Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 3. 2024

Vážené a milé, vážení a milí,

délka dne a noci se nám dostala opět do rovnováhy a s příchodem jara přišlo i mnoho diskuzí o tom, jak změna klimatu ovlivnila zimní teploty, rovnováhu v přírodních cyklech a s nimi spojená čtyři roční období, na která jsme zvyklí. Běžky letos vytáhl málokdo a často slýchávám i vyjádření smutku z toho, že radost z jara jakoby zmizela, neboť jsme nestihli pořádně promrznout. Ti z nás, kdo se drželi doporučených 18 stupňů v interiéru, si snad užijí jarní euforii o to víc a vyúčtování energií neponesou nijak tragicky. A kdo to štěstí neměl, věříme, že všechno zlé je k něčemu dobré a nedoplatky povedou k úsporám příští rok nebo přehodnocení investic do zateplení a obnovitelných zdrojů.

Březnové Rozverky jsou tématicky pestré, stejně jako dění ve Veronice. Přinášíme vám doporučení na obohacující čtení, pozvánky na akce v dubnu a k mojí velké radosti uvedení iniciativy Prarodiče za klima, kterou vám přiblíží osoba nejpovolanější.

Cítíte potřebu ovlivňovat více než obsah barevných popelnic a nevíte, kde začít? Nejlepší způsob je účast na Klimatické akademii, kde načerpáte správné argumenty a kontakty, které vám pomohou v pocitu sounáležitosti a naději, že ještě není vše ztraceno.

Hezké čtení. Děkujeme, že jste s námi.

Za celý tým Veroniky

Mirka Fojtů

Nevidíte se v akci, ale můžete pomoci finančně?

Přispějte Veronice na vylepšení technologií vedoucí k uhlíkové neutralitě Centra klimatického vzdělávání v Hostětíně. Pomůžete nám s jeho rekonstrukcí a modernizací. Ke svým osmnáctinám si to budova Centra jistě zaslouží.
Více informací naleznete zde.

Prarodiče za klima: Aktivismus není jen pro mladé

Jste už také v seniorním věku a není vám lhostejná klimatická krize ani to, jak se s ní u nás vyrovnáme? Trápí vás pomyšlení, že našim dětem a vnoučátkům zanecháváme příliš složité, náročné a možná neřešitelné úkoly, aby udržely klima na Zemi v přijatelné podobě, zatímco my jsme si s tím starosti nedělali? Jmenuji se Yvonna Gaillyová, jsem ředitelkou Ekologického institutu Veronica, více než 30 let se zabývám ochranou klimatu. Podílím se na praktických krocích, učím o klimatu a chodím na veřejné akce a demonstrace. Po letech úvah spouštím iniciativu Babičky za klima/Prarodiče za klima, která chce ukázat, že i mezi důchodci a důchodkyněmi jsou takoví, kterým ochrana klimatu leží na srdci více než slevové akce a kteří cítí potřebu přihlásit se o slovo a doplnit české klimatické hnutí - Fridays for Future, Rodiče za klima, Univerzity za klima, Učitelé za klima a mnoho dalších - o naši generaci. Zapojit se můžete i vy, jste vítáni.
Více informací naleznete zde.

Nové číslo časopisu Veronica s přílohou o Beskydech, jaké už nejsou

První letošní vydání časopisu Veronica nemá zastřešující téma, ale zato mnoho článků, které stojí za zmínku. Najdete tam pokračování pouti na Svatou Horu, reakci na provokativní článek Jaroslava Monte Kvasnici o vlčích smečkách a obnovíte si vzpomínky na Novomlýnské nádrže. Ponořit se můžete do hloubek "věčného bodu" a vzpomínky na životní příběh profesora Rudolfa Musila. Přeneseme vás až na sever za hromadami vyplaveného dřeva a budeme se zabývat i otázkou odpadů. Začíná se materiálem nám nejbližším, produkovaným naším vlastním tělem a tím, kam s ním ve volné přírodě. Specialitou je šestnácti stránková příloha, která vás zavede do archivu časopisu Veronica a ukáže Beskydy očima fotografa Rudolfa Jandy. Jde o úžasnou směsici fotografií a textů, která vám odhalí kouzlo této horské oblasti a její proměny skrz čas. Předplacením časopisu Veronica podpoříte i naši činnost v oblasti klimatického vzdělávání.
Více informací naleznete zde.

