Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
10. 8. 2023

Starý dům lepší než nový

Přispíváme do současné debaty o regeneraci starých domů. Domy často žijí po staletí a je to tak správné. Bourat staré a stavět místo toho nové je málokdy oprávněné, určitě ne z pohledu uhlíkové stopy. Mnohé vlastnosti starých domů lze využít pro dosažení mnohem lepší kvality, komfortu a současně i úspornosti.

Radikální a důsledné snižování energetické náročnosti existujících budov je tím nejsilnějším nástrojem, jak se vymanit ze závislosti na fosilních palivech.

Přečtěte si v naší publikaci, jak na to.


Více informací naleznete zde.

Starý dům lepší než nový

Hostětínská klimatická akademie

To byla horka, že? Někde sucho, někde bouřky a povodně, někde hoří. Opravdu je za toto všechno člověk zodpovědný ze 100 %? Dá se s tím něco dělat? Máme začít u sebe, nebo má začít Čína či velké korporace? Napadají Vás ještě jiné otázky ke klimatické krizi a nevíte kde a koho se na ně zeptat?

Přihlaste se na klimatickou akademii, kde budou společně s Vámi hledat odpovědi: Jan Krajhanzl, Martin Marek, Jiří Jeřábek, Lenka Bartošová, Jan Hollan, Viktor Třebický, Jana Drápalová a další.


Více informací naleznete zde.

Karbokreditka

Uhlíkový rozpočet (budget) označuje množství emisí, které ještě může lidstvo vypustit, aniž by došlo ke katastrofickému scénáři globálního oteplování. Jak mít situaci pod kontrolou? Karbokreditka, kterou si vyberete, vypadá stejně dobře jako kreditní karta. Je však namísto peněz nabitá uhlíkovým kreditem, který můžete za rok vyčerpat.

Udržitelná Agentura jako první představuje tři exkluzivní tarify - „Travel”, „My Big Pet” a „Fashion Mission”. Podívejte se, který by Vám sedl.


Více informací naleznete zde.

Ekoporadna - Zahradní hadice z PVC

Jak škodlivé je používání zahradních hadic z PVC? Dá se předpokládat, že uvolňování ftalátů se časem snižuje? Jaký alternativní materiál pro zahradní hadice zvolit? Přečtěte si více v doporučení Ekologické poradny Veronica.


Více informací naleznete zde.

Dobrovolnická pomoc na Jablečné slavnosti 2023

Hledáme dobrovolníky, kteří chtějí být součástí této události v Hostětíně a zažít s námi celou akci i ze zákulisní pozice. Můžete nám pomoci s prodejem občerstvení, na vstupu, v kuchyni, při aktivitách s dětmi i dospělými či při prodeji losů do tomboly. Hledáme také fotografa/ku.

Pomoc potřebujeme od pátku 22. 9. až do vypuknutí slavnosti během neděle 24. 9.
Neváhejte se přihlásit. Předem děkujeme!


Více informací naleznete zde.

Kalendář přírodního zahradníka srpen

V srpnu sklízíme nejen naše výpěstky jako jsou rajčata, okurky či úrodu ovocných stromů, ale také průběžně pečujeme o ještě dorůstající plody dýní nebo patizonů. Jejich plody je během srpna vhodné podkládat slámou, aby zbytečně nezahnívaly. Stále sklízíme a sušíme bylinky na čajové směsi (například diviznu, dobromysl, měsíček či řebříček). Rajčatům zkracujeme vrcholy, abychom je tolik nevysilovali. Veškeré napadené listy průběžně odstraňujeme (ať už jde o plísně či virová onemocnění). Při přemnožení mšic lze na plodiny aplikovat naředěnou jíchu z kopřiv či kostivalu.


Více informací naleznete zde.


Klimatip - Moje zásuvka je zelená

Hlavním cílem využívání obnovitelných zdrojů energie je náhrada fosilních zdrojů jako je uhlí, ropa nebo zemní plyn. V našem dalším klimatipu si můžete přečíst, jak se to má například s fotovoltaikou na vlastní střeše nebo jaký je princip komunitní energetiky.


Více informací naleznete zde.

Klimatip - Moje zásuvka je zelená

Benefiční jóga na pobyty v přírodě pro děti s nemocí SMA

Nadace Veronica zve na letní benefiční jógu studia Yoga Freaks a Nadace Veronica. Kdy? Ve středy 9. a 16. srpna od 19 h. Kde? V 1. patře Studia Yoga Freaks (Dominikánské nám. 15, Brno).

