Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
26. 6. 2024

Vážení a milí přátelé,

píšeme vám, co se stalo i stane ve Veroničím světe v dalších pravidelných Rozverkách. Letní měsíce jsou tu a nám vrcholí sezóna plná akcí, které pro vás po celý rok připravujeme. Ať už máte zájem o větrné elektrárny a jejich vliv na ceny elektřiny, zúčastnili jste se CO2 ligy nebo pořád nemáte naplánovanou dovolenou, máme pro vás zajímavé čtení i několik možností, jak propojit letní dny s ochranou klimatu. Nezapomeňte si také rezervovat termín naší tradiční Jablečné slavnosti, která se uskuteční 29. září v Hostětíně.

Přejeme vám krásné léto, snesitelné teploty nám všem a těšíme se na setkávání v našem ekopenzionu, sadu a zahradě.


Vaše Veronica

Větrné elektrárny jsou cestou k levnější elektřině: Proč jejich výstavba stále stagnuje?

Nově vydaná studie expertů z portálu Fakta o klimatu zdůrazňuje potenciál větrných elektráren ve snižování cen elektřiny v Česku. Podle studie by rozvoj větrných elektráren mohl výrazně zlevnit cenu elektřiny na českém trhu. Oproti tomu, stagnace ve výstavbě větrných parků by ponechala ceny na vyšších úrovních. Ekologické organizace již dlouho vyzývají vládu k odstranění bariér bránících rozvoji větrné energie, jako jsou zdlouhavé povolovací procesy a absence akceleračních zón. Studie také poukazuje na to, že dalšími klíčovými faktory ve snižování ceny elektřiny jsou úspory energie, rozvoj fotovoltaiky a posílení přeshraničního propojení. Naopak, nové jaderné bloky mohou mít nejistý finanční dopad na ceny elektřiny, závislý na konečných nákladech na výstavbu. Nejsou nezbytné pro fungování české energetiky a mohou přinést značné riziko finančního zatížení.
Více informací naleznete zde.

CO2 liga skončila: Těšíme se na další týmy opět v září, kdy odstartuje již 15. ročník tohoto oceňovaného programu pro školy

Čtrnáctý ročník a s ním i závěrečná konference v Senátu je za námi. Opět jsme byli svědky neuvěřitelné kreativity ze strany žáků a studentů. Mladí lidé ukázali, jak lze znalosti z ochrany klimatu propojit s dalšími předměty jako je fyzika, chemie, zeměpis, literatura a umění. Výsledkem byla řada originálních projektů od poezie přes divadlo až po malbu, které reflektují zájem dětí a důležitost zapojení environmentálního vzdělávání do škol. Součástí konference byla také panelová debata, v níž účastníci CO2 ligy kladli otázky veřejným činitelům i aktivistům. Závěrečná konference letošního ročníku v Praze přinesla mnoho inspirativních momentů a výstupů, které si můžete prohlédnout na našem webu.
Více informací naleznete zde.

Srpnová Klimatická akademie se plní: Počítáme poslední volné pokoje v hostětínském ekopenzionu

Nabízíme poslední volná místa pro ty, kteří chtějí hlouběji pochopit klimatické problémy a zapojit se do ochrany našeho planetárního dědictví. Tento kurz lze pojmout i jako vzdělávací dovolenou s rodinou nebo jako solitérní výpravu. Ve dnech od 16. do 21. srpna máte možnost se vzdělávat i aktivně odpočívat v inspirativním prostředí Bílých Karpat. Provedeme vás unikátní soukromou lesní rezervací, kterou zdejší lidé vykoupili, aby mohla ještě více zdivočet. Uvaříme si jídlo z divokých bylin a na vlastní oči uvidíme, jak vracet uhlík i život do půdy a přitom pěstovat zdravé a chutné potraviny. Nenecháme vás odjet bez vhledu do aktuálního stavu vědeckého poznání v ochraně klimatu, uhlíkové kalkulačky i informací, jak nenásilně protestovat proti klimatickému bezpráví i komunikovat tato důležitá témata s lidmi, kteří nám tak úplně nefandí. Seznámíte se s prvním českým ministrem životního prostředí i odborníky, kteří zasvětili ochraně klimatu celý svůj profesní život.
Více informací naleznete zde.

Klimatip: Recyklovat papír či ne? Toť nebýt otázka!

