Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
13. 11. 2013

Netopýři létali těsně před svatým Martinem

Vývoj počasí letošního podzimu umožnil netopýrům létat ještě 10. listopadu! Za teplého nedělního večera byli na Horce u Ořešína ve výšce 410 m n. m. pozorováni netopýři pravděpodoně rodu netopýr Myotis. Za standardních okolností by touto dobou už měli spát ve svých zimovištích ve starých štolách, jeskyních nebo sklepech. Znalosti o lokalitách výskytu netopýrů mohou být tím nejdůležitějším krokem k jejich účinné ochraně. Rozhlédněte se kolem sebe, třeba objevíte nové zimoviště. Svá zjištění mailujte na netopyr@ceson.org.
Více informací naleznete zde.

Netopýři létali těsně před svatým Martinem

KPZ v Brně frčí! Nevíte, o co jde?

Každé úterní odpoledne se to můžete dozvědět v naší specializované poradně. Skupin podporujících svého sedláka, tzn. komunitou podporované zemědělství, existuje v Brně již pět. Zajímá vás, jak to funguje? Chcete odebírat čerstvou biozeleninu přímo do sedláka? Nebo zeleninu produkujete a hledáte odběratele? U nás se můžete potkat.
Více informací naleznete zde.

Ekologická poradna: Jak naložit s použitým rostlinným olejem?

Kuchyňský/rostlinný olej je biologicky rozložitelný a jako takový je možné jej zkompostovat, budeme-li dodržovat určitá pravidla: zásadní je nelít olej do kompostu v tekuté formě a velkých objemech - mohlo by dojít udušení organismů žijících v kompostu a v případě kompostu venkovního ke kontaminaci půdy a spodních vod. Nejlepší řešení je nechat olej nasáknout do přírodního sorbentu typu piliny, kartonový papír, ubrousky a tento materiál následně vkládat do kompostu. Pokud je pro Vás varianta kompostování problematická, je možné použitý rostlinný olej odevzdat některé ze společností, které použitý olej z domácností buď vybírají nebo dokonce vykupují.
Více informací naleznete zde.

Brněnský strom roku 2013 - buk červený v Medlánkách

Vítězem ankety Brněnský strom roku 2013 se stal dvousetletý buk červený ze zámeckého parku v Medlánkách. V kategorii stromořadí zvítězily sakury ve Slatině. Brněnské stromy obdržely během hlasování bezmála 500 hlasů.
Více informací naleznete zde.

Netradiční vánoční dárek

Darujte svým blízkým poukázku na akci či pobyt v Centru Veronica Hostětín! Poukázka může být v libovolné finanční hodnotě a bude platná po celý příští rok.Obdarovaní si mohou sami určit, kdy a čeho se zúčastní - zda kurzu, exkurze, dovolené či tábora, kteroukoliv dobu v roce. Můžete si u nás odpočinout v klidném prostředí, pokochat se překrásnou krajinou Bílých Karpat, věnovat se zimní či letní turistice i cykloturistice.
Více informací naleznete zde.

Milovníci umění podpoří chráněné druhy rostlin a živočichů

11. benefiční aukce uměleckých děl proběhne 23. listopadu v Ernově sále na Staré radnici v Brně. Letošní výtěžek z aukce bude věnován na podporu optimální péče o přírodní lokalitu Hády, kde se díky odborné péči stále vyskytují zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů. Umělecká díla jsou nyní vystavena v Galerii 10 v Brně.
Více informací naleznete zde.

Tichý Silvestr v Karpatech

Nabízíme volné prostory hostětínského ekopenzionu pro oslavu příchodu nového roku. Kontakt: renata.boleckova@veronica.cz
Více informací naleznete zde.

Zvou Vás jiní

Seminář o obnovitelných zdrojích a energetických úsporách na území Moravského krasu - ve čtvrtek 21. listopadu od 9:00 do 16:00 v Blansku; registrace do 14. listopadu, možno přijít jen na část programu. Zve MAS Moravský kras o.s.
Více informací naleznete zde.

Inzerce

Je vyhlášen 2. ročník mezinárodní vědecké a vzdělávací soutěže na podporu biodiverzity v těžebních prostorech „Quarry Life Award“. Hlavní cena v soutěži je 30 000 euro. V rámci soutěže si Vás dovolujeme v měsíci listopadu pozvat na exkurze do jinak nepřístupných lomů a pískoven. Více informací o soutěži i přihlášení na exkurze na www.quarrylifeaward.cz nebo na www.facebook.com/HeidelbergCementCR.
Více informací naleznete zde.

Přírodní infrastruktura ÚSES: Žebětínský rybník
14.11.2013 17:00 - 19:00, Brno, Diskuze u kulatého stolu o přírodní infrastruktuře. Přijďte diskutovat o podobě naší přírody, tentokrát o oblasti v okolí Žebětínského rybníka.
detail akce »
11. předvánoční benefiční aukce Nadace Veronica
23.11.2013 17:30 - 20:00, Brno, Tradiční předvánoční benefiční aukce Nadace Veronica ve prospěch ochrany přírody. Letos půjde výtěžek na neziskovou organizaci Pozemkový spolek Hády, jejíž cílem je zajistit optimální využívání přírodní lokality Hády na severozápadním okraji Brna.
detail akce »
Přírodní infrastruktura - ÚSES (Zelený čtvrtek)
5.12.2013 17:00 - 19:00, Brno, Diskuze u kulatého stolu o územních systémech ekologické stability: přijďte se dozvědět více o tom, jak je to s přírodou ve městě Brně.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po - čt 9–17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?