Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
23. 1. 2024

Vážené a milé, vážení a milí, přátelé,


v lednových RozVerkách Vám opět přinášíme informace z oblasti ochrany klimatu a několik pozvánek pro nadcházející období. Chceme Vám také upřímně poděkovat, že jste našimi podporovateli a sdílíte s námi vizi udržitelné a bezemisní budoucnosti. Díky Vaší štědrosti a angažovanosti můžeme pokračovat v plánování Klimatické akademie, vzdělávat děti, propojovat místní a regionální aktivní komunity. I díky Vám stále vychází časopis Veronica, který už brzy oslaví čtyřicítku. V tomto i následujícím roce nás čeká projekt přístavby a modernizace centra klimatického vzdělávání v Hostětíně, aby ještě lépe sloužilo pro setkávání, vzdělávání a spolupráci aktivních lidí, a také abychom vbrzku dosáhli uhlíkové neutrality. Vaše podpora nám dává sílu a motivaci pokračovat v práci a Vám snad přináší radost. Děkujeme.

Za celý tým Veroniky srdečně zdraví
Yvonna Gaillyová
Více informací naleznete zde.

uvod

Veronica v éteru na Českém rozhlase Plus: Poslechněte si pořad Natura

O tom, že zmírňování klimatické krize nestojí jen na bedrech mladých aktivistů, ale že právě mezigenerační propojování je jedním z pilířů našich aktivit, a mnohém dalším, si povídáme s Markétou Ševčíkovou v pořadu Natura. Poslechněte si skvělý pořad, který pozvedá důležitá témata v kontextu ochrany přírody, krajiny a klimatu.
Více informací naleznete zde.

Rok 2023 nejteplejším rokem v historii: Jak číst alarmující změny klimatu

Aktivní přístup k ochraně klimatu je stále naléhavější. Rok 2023 se do historie zapisuje jako období, které zaznamenalo nejvyšší průměrnou globální teplotu za posledních více než 100 tisíc let. S nárůstem teploty o 1,5 stupně Celsia oproti předindustriálnímu období jsme svědky alarmujících změn. Klimatické změny neobešly ani nás. Krátí se doba s trvalou sněhovou pokrývkou a zvyšuje se počet tropických dnů s teplotami přesahujícími třicítku. V článku Hospodářských novin komentuje klimatolog Pavel Zahradníček, jak realita předbíhá modelové predikce a co obnáší hledání společenského konsensu na řešení klimatické krize.
Více informací naleznete zde.

Jarní prázdniny v srdci Bílých Karpat: Zábava, dobrodružství a prohlubování soběstačného způsobu života v souladu s přírodou

Přestávají Vám výlety na uměle zasněžované sjezdovky dávat smysl? Dejte jarním prázdninám nový rozměr. V termínu od 19. do 23. února připravujeme příměstský tábor pro děti ve věku 6 –12 let plný zábavy, dobrodružství a environmentálního badatelství. Děti se naučí, jak využít přírodní a místní materiály. Vyrobí si bylinkové mastičky, zjistí více o microgreens plných vitamínů, pomelou si obilí a něco chutného upečou. Rodiče mohou během dne pracovat či odpočívat v našem ekopenzionu v Hostětíně a objevovat krásy karpatské krajiny na běžkách či v pohorkách. Ať už s ubytováním či bez, místo pro Vaše malé i větší dobrodruhy můžete rezervovat na webu centra klimatického vzdělávání Veronica Hostětín.
Více informací naleznete zde.

Očekávaný posun v komunitní energetice: Lex OZE II otevírá dveře obnovitelným zdrojům

Novela energetického zákona, známá jako Lex OZE II, má potenciál oživit komunitní energetiku v Česku. Nová legislativa umožní až tisícům členů energetických společenství vyrábět, spotřebovávat, prodávat a sdílet elektřinu z obnovitelných zdrojů. To otevírá dveře pro obce, úřady, školy a rodiny k efektivnějšímu využití obnovitelné energie. I v Hostětíně a přilehlých obcích se pracuje na budoucnosti čisté, bezpečné a decentralizované energetiky. Na stránkách Hnutí DUHA najdete podrobnější informace nebo inspiraci k založení vlastního energetického společenství.
Více informací naleznete zde.

