Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
23. 4. 2024

Milí přátelé přírody a ochrany klimatu,

toto jaro nám příroda opět ukazuje, jak nevyzpytatelná dokáže být. Po nezvykle teplém a brzkém začátku jara přišlo rychlé ochlazení a s ním strach o úrodu a již probuzenou přírodu, neboť změna klimatu přináší nejen teplejší zimy, ale i nečekané teplotní výkyvy. O co jsme zatím nepřišli je údiv z nádhery rozvinutých květů nejen na naší zahradě.

Také Hostětín se pyšní jarní krásou, letos jsme měli navíc to štěstí stát se svědky časného rozkvětu vstavačů bledých. Tyto křehké orchideje, které se u nás vyskytují jen zřídka, jsou pravými skvosty naší flóry a jejich výskyt nedaleko hostětínského vzdělávacího centra nás naplňuje pokorou a úctou k přírodě. Zároveň nás vede k přemýšlení o tom, jak křehká je biodiverzita, kterou je třeba ochraňovat.

Těší nás, že nás na cestě ochrany přírody a klimatu doprovázíte.

K rozkvětu vzdělávání nám pomůžete hlasováním v projektu “ČSOB pomáhá regionům.” Bližší informace najdete na konci Rozverek.


Veronica Hostětín zahájila sezonu: Pozvánka na dobrovolnický víkend

V Centru klimatického vzdělávání v Hostětíně jsme zahájili sezonu. Dubnové slunce přivítalo první školní skupiny, které se připojily k našim vzdělávacím programům. Těšíme se na všechny, kteří se rozhodnou strávit u nás v nadcházejících měsících pár dní a rozšířit si své obzory. Sezona začala skvěle – během prvního dobrovolnického víkendu jsme společně vložili mnoho úsilí do přípravy a zkrášlení naší přírodní zahrady. A práce ještě neskončila. Máme před sebou další víkend plný zahradničení, táborákových večerů a budování komunity dobrovolníků a podporovatelů naší mise. Pokud máte čas a chuť přidat ruku k dílu, druhý dobrovolnický víkend se koná v tomto týdnu, 26. – 28. dubna.
Více informací naleznete zde.

Továrna na lži v nominaci Magnesia Litera: Knižní tip o dezinformačních strategiích v klimatické debatě

Ve světě, kde se vědecké důkazy o klimatických změnách střetávají s popíračskými teoriemi, přichází sociolog Vojtěch Pecka s knihou "Továrna na lži". Kniha se noří do labyrintu dezinformací, které rozdmýchávají klimatickou debatu. Pecka odhaluje kořeny informačního chaosu a strategie fosilního průmyslu. Srovnává je například s historickým popíráním škodlivosti kouření. Autor přináší konkrétní příklady z Česka a obnažuje spojení s ruskými zájmy a financování manipulativních kampaní. Tato kniha není jen o klimatu. Je o válce o pravdu v době informačního přetížení.
Více informací naleznete zde.

Seminář pro učitele: Klimatické vzdělávání na základních školách

Připojte se k nám 27. května v novém Domě přírody ve Veselí nad Moravou na seminář zaměřený na integraci klimatického vzdělávání do škol. Tato akce, určená pedagogům, pracovníkům environmentálních center i ostatním vzdělavatelům, nabídne přehled současných trendů, inovativní vzdělávací programy a praktické ukázky aktivit. Těšit se můžete na komentovanou prohlídku nově otevřené unikátní expozice Domu přírody Bílých Karpat a možnost podělit se o zkušenosti, jak vzdělávat žáky ve věcech klimatu.
Více informací naleznete zde.

Klimatické změny a tradiční ovocné odrůdy: Jak přečkat jarní mrazy

Tradiční odrůdy ovoce, které se u nás pěstují, nejsou plně připraveny na klimatické změny. Ačkoli se klima otepluje, největší hrozbu představují jarní mrazy. Dlouhodobá pozorování ukazují, že vegetační sezóna se sice prodlužuje, ale rostliny kvetou dříve, což je vystavuje riziku poškození mrazem. V reportáži ČT najdete tipy, jak předejít rizikům jarních mrazů a jaký vývoj lze podle výzkumníků z Mendelovy univerzity v Brně očekávat.
Více informací naleznete zde.

Udržitelná elegance: Přehlídka ekotextilního designu

Zveme vás na oslavu udržitelnosti a kreativity na jedinečné přehlídce Ekotextil designu středoškolských studentů z SŠUD Brno. Akce se koná 18. května od 18:00 v prostorách Moravské galerie v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně. Objevte, jak stará móda získává nový život, a to prostřednictvím dvou kolekcí vytvořených ve spolupráci s Nadací Veronica, které ukazují umění upcyklace a inovativní využití borytu barvířského. Představení mladých talentovaných návrhářů je součástí Brněnské muzejní noci a vstup je zdarma. Nechte se inspirovat tím, jak může být móda nejen krásná, ale i šetrná k planetě.
Více informací naleznete zde.

Festival pro čolka: Objevte hmyzí rekordmany a sílu biouhlu

Tip na výlet o víkendu 11. – 12. května. V Kurovickém lomu proběhne oslava přírody v rámci osmého ročníku Festivalu pro čolka, který přináší pestrou paletu vzdělávacích a zábavných aktivit pro celou rodinu. Naši lektoři vám představí rekordmany hmyzího světa a těšit se můžete i na ukázku výroby biouhlu – znovuobjeveného zázračného materiálu, který spojuje ekologické pěstování s bojem proti klimatické krizi. Aplikací biouhlu ukládáme natrvalo uhlík a zvyšujeme schopnost udržet v půdě živiny i vlhkost. Na své zahradě tak můžeme dosáhnout bohatší úrody a odolnosti proti suchu.
Více informací naleznete zde.

Podpořte realizaci nové učebny v Centru Veronica Hostětín

Váš hlas na webu “ČSOB pomáhá regionům” podpoří dobudování nové učebny v rámci Centra klimatického vzdělávání v Hostětíně. Učebna umožní zažít výukové programy v Hostětíně až 800 dětem ročně. Hlasování o divokou kartu končí o půlnoci z 7. 5. na 8. 5. 2024. Děkujeme za pomoc.
Více informací naleznete zde.

Dobrovolnický víkend 26.-28.4.2024
Seminář pro učitele - Klimatické vzdělávání na základní škole
27.5.2024
Festival léčivých rostlin
8.6.2024 - 9.6.2024
Konference CO2 ligy
13.6.2024
Klimatická akademie 2024
16.8.2024 - 21.8.2024
Klimatická akademie je inovativní vzdělávací program zaměřený na osvětu a aktivní zapojení veřejnosti do zvládání klimatické krize.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?