Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
19. 6. 2013

Zahradní slavnost v Hostětíně

Slavnostní otevření certifikované ukázkové přírodní zahrady Centra Veronica v Hostětíně se koná v neděli 23. června od 14 do 17 hod. Součástí slavnosti bude zábavný i vzdělávací program pro děti i dospělé, např. dětská stezka, výroba hmyzích domečků, výstava a vyhlášení vítězů soutěže žákovských prací, ochutnávka medů a včelích produktů, ukázky prvků přírodních zahrad a další. Po celou dobu možnost poradenství. Občerstvení ve formě pomazánek z bylin a plevelů a bylinkových nápojů.
Jste srdečně vítáni!
Více informací naleznete zde.

Zahradní slavnost v Hostětíně

Právě vyšlo nové dvojčíslo časopisu Veronica.

Aktuální Veronica Vás pozve do našeho nejmenšího Národního parku - do Podyjí. Na jeho území se nachází řada unikátních společenství živé i neživé přírody, chránění živočichové i rostliny. Zaměstnanci Správy NP Podyjí vás seznání s aktuálními otázkami praktické ochrany přírody, jako například kolik území nechat samovolnému vývoji a o která území pečovat. Také se podíváme k sousedům přes řeku - do rakouské části parku Thayatal. Příspěvků se nám tentokrát sešlo tolik, že jsme se rozhodli vydat dvojčíslo. Přejeme krásné letní počtení!
Pokud vás toto číslo inspiruje k letní návštěvě Podyjí (a my věříme, že ano), můžete také zhlédnout výstavu fotografií Jarmily Kocourkové a Jaroslava Horáka Zapomenuté řeky. Výstava obsahuje unikátní snímky řeky Dyje a jejích přítoků z let 1970 - 1990 a koná se na I. nádvoří Státního zámku Vranov nad Dyjí, v galerii Tajána. Otevřeno je až do 31. srpna denně kromě pondělí od 9 do 17 hod., v září pouze v sobotu a v neděli.
Více informací naleznete zde.

Čtvrtý turnus tábora pro rodiče s dětmi v Hostětíně - poslední volná místa!

Pro velký zájem jsme letos připravili další termín tábora od 5. do 9. srpna 2013. Vydejte se i Vy společně s dětmi na tábor do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat. Program (nejen) pro děti bude protkán napínavou celotáborovou hrou. Vezměte s sebou své přátele a dětem jejich kamarády!
Více informací naleznete zde.

Víte, co přinesly projekty v Hostětíně?

Právě vydáváme třetí aktualizované a doplněné vydání studie „Co přinesly projekty v Hostětíně?“ s podtitulem „20 let na cestě k energetické soběstačnosti“. Kompletní data, jedinečné zkušenosti a hodnocení přínosů obecní výtopny na biomasu, moštárny, kořenové čistírny odpadních vod, pasivního domu a dalších projektů. Publikace poslouží představitelům veřejné správy nejen na lokální úrovni, studentům i všem ostatním zájemcům o udržitelný místní rozvoj a podporu místní ekonomiky.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna radí: cestujte šetrně!

Jak budu v létě cestovat? Tuto otázku si nyní pokládá mnoho z nás. Pokud chceme poznávat vzdálenější kraje, musíme si vybrat, jaký dopravní prostředek na svých cestách použijeme. Často tak volíme mezi několika více či méně ekologicky nepříznivými variantami. Nejpříznivější z hlediska životního prostředí je, kromě pěšího putování nebo jízdy na kole, cestování vlakem.
Více informací naleznete zde.

Novinky v našem elektronickém obchodě.

Zemědělský kurz
Poprvé v našem e-shopu uvádíme klasickou knihu Rudolfa Steinera. Kniha nabízí alternativní pohled na hospodaření na zahradě. Zabývá se kosmickými a terestrickými podmínkami zdravého zemědělství, obsahuje souhrn osmi přednášek autora z roku 1924.

Význam retence vody v říčních nivách
Nárůst extrémních hydrologických jevů v posledních letech přiměl skupinu autorů a autorek - z řad expertů na geologii, ekologii, krajinné inženýrství či vodní hospodářství - k vytvoření knihy, která doporučuje, jakým způsobem hospodařit v blízkosti vodních toků.

DVD Vlci v Lužici
Dokument o návratu vlků do německé Lužice. Rodinný život vlků a jeho ohrožení. Jako bonus dokument o těchto fascinujících šelmách u nás: Strážci beskydských šelem.
Více informací naleznete zde.

Letní provoz Ekologické poradny Veronica

Během července a srpna se na Vaši osobní návštěvu na Panské 9 v Brně těšíme v úterý a ve čtvrtek 9–13 hod., ve středu 13–17 hod. Online jsme k dispozici i nadále 24 hodin denně. Každé úterý odpoledne bude také fungovat studánková poradna.
Více informací naleznete zde.

Zvou Vás jiní

Velký skok do řeky Svratky
pořádá v neděli 14. července od 15 hod. občanské sdružení Za sebevědomé Tišnovsko. Společné koupání v přírodním prostředí proběhne u splavu Na Březině. Tato mezinárodní akce poukazuje zábavnou formou na nutnost vyčistit vodu v řekách i na úspěchy, kterých bylo v tomto směru dosaženo. Na mnoha místech v Evropě se takto budou koupat desetitisíce lidí. Pokud chcete Big Jump uspořádat i na vaší řece, inspirujte se na stránkách http://www.veronica.cz/?id=132&idg=319 nebo  http://arnika.org/koupaci-dny-tipy .

Přírodní stavitelství vlastníma rukama II.
22.6.2013 08:00 - 18:00, Brno, Celodenní pracovní dílna v Brně, při které se prakticky naučíme izolovat dům slaměnými balíky a pracovat s hliněnými omítkami.
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie pro rodiče
25.6.2013 17:00 - 19:00, Břeclav, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě? Jak nejlépe zacházet s vodou, energií, odpady či spotřebním zbožím? Povídání vhodné a zaměřené pro rodiče s malými dětmi
detail akce »
Tvoření z ovčí vlny
30.6.2013 - 3.7.2013, Hostětín, Zpracování ovčí vlny na různé způsoby.
detail akce »
Automatická kresba, muzikoterapie, meditace, relaxační techniky
4.7.2013 - 7.7.2013, Hostětín, Meditace, automatická (intuitivní kresba), relaxační techniky, muzikoterapie – aktivní i pasívní, aromaterapeutické masáže, procházky...
detail akce »
Mami pojď si hrát
8.7.2013 - 12.7.2013, Hostětín, Pětidenní pobyt pro rodiče a jejich děti ve věku 1-3 let v Centru Veronica pořádaný občanským sdružením "Mama poď sa hrať".
detail akce »
Letní tábor pro rodiče s dětmi (děti cca do 11 let)
5.8.2013 - 9.8.2013, Hostětín, Rodiče, prarodiče, strýcové a tety - vydejte se společně s dětmi na tábor do krásného a čistého prostředí Bílých Karpat. Program (nejen) pro děti bude protkán napínavou celotáborovou hrou.
detail akce »
Zelená dovolená plná slunce
25.8.2013 - 29.8.2013, Hostětín, Oblíbená dovolená s programem. Toulání po Karpatech, řemeslné tvoření, výlet za plazy, bylinkový workshop, společná setkání a zážitky. Takovou dovolenou si nenechejte ujít anebo ji darujte svým přátelům formou dárkového certifikátu.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po - čt 9–17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?