektvarů, tvoření z ovčí vlny. Proniknete do tajů místních lesů, kde budete poslouchat hlasy ptáků či luštit z pobytových znamení. Uvidíte udržitelné hostětínské ekologické projekty, zažijete stezku po stopách bobrů k vodní nádrži Kolelač. Každý den vám ukážeme jinou tvář. Tak co? Dorazíte?
Více informací naleznete zde.

Studentský film Spirilka

Film Spirilka je autorským projektem studentky Univerzity Tomáše Bati, jehož posláním je apelovat na vnímání přírody. Vtáhne diváka do budoucnosti, kdy je svět opotřebovaný a ekologicky vytížený. Pokud se rozhodnete podpořit tvorbu filmu, můžete získat slevu na naši Klimatickou akademii, která začíná už v srpnu!
Více informací naleznete zde.


Klimatická akademie 2023
18.8.2023 - 23.8.2023, Hostětín.
Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu?Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak?Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete?Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy?Pokud ano, pojďme do toho společně. Už na to nebudete sami. V klimatické akademii si společně od srpna do listopadu povíme, jak udělat vše potřebné pro to, aby klimatické aktivity ve vaší obci či regionu byly úspěšné a aby se vaše obec/region mohly posunout o kousek víc k uhlíkové neutralitě.Dozvíte se vše o ochraně klimatu na místní úrovni a také o tom, jak plánovat místní akce, co všechno potřebujete, kdo vám může pomoct. Ukážeme zajímavé příklady a lidi.Pomůžou nám k tomu zajímaví lektoři, špičkoví odborníci i parta podobně naladěných účastníků a účastnic akademie. Přihlášku a podrobnější informace naleznete zde.
detail akce »
Letní dovolená s příběhem v Bílých Karpatech (pobyt se společným programem)
23.8.2023 - 27.8.2023, Hostětín.
Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet k vodní nádrži Kolelač za bobry. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Pozvánka na finální prezentaci Letní školy Holis 2023
3.9.2023 17:00 - 23:00, Hostětín.
Letní škola Holis Summer 2023 je zaměřená na téma inovativních řešení a resilience neziskových organizací. Organizátoři mají mnohaleté zkušenosti s projekty zaměřenými na složité sociální a environmentální výzvy.
detail akce »
Jablečná slavnost 2023
24.9.2023 11:00 - 17:00, Hostětín.
Čerstvý jablečný mošt, jarmark tradičních výrobků, jablečné moučníky od místních hospodyněk, výstava starých odrůd ovoce, bohaté vegetariánské menu, poradenství o úsporách energie, badatelská stezka pro děti.
detail akce »
Jablečná slavnost 2023
24.9.2023 11:00 - 17:00, Hostětín.
Tradiční oslava jablek, řemesel, ekologie a kultury je po dvouleté odmlce opět tady.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?