Klimatické síťování: Setkání a podpora hybatelů komunit

Chcete se více angažovat a nevíte, kde začít? Pojďte se propojit s lidmi, kteří už absolvovali naši Klimatickou akademii a jiné akce. Od 15. do 16. března 2024 se v Brně koná setkání lokálních ochránců klimatu. Čekají na Vás spousty zajímavých informací, inspiracie a interaktivní networking. Součástí programu bude exkurze do míst, kde se úspěšně bojuje za klima, a společné hledání nových cest a možností pro změnu ve svých komunitách. Setkání se koná díky podpoře Národního plánu obnovy a Státního fondu životního prostředí.
Více informací naleznete zde.

Klimatické síťování: Setkání a podpora hybatelů komunit

Opakování matka moudrosti: Klimatipy pro zimní období

Skromější vytápění přináší nejen finanční úspory, ale snižuje i naši uhlíkovou stopu, což přispívá k ochraně klimatu. Většina z nás ještě stále může snížit teplotu v obytných místnostech. Stačí se držet přiměřených 18 °C, zvykat si na chlad, obléct si teplý svetr a nosit papuče. Nastavením nižší, ale stále přiměřené teploty v místnostech, uvolněním radiátorů a využitím termostatických ventilů můžeme dosáhnout úspor až 15 %. Topná sezóna se dá zkrátit. Mějte v zimě útulný domov, který je ale zároveň šetrný k životnímu prostředí. Více informací najdete v naší Ekologické poradně.
Více informací naleznete zde.

Péče o staré ovocné stromy: Nové trendy v pěstování ovoce v důsledku klimatické změny

Nejen výsadba, ale především péče o staré ovocné stromy má důležitou roli pro ochranu biodiverzity v sadech a udržitelnost ekosystémů. Zajímavým tématem je také změna skladby ovocných odrůd u nás. V důsledku klimatických změn se mění preferované odrůdy ovoce, které jsou schopny prosperovat. Zemědělci a odborníci se snaží adaptovat pěstování ovoce na nové podmínky, vybírat odolné odrůdy a udržovat jejich rozmanitost. Máte-li ve správě ovocné stromy, na víkendových ovocnářských kurzech v Hostětíně se dozvíte více nejen o jednotlivých odrůdách, ale i správných řezech pro podporu úrody a růstu stromů.
Více informací naleznete zde.

Konference Živý folklór v Břeclavi: Přednášky a prezentace umělců folklórní scény

Srdečně Vás zveme na setkání lidí, které spojuje vášeň pro folklor – od folkloristů a profesionálů až po obyčejné nadšence. Kdy? V úterý 27. února od 10 do 15 hodin v Městské knihovně v Břeclavi. Na této události se bude probírat stav a vývojové trendy lidové poezie v podhůří Drahanské vrchoviny, techniky kosení, mozaiková seč, a také jak tato praxe přispívá k ochraně přírody. Nebudou chybět ani zajímavé přednášky a prezentace od umělců působících v oblasti folklóru, a to jak z České republiky, tak i ze zahraničí. Součástí konference bude folklórní blešák, kde budou nabízeny různé věci ze sbírek Jihomoravské komunitní nadace. Přijďte si užít atmosféru a sdílet radost z bohatství folklórní tradice.
Více informací naleznete zde.

Jarňáky v Hostětíně
19.2.2024 - 23.2.2024
detail akce »
Principy řezu ovocných stromů: 4 termíny pro víkendový ovocnářský kurz
10.2.2024 - 10.3.2024
detail akce »
Setkání komunity lokálních klimatických aktivistů
15.3.2024 - 16.3.2024
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?