Možná víte, že v České republice se recykluje 70 % veškerého papíru. Ale kolik z něj se skutečně vrátí do výroby, to už není tak jednoduché spočítat. Obvykle se to pohybuje kolem jedné třetiny. Úplnou recyklaci dřevěná vlákna vydrží zhruba sedmkrát, ale u nás to jsou maximálně tři cykly, než se papír změní na proložky k vajíčkům nebo toaleťák. Proč je hledání recyklovaného papíru v papírnictví těžší než najít vypínač potmě? Kde a jak si správně vybrat a třídit se dočtete v článku od naší ekoporadkyně Renaty Plackové. Prozradí vám všechny podrobnosti o tom, kam se ten sebraný papír vlastně ztrácí, co zaručují známá písmena FSC a jaké ekoznačky a kalkulačky vám pomohou při výběru papíru. Opakovat musíme, že je lepší papíru popsat a vytisknout méně a šetřit barvami. Tím ušetříme nejen lesy, ale i naše nervy při třídění.
Více informací naleznete zde.

Nové číslo časopisu Veronica: Mizení ptáků, ryb a motýlů

Ve svěžím letním čísle časopisu Veronica se zaměřujeme na alarmující téma mizející biodiverzity a vymírání druhů. V letošním druhé čísle se dozvíte více o ptácích, netopýrech, rybách a hmyzu, jejichž druhové pestrosti ubývá. Představíme vám také, jak se pohledy ochránců přírody a hospodářů mohou lišit v kontextu rybářství a myslivosti. Zamilujte se skrz poutavé čtení do umění z banánových slupek, písní o trávě, vlčích zpěvů nebo Jizerských hor. Zatoulejte se v úvahách o kontinuitě a bezzásahovosti. Přečtěte si nejnovější číslo, předplaťte si časopis a přemýšlejte, jak můžete krajině pomoci i vy.
Více informací naleznete zde.

Blíže dětem i přírodě: Poslední volná místa na táboře pro (pra)rodiče s dětmi

Váháte, kam s dětmi za společnými zážitky? Nabízíme vám příležitost strávit aktivní a zábavný čas s vašimi dětmi či vnoučaty. Náš letní pobytový tábor je ideální pro děti ve věku 7-12 let a máme ještě několik posledních volných míst. Pobyt se koná od 5. do 9. srpna. Program je plný zábavných a vzdělávacích aktivit, které spojí celou rodinu a přiblíží vás k přírodě. Vytvořme pro děti letní vzpomínky, které jim zůstanou celý život.
Více informací naleznete zde.

Benefiční jóga i blešáky v Brně: Nadace Veronica pomáhá vzdělávat děti s hendikepem

Letošní léto přináší opět jedinečnou příležitost podpořit vzdělávání dětí s nemocí SMA a svalovými dystrofiemi. Nadace Veronica pro vás připravila akce, jejichž výtěžek půjde na letní tábory pro tyto děti. Připojte se k nám na tradiční Kytkoblešák, a to 25. července od 16 do 19 hodin na dvorku Panské 9 v Brně. Milovníkům jógy nabízíme speciální lekce ve studiu Yoga Freaks na Dominikánské 15, které se konají 31. července a 7. srpna, vždy od 19 do 20:15 hodin. Nemůžete-li se zúčastnit osobně, ale přesto byste rádi přispěli, můžete tak učinit libovolnou částkou přes portál Darujme. Vaše podpora umožní více dětem s hendikepem zažít radost a učení v bezpečném a podporujícím prostředí našich letních táborů.
Více informací naleznete zde.

Pobyt pro (pra)rodiče s dětmi, program pro děti 7 - 12 let - POSLEDNÍ VOLNÁ MÍSTA
5.8.2024 - 9.8.2024, Hostětín, Přijeďte společně se svými dětmi zkoumat přírodu, bavit se a sdílet zážitky z dobrodružství v Hostětíně.
detail akce »
Klimatická akademie 2024
16.8.2024 - 21.8.2024, Hostětín, Klimatická akademie je inovativní vzdělávací program zaměřený na osvětu a aktivní zapojení veřejnosti do zvládání klimatické krize.
detail akce »
Jablečná slavnost 2024
29.9.2024 11:00 - 17:00, Hostětín, Jablka na každém kroku a ve všech podobách - čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu v přírodní zahradě Centra Veronica. Tématiku doplňuje ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce. Inspirace i informace pro úspory energie, vody a udržitelnou domácnost či dopravu. Bohatý a netradiční dětský program dělá z Jablečné slavnosti ráj pro děti...
detail akce »
Líbí se Vám, co děláme? Staňte se členy Klubu přátel Veronica.
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
e-mail: veronica@veronica.cz
https://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Hostětín
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
https://hostetin.veronica.cz
Zeptejte se Ekologické poradny Veronica, domluvte si s námi schůzku.
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?