Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 2. 2024

Vážené a milé, vážení a milí,

s potěšením Vás vítám v tomto únorovém čtení Rozverek. Mé jméno je Mirka a spolu s novým rokem jsem se připojila k Veronice a naší skvělé partě kolegů, abychom společně šířili povědomí o nezbytnosti posílení komunity lidí, kteří mají zájem o ochranu přírody a klimatu. Přinášíme vám několik tipů, jak se můžete zapojit i Vy. Pilně se pracuje v hostětínském sadu i na přípravách stavebního a technologického vylepšení Centra klimatického vzdělávání, o kterém Vás budeme informovat zase příště.
Je se na co těšit.

Vaše podpora a přízeň nám dává sílu pokračovat v práci.
Děkujeme.

Přeji nám všem bělejší zimy i silnější pole.

Za celý tým Veroniky

Mirka Fojtů

Více informací naleznete zde.


Budoucnost Česka v oblasti energetiky a klimatu: Veřejná konzultace jako příležitost posunout českou klimatickou politiku

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo druhou fázi veřejné konzultace k aktualizaci klimaticko-energetického plánu ČR. Zapojit se do ní můžete i Vy a to do 29. února pomocí interaktivního formuláře na webu MPO. Nevládní organizace připravily shrnutí k jednotlivým částem konzultace a online nástroj pro snadné připomínkování. Klimaticko-energetický plán má zásadní vliv na budoucnost energetiky a ochrany klimatu u nás. Více informací spolu s klíčovými nedostatky české strategie najdete na webu Greenpeace a v online nástroji pro připomínkování.
Více informací naleznete zde.

Klimatická akademie 2024: Vyražte s námi na cestu promyšleného občanského aktivismu

Hledáte cestu, jak se zapojit do řešení klimatické krize a nevíte, jak na to? Klimatická akademie Vás nakopne a přitom časově nezahltí. Jde o ucelený roční program, který Vás dovede k vlastnímu řešení dle Vašich možností, o kterých možná ještě nevíte. Strávíte 5 dnů v krásné přírodě Bílých Karpat, zažijete 2 dny inspirace v Brně a několik online setkání. Největším přínosem je však propojení s podobně smýšlejícími lidmi. Přidejte se k nám a buďte součástí nutných změn. Otevíráme registraci.
Více informací naleznete zde.

Havrani v Brně zvoní na poplach: Podepište petici proti výstavbě lanovky, která má skoncovat s jejich nocovištěm

V době klimatické krize je podpora biodiverzity a stabilních ekosystémů klíčová, zejména ve městech, kde jsou investice do adaptací na změnu klimatu nezbytné. V Brně se zdá, že nesmyslné investice neznají mezí. Dalším pochybným projektem je plán na výstavbu lanovky, který vyvolal vlnu kritiky z důvodu ohrožení přírody i finančního racionálu. Ornitologové varují, že tento téměř miliardový projekt by zničil poslední významné zimoviště tisíců ohrožených havranů a kavek. Z hlediska dopravy lanovka neřeší vůbec nic. Pokud se chcete připojit k petici proti její výstavbě a zarazit zbytečnou turistickou atrakci, můžete pomoci svým podpisem na některém z petičních míst (například u nás na Panské ulici) nebo elektronicky.
Více informací naleznete zde.

Havrani v Brně zvoní na poplach: Podepište petici proti výstavbě lanovky, která má skoncovat s jejich nocovištěm

Jaro ve vzduchu: Důvod k radosti, nebo k obavám ze splašených biologických hodin rostlin a živočichů?

Fenologové, lidé, kteří studují časování periodických biologických událostí, odhadují náskok probuzení přírody až o 40 dnů oproti probuzení obvyklému. Klimatická změna má významné dopady na fenofáze, tj. opakující se biologické události, které jsou úzce propojeny s klimatickými podmínkami. Změny ve fenofázích jako je dřívější nástup jara, delší vegetační období, změny v migračních vzorcích ptáků nebo zkrácení délky hibernace zvířat, mají dalekosáhlé dopady na ekosystémy. Tyto změny mohou vést k nesouladu mezi kvetením rostlin a dobou výskytu opylovačů, ohrožující tak reprodukci rostlin, a mohou ovlivnit potravní řetězce a stabilitu křehkých ekosystémů. Sledujte zajímavý vývoj změn fenofází na portálu z dílny Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, Českého hydrometeorologického ústavu a Mendelovy univerzity v Brně.
Více informací naleznete zde.

Novela zákona o myslivosti: Zákaz vstupu do lesa je opět aktuální

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) má výhrady k novému návrhu zákona o myslivosti, který zahrnuje zjednodušení procesu zakládání mysliveckých obor a úplný zákaz veřejného vstupu do nich. Tento návrh umožní vlastníkům obor rozhodovat o zákazu vstupu a zjednodušuje proces oplocení obor bez povolení stavebního úřadu. ČSOP tvrdí, že tato opatření zasahují do ústavního práva na svobodu pohybu občanů. Navíc varuje, že oplocení obor může mít negativní dopady na přírodu a zvířata. Přečtěte si stanovisko ČSOP a ptejte se Vašich známých myslivců, jaké jsou jejich záměry ve Vašem okolí.
Více informací naleznete zde.

Konference Folklore´s not dead se vrací na scénu

Druhý ročník konference "Folklore´s not dead" přichází opět do Brna. Zajímá Vás, kam směřuje folklor v 21. století? Přemýšlíte, co pro nás tento tradiční kulturní fenomén znamená v dnešní době? Jak pevné je naše pouto s místem, které nazýváme domovem? A jak můžeme propojit prvky lidové kultury se současností, aby nám stále dávaly smysl? Přijďte se s námi 14. dubna setkat do Kumst Brno na druhou konferenci "Folklore´s not dead". Těšit se můžete na tři hlavní témata: Folklor a řemeslo, folklor a příroda a folklor a společnost. Vstupenky za velmi příznivé ceny jsou již v prodeji.
Více informací naleznete zde.


Beseda k promítání filmu 2040
6.3.2024 17:00 - 19:00, Rožnov pod Radhoštěm, Beseda k filmu 2040: Pohled do blízké budoucnosti, která je nesmírně důležitá právě teď!
detail akce »
Setkání komunity lokálních klimatických aktivistů
15.3.2024 - 16.3.2024, Brno, Pojď s námi sdílet vášeň pro změnu a spojit síly na setkání lokálních klimatických aktivistů v Brně.
detail akce »
Klimatická akademie 2024
16.8.2024 - 21.8.2024, Hostětín, Klimatická akademie je inovativní vzdělávací program zaměřený na osvětu a aktivní zapojení veřejnosti do zvládání klimatické krize.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?