Svojí účastí přispějete na dobrou věc. Peníze poputují na týdenní tábory pro děti s diagnózou SMA (spinální muskulární atrofií) a svalovou dystrofií probíhající v Centru Veronica v Hostětíně. Využijte skvělé příležitosti podpořit užitečnou věc a přitom si protáhnout tělo.


Více informací naleznete zde.

Benefiční kytkoblešák pro záchranu užovek na Brněnské přehradě

Přijďte strávit příjemné odpoledne s květenou v Nadaci Veronica – na dalším letošním kytkoblešáku. Kdy? Ve středu 30. srpna od 16 h. Kde? Na dvorku za Domem ochránců přírody na Panské 9 v Brně.

Darujte Vaše rostliny na místě do prodeje a určitě si vyberete a zakoupíte jiné. Výtěžek z prodeje poputuje na projekt “Užovka není zmije”, který si dává za cíl skrze informační tabule v okolí Brněnské přehrady lépe informovat o užovce podplamaté.


Více informací naleznete zde.


Klimatická akademie 2023
18.8.2023 - 23.8.2023, Hostětín.
Trápí vás klimatická krize a zdá se vám, že řešení je v nedohlednu? Máte chuť s tím něco dělat, jen si nejste jisti co a/nebo jak? Jste odhodlaní posouvat společnost k uhlíkové neutralitě tam, kde žijete nebo pracujete? Připadáte si v tom sám/a? Chcete se potkat s lidmi, kteří řeší stejné otázky jako Vy? Pokud ano, pojďme do toho společně. Už na to nebudete sami. V klimatické akademii si společně od srpna do listopadu povíme, jak udělat vše potřebné pro to, aby klimatické aktivity ve vaší obci či regionu byly úspěšné a aby se vaše obec/region mohly posunout o kousek víc k uhlíkové neutralitě. Dozvíte se vše o ochraně klimatu na místní úrovni a také o tom, jak plánovat místní akce, co všechno potřebujete, kdo vám může pomoct. Ukážeme zajímavé příklady a lidi. Pomůžou nám k tomu zajímaví lektoři, špičkoví odborníci i parta podobně naladěných účastníků a účastnic akademie. Přihlášku a podrobnější informace naleznete zde.
detail akce »
Letní dovolená s příběhem v Bílých Karpatech (pobyt se společným programem)
23.8.2023 - 27.8.2023, Hostětín.
Magická krajina Bílých Karpat, přírodní zahrada a dům, který žije ze slunce. Chuť biomoštu přímo od zdroje, sochy v krajině, společné řemeslné tvoření. Výlet na Moravské Kopanice za poznáním krás zdejšího kraje a kouzel žítkovských bohyní, exkurze po hostětínských ekologických projektech, po přírodní zahradě. Společná vycházka do krajiny a také výlet k vodní nádrži Kolelač za bobry. Každý den vám ukážeme jinou tvář Karpat.
detail akce »
Pozvánka na finální prezentaci Letní školy Holis 2023
3.9.2023 17:00 - 23:00, Hostětín.
Letní škola Holis Summer 2023 je zaměřená na téma inovativních řešení a resilience neziskových organizací. Organizátoři mají mnohaleté zkušenosti s projekty zaměřenými na aktuální sociální a environmentální výzvy.
detail akce »
Den pro klima Slavičín
9.9.2023 10:00 - 19:00, Slavičín, Cirkula.
Bohatý program pro děti i dospělé zaměřen na ochranu klimatu nejen na místní úrovni.
detail akce »
Jablečná slavnost 2023
24.9.2023 11:00 - 17:00, Hostětín.
Jablka na každém kroku a ve všech podobách - čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu v přírodní zahradě Centra Veronica. Tématiku doplňuje ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce. Inspirace i informace pro úspory energie, vody a udržitelnou domácnost či dopravu. Bohatý a netradiční dětský program dělá z Jablečné slavnosti ráj pro děti...
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2023
22.9.2023 - 24.9.2023, Hostětín.
Láká vás poznat Jablečnou slavnost jinak - z pozice dobrovolníka? Zažít zákulisí celé akce, těšit se pocitem z dobrovolnické práce, získat nové přátele a pomoct neziskové ekologické organizaci? Užít si bohatý program slavnosti (o který rozhodně nepřijdete, protože při práci budete mít i dostatečné pauzy, abyste si slavnost užili)?
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?