Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
20. 12. 2023

Vážené a milé, vážení a milí, přátelé a podporovatelé,


posíláme Vám poslední letošní RozVerky s přáním krásných Vánoc a všeho dobrého do nového roku. Svět okolo nás je plný (klimatických) výzev a posouvá se rychle kupředu. Abychom s ním drželi krok a mohli stále dělat dobrou práci v klimatickém vzdělávání, čeká nás významná obnova a vylepšení našeho centra v Hostětíně. Vážíme si Vaší přízně a podpory, kterou naší práci už roky poskytujete. V příštím roce pro nás bude důležitější než kdy jindy.

Za celý tým Veroniky, Yvonna Gaillyová

Společně k čisté nule v Hostětíně: Podpořte upgrade centra klimatického vzdělávání

Nechceme zaspat dobu a stále se snažíme jít příkladem, a to nejen v oblasti udržitelného stavebnictví. Technologie v budově centra, které byly na začátku tisíciletí ukázkové, nedostačují nárokům, které na ně klade prohlubující se klimatická krize. Nádrž na dešťovku pro plně obsazený penzion nestačí, když měsíc neprší. V roce 2024 plánujeme velkou modernizaci, která nám přinese značná vylepšení a přiblíží nás ke klimatické neutralitě. Budeme vděční, když se k nám přidáte a podpoříte nás v tomto vzrušujícím kroku. Každý finanční příspěvek na stavbu bude pro nás a všechny účastníky klimatických vzdělávacích akcí velkým darem. Nezapomeňte, že v roce 2023 platí výjimka, kdy si dary můžete odečíst od základu daně až do 30 procent. Děkujeme za podporu.
Více informací naleznete zde.

Závěr summitu COP28: Začátek konce éry fosilních paliv

V Dubaji skončila klimatická konference, na níž téměř 200 států dosáhlo dohody, která signalizuje odchod od fosilních paliv do roku 2050 s cílem udržet globální oteplení pod 1,5 °C. Důležitým výsledkem je také zprovoznění fondu pro úhradu ztrát a škod způsobených změnou klimatu v nejzranitelnějších zemích, i když zatím není zcela jasné, jak bude financován. I přes vágní formulace a zadní vrátka pro falešná řešení věříme, že výsledek summitu povede ke konkrétním závazkům a správnému nasměrování investic a nebude jen vysoce nákladnou a emisně náročnou skupinovou terapií. Více informací najdete v tiskové zprávě Klimatické koalice.
Více informací naleznete zde.

Poutnictví, ptáci a perly v novém vydání časopisu Veronica

Ve čtvrtém letošním čísle časopisu Veronica se vydáme na poutnickou cestu krajinou, kde nejen objevíme kouzlo slova "pouť", ale také prozkoumáme duchovní rozměr putování bez ohledu na jeho náboženský kontext. V novém vydání naleznete i vzpomínky na významná životní výročí Hany Librové a Miloslava Nevrlého nebo rozhovor s akademickým malířem Petrem Veselým, tvůrcem letošních unikátních obálek. Informujeme také o „vítězi“ ankety Zlatá perla, stejně jako o vzácných druzích ptáků hnízdících letos na Moravě. Ztracení se ve stránkách tohoto čísla časopisu Veronica připomene naše pouto s krajinou a můžete se inspirovat příběhy, které nás spojují s přírodou a uměním.
Více informací naleznete zde.

Tip na sváteční podcast: Udržitelné Vánoce

V nejnovější epizodě podcastu Žít udržitelně se autorka sešla s naší ekoporadkyní, Renatou Plackovou, aby prozkoumaly všechny aspekty šetrnějších Vánoc. Diskuze zahrnuje témata od úklidu přes pečení a výběr dárků až po otázku, proč je prospěšné dětem všechna přání nesplnit. Dozvíte se o rozdílu mezi bílým a kvasným octem, o tom, odkud se berou vánoční stromky, a získáte inspiraci na smysluplné dárky. Například návod, jak můžete obdarovat své blízké kusem lesa či mokřadu. Celý rozhovor nás povzbuzuje k hlubšímu přemýšlení o tom, že Vánoce nejsou o soutěži v množství upečeného cukroví a dárků pod stromečkem. Připravte se na inspiraci a hezký poslech plný tipů, jak udělat Váš vánoční čas nejen radostným, ale i ohleduplným k naší planetě.
Více informací naleznete zde.

Last minute dárek pro sadaře, krajináře a milovníky ovocných stromů

Vypsali jsme pět termínů pro oblíbené víkendové ovocnářské kurzy. Workshop Vám poskytne komplexní povědomí o významu a pravidlech řezání stromů, zapěstování mladých stromků, údržbu plodících výsadeb a zmlazování stárnoucích stromů. To vše s důrazem na správné techniky, termíny a odrůdová specifika. Místa se rychle plní, neváhejte s registrací, případně pořiďte Vašim milým zahradníkům super praktický dárek. Dárkový poukaz Vám vystavíme do soboty 23.12.
Více informací naleznete zde.

Netrefil se Ježíšek? Darujte nevhodné dárky do dobročinných obchodů Nadace Veronica

Nepovedené dárky mohou podpořit nejen ty, kteří je potřebují, ale i životní prostředí. Přebytečné dary doneste nebo pošlete do obchodů Nadace Veronica v Brně. Co můžete darovat? Oblečení, boty, knihy, hry, hračky, keramiku, porcelán, sklo, kabelky, doplňky, bižuterii, dekorace, drobné spotřebiče. Vám by jen zabíraly místo, ale někomu jinému udělají radost. A v Nadaci Veronica z výtěžku prodeje ještě podpoříme environmentální projekty po celé Moravě. Dary můžete odevzdat osobně v otevírací době obchodů Pekařská a Palackého nebo je poslat zásilkovnou či poštou. Děkujeme!
Více informací naleznete zde.

Bylinkový podvečer: A co na to váš žaludek? Aneb dobré zažívání je základ.
19.1.2024 17:00 - 21:00, Hostětín, Bylinkový podvečer s bylinkářkou Kateřinou Černou ze Žítkové zaměřený na žaludek a dobré zažívání.
detail akce »
Jarňáky v Hostětíně
19.2.2024 - 23.2.2024, Hostětín, V Hostětíně během jarních prázdnin nuda rozhodně nehrozí. Budou u nás jarňáky! Děti na našem příměstském jarním táboře čeká týden plný zábavy, dobrodružství a praktických zručností. V centru klimatického vzdělávání Veronica, na naší přírodní zahradě a krásné krajině Bílých Karpat.
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů: 5 termínů pro víkendový ovocnářský kurz
10.2.2024 - 10.3.2024, Hostětín, Ovocnářské kurzy se v roce 2024 uskuteční v 5 termínech (víkendy v únoru a první polovině března), se stejnou náplní. Lektorují Ondřej Dovala a Ludovít Vašš.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?