Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
31. 5. 2024

Milí čtenáři, vážení přátelé,


blíží se volby do Evropského parlamentu. Evropští zákonodárci, kteří z nich vzejdou, ovlivní další směřování ochrany přírody a klimatu. Důležitost těchto voleb je nezpochybnitelná, neboť Evropská unie hraje velkou roli v globálních klimatických záležitostech a zelené transformaci. Volby určí styl, jakým bude EU vystupovat v klimatické diplomacii a jak silně bude tlačit na ochranu klimatu i ve zbytku světa. Z tohoto důvodu je nesmírně důležité, aby každý z nás přistoupil k volbám s přesvědčením, že jeho hlas je důležitý. Informujte se o postojích a programech jednotlivých kandidátů a stran. Zvolme si zástupce, kteří mají klima mezi svými prioritami.

Volby se uskuteční 7. a 8. června, určitě jděte.

S úctou

Vaše Veronica

Evropská klimatická politika: Co je dobré vědět před volbami

Evropská unie se zavázala k dosažení klimatické neutrality do roku 2050 prostřednictvím Zelené dohody pro Evropu (Green Deal). Tento plán je podpořen legislativním balíčkem Fit for 55, který si klade za cíl snížit emise skleníkových plynů o 55 % do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990 a přináší konkrétní opatření. V reakci na geopolitické události EU přijala plán REPowerEU, který dále zvyšuje cíle v oblasti obnovitelné energie a energetických úspor. Evropská unie poskytuje obrovské finanční prostředky pro dekarbonizaci a modernizaci ekonomiky, z čehož Česká republika do konce této dekády obdrží více než 1 000 miliard korun. Finance pochází zejména z rozpočtu EU, z výnosů prodeje emisních povolenek a ze společné půjčky unijních států pro oživení po pandemii. Chcete-li se v tématu více orientovat, doporučujeme materiály kolegů z Fakta o klimatu.
Více informací naleznete zde.

Anketa Českého rozhlasu: Jak se staví kandidáti do Evropského parlamentu k ochraně klimatu?

Český rozhlas nedávno zveřejnil anketu, ve které kandidáti do Evropského parlamentu odpovídali na otázky vycházející z principů Zelené dohody pro Evropu. Hlasovali a komentovali konkrétní opatření, která by EU měla řešit. Jaké jsou jejich názory na snižování emisí skleníkových plynů, na ekologizaci zemědělství, opravitelnost výrobků nebo na často zmiňovaný konec výroby aut poháněných spalováním ropných výrobků za deset a půl roku? Informujte se a ověřte si, do jaké míry jsou postoje vašich preferovaných zástupců v souladu s vašimi očekáváními pro budoucí směřování Evropské unie v oblasti klimatické politiky. Vzhledem k fakticky nepřesným až dezinformačním tvrzením nezapomeňte navštívit sekci Ověřovna, kde najdete základní fakta a odkazy na důvěryhodné zdroje.
Více informací naleznete zde.

Tip na dovolenou: Spojte odpočinek se vzděláváním v krásné přírodě Bílých Karpat

Není pro vás typická relaxace u resortního bazénu? Přijeďte do Hostětína na Klimatickou akademii, ať už sami, nebo s celou rodinou. Získáte cenné argumenty pro diskuse o klimatu, zatímco vaše děti si užijí táborové ohně, zajímavé exkurze a hry na zahradě. Máme pro vás připravený skvělý program, a ještě stále jsou volná místa. První setkání se uskuteční od 16. do 21. srpna. Podívejte se na video s hodnocením od našich absolventů a pomozte nám s šířením pozvánky mezi ty, kdo mají zájem o hlubší pochopení klimatické krize a její řešení pro svou profesní kariéru nebo osobní projekt.
Více informací naleznete zde.

Tip na výlet: Exkurze přírodní zahradou v Hostětíně s botaničkou Karlou Vincenecovou

Zajímáte se o přírodní zahradničení a baví vás zkoumat metody šetrného pěstování? Zveme vás na exkurzi do naší ukázkové přírodní zahrady v Centru klimatického vzdělávání v Hostětíně v sobotu 8. června od 13 do 14 hodin. Tuto prohlídku povede zkušená botanička Karla Vincenecová, která je odbornice na certifikaci přírodních zahrad, botanička a učitelka. Akce se uskuteční v souběhu s Festivalem léčivých rostlin, který pořádá Spolek Barbořice a Petr Hába, jehož součástí bude série přednášek z oblasti čínské, indické i evropské fytoterapie a další doprovodný program.
Více informací naleznete zde.

Tip na benefiční folklorní blešák: Pořiďte si jedinečné retro kousky nebo dámský kroj a podpořte dobrou věc

Nadace Veronica srdečně zve na folklorní bleší trh. Jedná se o burzu dámských všedních jupek a sukní z Podluží, retro kousků, ubrusů, výšivek a dalších věcí, které Zlata Maděřičová z Jihomoravské komunitní nadace v Moravské Nové Vsi sbírá od žen z okolí. Tyto krásné věci by jinak ležely ladem. Akce se koná na dvorku Nadace Veronica (Dům ochránců přírody) na Panské 9 v Brně ve středu 5. června od 16 do 19h. Nákupem podpoříte vybudování učebny v Centru Veronica Hostětín.
Více informací naleznete zde.

Pomozte nám rozšířit ekocentrum v Hostětíně a přiblížit jej k uhlíkové neutralitě

Dostali jsme se do programu ČSOB pomáhá regionům a usilujeme o získání financí pro přístavbu a modernizaci našeho Centra klimatického vzdělávání v Hostětíně. Pomozte nám i vy; každá částka pomůže. Čím více peněz získáme od veřejnosti, tím větší dar nám poskytne ČSOB. Každý příspěvek tak získá ještě větší hodnotu. Váš příspěvek nám umožní nejen rozšířit a modernizovat naše technologie, ale také navýšit kapacitu našich vzdělávacích programů. V odkazu najdete video, které ukazuje, jak vaše dary pomohou a jak se dům v Hostětíně změní, aby mohl dál sloužit jako inspirace pro všechny.
Více informací naleznete zde.

Exkurze ukázkovou přírodní zahradou
8.6.2024 13:00 - 14:00, Hostětín.
Festival léčivých rostlin
8.6.2024 - 9.6.2024, Hostětín.
Závěrečná konference CO2 ligy
13.6.2024 10:00 - 14:00, Praha.
Klimatická akademie 2024
16.8.2024 - 21.8.2024, Hostětín. Klimatická akademie je vzdělávací program zaměřený na osvětu a aktivní zapojení veřejnosti do zvládání klimatické krize.
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?