Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
13. 3. 2013

Změňte svůj svět

Co spojuje karlovarskou kolonádu, hrad Karlštejn, brněnskou kavárnu Tři ocásci, Eiffelovu věž a pyramidy v Gíze? Všechna tato místa v sobotu 23. března zhasnou na hodinu svá osvětlení a přidají se tak ke kampani Hodina Země. Přidejte se společně s nimi k největšímu celosvětovému happeningu a ukažte, že vám není lhostejný stav našeho světa. Dokážete pro naši planetu udělat ještě něco dalšího? Uběhnete půlmaraton v medvědím kostýmu, když vaši známi nebudou přetápět své byt? Upečete dort lidem, kteří začnou šetřit energií? Zapojte se do naší kampaně Něco za něco.
Hodina Země - 23. 3. 2013, 20:30-21:30
Více informací naleznete zde.

Změňte svůj svět

Vítání jara v Hostětíně - velikonoční tábor pro rodiče s dětmi

Oblíbený velikonoční pobyt pro rodiče s dětmi, při kterém zažijete spoustu dobrodružství a her, budeme vyrábět velikonoční dekorace a pomlázky, zahrajeme si divadélko, zazpíváme při kytaře a od rána do večera (případně i do noci) budeme něco vymýšlet, prožívat, tvořit. Další informace a přihlášky zde.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Prací koule do pračky jsou vyhozené peníze.

Prací koule prodávané např. pod názvy ecoballs, washball nebo biowashball nefungují, je to jen klamavá reklama výrobců. Jejich používání sice nijak neuškodí, ale jsou zcela zbytečné. I samotná teplá voda má prací účinnost nad 50 procent, lze v ní vyprat běžně znečištěné barevné prádlo. Proto nemusíme delší dobu poznat, že  používáme zcela nefunkční výrobek. Pokud by prací koule opravdu zázračně fungovaly, tak by je přidávali výrobci praček ke každému prodanému modelu. Více zde.
Více informací naleznete zde.

Vychází časopis Veronica č. 1/2013

Vinná réva provází lidstvo už po staletí, vinice jsou nepřehlédnutelnou součástí moravské krajiny. Lze skloubit intenzivní pěstování vinné révy a péči o přírodu? Integrované vinařství umožňuje zavádění nových kvalitních technologií, upřednostňuje celostní pohled na agroekosystém a snaží se využívat jeho přirozené autoregulační mechanismy. Kdo jsou lidé, kteří umožňují na své vinici život mnoha dalším rostlinným a živočišným druhům? Uživí se vůbec? Jaký je rozdíl mezi běžným vínem, biovínem a vínem z integrované produkce? Veronica s vůní vína a slunce právě vychází, ukázky on-line můžete číst již teď.
Více informací naleznete zde.

Vzpomínání Hostětínských rodáků

V sobotu 23. 3. bude vzpomínkové odpoledne věnováno tradicím a odchodu lidí za prací do zahraničí - jeho součástí bude velikonoční tvoření (pletení tatarů, výroba píšťalek, zdobení kraslic, drátkování, zdobení perníčků, výroba dekorací). Večer se pak Hostětín připojí k Hodině Země tím, že zhasne osvětlení a zapálí oheň nad obcí, jako jedno stanoviště Keltského telegrafu.
Toto vzpomínkové odpoledne navazuje na vánoční vzpomínání a projekt série rozhovorů místních mladých lidí s rodáky z Hostětína a zpracování jejich vzpomínek.

Jeden svět 2013 se ptá: Bojíte se snášet?

18. – 26.3. Brno
Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět opět míří do Brna – letos chce otevřít debatu o sílící netoleranci, rasismu a diskriminaci. V 8 dnech proběhnou projekce 37 domácích i zahraničních dokumentů.
Jarmark neziskovek se uskuteční v pondělí 25. 3. od 14 do 18 hod. v atriu FSS MU, Joštova 10, Brno, od 16 hod. workshop o vybraných dobrovolnických příležitostech. Součástí jarmarku bude i informační stánek Ekologické poradny Veronica.
Více informací naleznete zde.

Zvou Vás jiní

Jihomoravské keřobraní na Pouzdřanské stepi
Ve dnech 16. a 17. 3. proběhne kosení travních porostů a likvidace náletových dřevin na přírodní památce Pouzdřanská step a Kolby. Sraz vždy v 10 hod u nádraží v Pouzdřanech. Pořádá ČSOP JARO Jaroměř, více na www.jarojaromer.cz nebo www.pomahamprirode.cz.

Vítání jara
a oslava Světového dne vody se koná v neděli 24. 3. 2013 od 13.30 na chatě Jelenice u Hostěnic. Srdečně zve ZO ČSOP Studánka z Pozořic.

Úvodní kurz permakultury
se koná ve dnech 27. - 31. 3. na usedlosti Mojmírov u Valašského Meziříčí, známé z knihy Přírodní zahrada k nakousnutí. Více na www.permanet.cz

Ukrajina a Krym - přírodní zajímavosti
14.3.2013 17:00 - 19:00, Brno, Se svými zážitky z cest a výsledky přírodovědných pozorování nás seznání botanik Ing. Jindřich Šmiták.
detail akce »
Levně a ekologicky - praktický seminář
16.3.2013 10:00 - 17:00, Brno, Inspirativní i praktický seminář pro příznivce zdravého a ekologicky šetrného životního stylu.
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie a ekomapa
20.3.2013 19:00 - 21:00, Blansko, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě? Jak nejlépe zacházet s vodou, energií, odpady či spotřebním zbožím?
detail akce »
Přírodní infrastruktura - ÚSES (Zelený čtvrtek)
21.3.2013 17:00 - 19:00, Brno, Diskuzní setkání u kulatého stolu.
detail akce »
Fotovzpomínky na exkurze Klubu přírodovědeckého v Brně.
28.3.2013 17:00 - 19:00, Brno, Přijďte si zavzpomínat na některé exkurze Klubu s RNDr. Františkem Chládkem.
detail akce »
Nový občanský zákoník - školení
3.4.2013 10:00 - 15:00, Brno, Nabízíme shrnutí základních změn platících od 1. 1. 2014, zejména těch, které se týkají veřejného prostoru a neziskových organizací.
detail akce »
Seminář Obnovitelné zdroje energie
3.4.2013 09:00 - 17:30, Hostětín, Seznámení s příklady dobré praxe používání obnovitelných zdrojů energie, historie, legislativa, ekonomika a budoucnost OZE, vysětlení základních pojmů, ale i praktická cvičení s pomůckami.
detail akce »
Sázení vánočních jedliček
6.4.2013 10:00 - 12:00, Brno, Společná jarní výsadba živých vánočních jedliček, zastávka autobusů Lesní školka za Soběšicemi, Brno.
detail akce »
Den Země v Pouzdřanech
13.4.2013 10:00 - 16:00, Brno, Oslavme Den Země procházkou v jarní přírodě! Sraz v Pouzdřanech v 10 hod. u školy (za mostem přes trať).
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po - čt 9–17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?