Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
12. 9. 2013

Jablečná slavnost plná vůní, chutí, zvuků a barev

Nenechte si ujít již 12. ročník tradiční Jablečné slavnosti, v neděli 29. září. Program Jablečné slavnosti nabízí návštěvníkům řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program. Vaši duši potěší hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky. Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce či vyhrát ceny v bohaté tombole. Jedinečným občerstvením při této akci je čerstvý jablečný mošt.
Více informací naleznete zde.

Jablečná slavnost plná vůní, chutí, zvuků a barev

Ekologická poradna: Jak si vybrat ekologickou matraci do postele

Můžete mi poradit, který výrobce matrací do postelí nepoužívá zpomalovače hoření? Respektive, zda na trhu existují matrace do postelí bez škodlivých chemických látek?

Většina výrobců uvádí, že jejich matrace jsou zdravotně nezávadné. Nemusí to být vždy pravda. Polyuretanové pěny, které tvoří hlavní složku klasických matrací obsahují kromě změkčovačů právě zpomalovače hoření, které se při dlouhodobé expozici podílejí na vzniku alergií, kožních onemocnění i poruchách hormonální rovnováhy. Matrace z neorganické bavlny zase obsahují širokou škálu pesticidů a insekticidů používaných v konvenčním zemědělství, které se dostávají do styku s naší kůží a emisemi do vzduchu.
Více informací naleznete zde.

Konference Energeticky úsporné technologie a jejich využití v environmentální výchově

Třídenní mezinárodní konference (Hostětín 17. - 19. 10. 2013), na které Vás čekají odborné přednášky, praktické workshopy a zajímavé exkurze na témata globální změna klimatu, energeticky úsporné stavění, přírodní materiály ve stavebnictví, stavění ze slámy a hlíny, výroba a využití biouhlu, ekostopa, rekonstrukce školky do téměř pasivního standardu.
Více informací naleznete zde.

Netopýři přilákali rekordní počet návštěvníků

Sobotní podvečer před Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi patřil netopýrům. Do nádherného prostředí Moravského krasu se za nimi přijelo podívat bezmála 500 dětí a dospělých. Rozhodli se tak navštívit tradiční Evropskou noc pro netopýry, která se letos konala již po sedmnácté. Akce probíhá vždy na začátku září po celé České republice. Více než dvě desítky míst v okolí jeskyní přitom ožívají přednáškami o těchto fascinujících tvorech.
Více informací naleznete zde.

Přijeďte nám pomoct na Jablečnou slavnost

Jablečná slavnost (neděle 29. 9. 2013) se neobejde bez vydatné pomoci dobrovolníků. Velmi nám pomůže, když se zařadíte mezi ně. Můžete nám pomoct s obsluhou jednotlivých stanovišť, s prodejem na stáncích, tombolou, regulací parkoviště i při dalších aktivitách. Pomáhat nám můžete i v předstihu kdykoliv v září a můžete zůstat pomáhat i s úklidem v pondělí po akci. Předem děkujeme.
Více informací naleznete zde.

Zvou Vás jiní

Setkání s inspirativními osobnostmi z regionu 15. září 2013 od 17 hodin na zámku Napajedla v rámci projektu Učíme se příběhy. Více informací


Kurz provádění zelených střech - Kaprálův Mlýn, Ochoz u Brna - 13.-15. září 2013. Více informací

Pracovní víkendovky u Kovářů 14.-15. a 28.-29. září, 2013, Nesovice
Hrubé hliněné omítky, slámování detailů, vnitřní příčky, ukázka výroby nepálených cihel + pokus o hliněnou podlahu pod vedením Jardy Kováře.  Více informací

Letní ŠOK aneb Letní škola ochrany krajiny
12.9.2013 - 18.9.2013, Hostětín, Ekologie v praxi v mnoha tématech: ekologické zemědělství, včelaření, přírodní zahrady, stavění ze slámy, ovocnářství....
Pozor: Lze přijet i v průběhu kurzu!
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie pro rodiče
23.9.2013 16:30 - 18:30, Ivančice, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě? Povídání vhodné pro rodiče s malými dětmi.
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie a ekomapa
24.9.2013 17:00 - 19:00, Znojmo, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě? Jak nejlépe zacházet s vodou, energií, odpady či spotřebním zbožím?
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie pro rodiče
25.9.2013 16:00 - 18:00, Brno, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě? Povídání vhodné pro rodiče s malými dětmi.
detail akce »
Dobrovolnická pomoc při Jablečné slavnosti
29.9.2013, Hostětín, Organizace Jablečné slavnosti potřebuje mnoho rukou i nohou, velmi rádi přivítáme pomocníky.
detail akce »
Jablečná slavnost 2013
29.9.2013 11:00 - 18:00, Hostětín, Nenechte si ujít již 12. ročník tradiční oslavy jablek, řemesel, místních výrobků a kultury.
detail akce »
22. Brněnský Biojarmark
4.10.2013 - 5.10.2013, Brno, Tradiční setkání ekologických zemědělců, místních výrobců potravin a spotřebitelů, kteří mají rádi jídlo zblízka. Přijďte dobře nakoupit a pobavit se u biovína a cimbálové muziky.
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie pro rodiče
8.10.2013 17:00 - 19:00, Černá Hora, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě? Povídání vhodné pro rodiče s malými dětmi.
detail akce »
Zelená dovolená s vůní jablek
10.10.2013 - 13.10.2013, Hostětín, Podzimní toulky po Karpatech, sušení jablek, ruční moštování, řemeslné tvoření. Takovou dovolenou si nenechejte ujít.
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie pro rodiče
14.10.2013 14:00 - 16:00, Újezd u Brna, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě? Povídání zaměřené pro rodiče s malými dětmi.
detail akce »
Přednáška Desatero domácí ekologie a ekomapa
17.10.2013 18:00 - 20:00, Veselí n. Moravou, Hledáte vyzkoušená doporučení a náměty, jak se chovat ekologicky v běžném životě?
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po - čt 9–17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?