Kompost: Nejlepší přítel ochránců klimatu

42 % našich popelnic zaplňuje bioodpad. Vyhazování této cenné suroviny spolu se zbylým komunálním odpadem je velkým problémem. Situace s hnědými popelnicemi se pomalu lepší, ale stále nejsou dostupné všude a jejich svoz a využití obsahu je častou bolestí komunální politiky. Co s tím? Minimálně se můžeme ptát zastupitelů, jak umíme v obci využít poklady ze zbytků a vrátit je do půdy. A pokud ještě nemáte zameteno před vlastní zahrádkou, je čas najít vidle a váš vlastní kompost založit či prohrábnout. Už žádná konvenční hnojiva pro pokojovky! Komposty jdou řešit i v bytech, například formou vermikompostéru. Případně je možná čas poznat sousedy a vymyslet řešení pro celou bytovku.
Více informací naleznete zde.

Právo v akci: nová příručka a právní dílna jako povinná výbava k občance

Na setkání absolventů Klimatické akademie jsme měli možnost zažít v podání Vince Boučka a Petra Barocha právní dílnu připravenou spolkem Klimatická žaloba. Obsah i forma je jednoznačně doporučeníhodná. Myslíme, že by tuto zkušenost měli absolvovat nejen všichni dospělí, ale i všichni středoškoláci, aby dostali naději, že mohou být součástí velkých věcí a plnohodnotným členem demokratické společnosti. Využijte jejich nabídku a uspořádejte dílnu i pro vaše studenty! I pokud nejste pedagog, v nové příručce najdete spoustu praktických informací a právních nástrojů pro aktivní občany doplněné o reálné příklady z praxe, a to v oblastech papírový aktivismus, demonstrace, policie a občanská neposlušnost. Než se pustíte do čtení příručky, vězte, že česká Klimatická žaloba stoupá k Ústavnímu soudu. Sledujte dění a dle možnosti přípravu ústavní stížnosti podpořte.
Více informací naleznete zde.

Vánoční stromky zpátky do lesa: Společná výsadba jedliček v Brně

Podpořili jste Nadaci Veronica nákupem vánoční jedličky a stále vám zdobí parapet? Je čas ji vyměnit za jarní kvítí a přenést ji do přírody. 13. dubna od 10 do 12 hodin proběhne společná výsadba stromků v lesní školce Lesů města Brna u Babího lomu. Spolu s Rezekvítkem stromky společně zasadíme a povíme si více o tom, jak a proč stromky vysazovat. Pokud vám to časově nevychází, doneste stromeček do obchodů Nadace Veronica (až do 5. dubna) a my jedličku zasadíme za vás.
Více informací naleznete zde.

Ornitologická exkurze: Za krásami mokřadů v okolí řeky Olšavy

Vydejte se na terénní exkurzi k mokřadům s pracovníkem Ekologického institutu Veronica, Mgr. Michalem Kysučanem, Ph.D., který vám z pohledu ornitologa odtajní krásy mokřadních stanovišť i funkci mokřadů s ohledem na probíhající změnu klimatu. Akce se koná v sobotu 20. dubna. Začínáme na nádraží v Újezdci u Luhačovic v 10:15h. Procházka bude asi 2 km dlouhá a je vhodná i pro děti.
Více informací naleznete zde.

První letošní benefiční kytkoblešák Nadace Veronica

Srdečně zveme všechny milovníky květin na kytkoblešák, který se koná 25. dubna od 16:00 do 19:00 na dvorku TIC (vstup přes Dům ochránců přírody, Panská 9, Brno). Máte doma přebytek květin? Přineste je na dvorek - někomu se jistě budou hodit. A vy si zase můžete odnést jiné květiny domů. Několik květinářství nám kytky věnuje. Váš finanční příspěvek tentokrát podpoří přístavbu nové učebny v rámci Centra klimatického vzdělávání v Hostětíně. Učebna umožní zažít výukové programy v Hostětíně až 800 dětem ročně. Vaše účast tak přinese květinám nový život a zároveň podpoří klimatické vzdělávání.
Více informací naleznete zde.

Pobyt pro (pra)rodiče s dětmi, program pro děti 3 - 6 let
29.7.2024 - 2.8.2024, Hostětín, Společně se svými dětmi zkoumejte přírodu, smějte se a sdílejte zážitky z dobrodružství v Hostětíně. Tento termín zahrnuje každodenní půldenní program a jeden den s celodenním programem a je určen pro menší děti.
detail akce »
Klimatická akademie 2024
16.8.2024 - 21.8.2024, Hostětín, Klimatická akademie je inovativní vzdělávací program zaměřený na osvětu a aktivní zapojení veřejnosti do zvládání klimatické krize.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?