Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
10. 9. 2023

Jablečná slavnost v Hostětíně

Zveme Vás na další ročník Jablečné slavnosti. Doražte za námi 24.9. do Hostětína zažít ekologicky udržitelnou akci, která spojuje kulturu a ekologické vzdělávání a bere si za cíl podpořit místní producenty, pěstitele ovoce či výrobce tradičních druhů řemeslných výrobků.

Jablečná je vegetariánská, bezodpadová, regionální, bezemisní a hlavně inspirativní. Přijďte ji s námi poznat i ze zákulisí jako dobrovolník!
Více informací naleznete zde.

Jablečná slavnost v Hostětíně

O mokřadech v novém čísle časopisu Veronica

Nové číslo je většinově mokřadní a nabízí ohlédnutí za nedávným výročím Ramsarské úmluvy o mokřadech, o možnostech financování mokřadů, přináší praktické tipy, jak je nejlépe obnovovat, ale též, jak se o mokřady zdarma postará bobr evropský. Nepřehlédněte aktuální článek o možném vyhlášení nové CHKO Soutok, ale čeká na vás i mnoho dalších vodou nasáklých příspěvků.
Více informací naleznete zde.

30 km/h ve městě

22. září je mezinárodním dnem bez aut. Při této příležitosti mnoho obcí omezuje vjezd motorovým vozidlům, a tím se otevírají ulice lidem. Díky tomu je nabouráváno běžné vnímání veřejného prostoru.

V současné době se debatuje nad tématem možného zavedení 30 km/h rychlosti ve vnitřní Praze. I toto opatření může přinést lepší soužití obyvatelstvu a má zároveň pozitivní dopady na životní prostředí. O těchto i dalších přínosech se dočtete v následujícím shrnutí od spolku AutoMat.
Více informací naleznete zde.

Klima na doma

Oxidu uhličitého, který vzniká při spalování fosilních paliv, už je v atmosféře tolik, že se výrazně mění klima celé Země. Každý z nás na tom má podíl a každý s tím může něco udělat. V naší nově vydané publikaci se dozvíte vše o tom, jak v domácnostech chránit klima a zároveň šetřit energii i peníze.
Více informací naleznete zde.

Klima na doma

Klimatip - Stáhnu radiátor a natáhnu svetr

Topná sezóna trvá oficiálně od 1. září do 31. května. To stanovuje vyhláška, ale nemusíte se tím řídit doma. Zkuste nezatopit hned, jak se ochladí. Přidejte vrstvu oblečení, přehoďte pléd přes nohy, nazujte teplé papuče. Pokud o začátku topné sezóny nemůžete rozhodnout sami, zkuste to alespoň sousedům, majiteli domu či obci navrhnout.
Více informací naleznete zde.

Klimatip - Stáhnu radiátor a natáhnu svetr

Kalendář přírodního zahradníka září

Září je obdobím naplnění našich očekávání, kdy každý teplý slunný den vděčně přijímáme. Září má blízko ke zralému, naplněnému stáří, začíná i „babí“ léto. Přináší nám jásavou barevnost a radost z hojnosti úrody, sdílenou snad se všemi živočichy na zahradě. To znamená ale i poměrně hodně práce...

Za nevlídného počasí můžeme již také přemýšlet nad pěstitelskou sezónou v dalším roce. Ale co ještě bychom měli všechno udělat, než přijde opravdu zima?
Více informací naleznete zde.

Ekoporadna - Jak na nový školní rok, tak po celý rok

V papírnictvích najdeme řadu druhů a značek psacích a kreslicích potřeb i dalších školních pomůcek. Které ale vybrat? Můžeme se rozhodnout třeba podle jejich bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti a také podle jejich šetrnosti k životnímu prostředí.
Více informací naleznete zde.

Benefiční kytkoblešák

Přijďte strávit příjemné odpoledne s květenou v Nadaci Veronica – na posledním letošním kytkoblešáku. Kdy? V úterý 19. září od 16 do 19 h. Kde? Na dvorku za Domem ochránců přírody na Panské 9 v Brně. Darujte Vaše rostliny na místě do prodeje a určitě si vyberete a zakoupíte jiné. Výtěžek z prodeje poputuje na pořádání ceny Ekopublika, smyslem této ceny je podpořit a zviditelnit tvorbu a publikování environmentálně zaměřených textů v denním a týdenním tisku.
Více informací naleznete zde.

Jablečná slavnost 2023
24.9.2023 11:00 - 17:00, Hostětín.
Jablka na každém kroku a ve všech podobách - čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu v přírodní zahradě Centra Veronica. Tématiku doplňuje ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce. Inspirace i informace pro úspory energie, vody a udržitelnou domácnost či dopravu. Bohatý a netradiční dětský program dělá z Jablečné slavnosti ráj pro děti...
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti 2023
22.9.2023 - 24.9.2023, Hostětín.
Láká vás poznat Jablečnou slavnost jinak - z pozice dobrovolníka? Zažít zákulisí celé akce, těšit se pocitem z dobrovolnické práce, získat nové přátele a pomoct neziskové ekologické organizaci? Užít si bohatý program slavnosti (o který rozhodně nepřijdete, protože při práci budete mít i dostatečné pauzy, abyste si slavnost užili)?
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?