Nezobrazuje se Vám tento e-mail správně? Prohlédněte si ho ve svém prohlížeči.
RozVerky
Elektronický zpravodaj Ekologického institutu Veronica
27. 6. 2012

Konec budoucnosti, kterou jsme chtěli

Konference OSN o životním prostředí v brazilském Rio de Janeiro skončila minulý týden fiaskem. Dvouletá práce na dokumentu, který se měl stát celosvětovou manifestací snahy o přechod na cestu udržitelného rozvoje, se ukázala jako prakticky zbytečná. V záři reflektorů se tak potvrdilo, že stávající vedení světa není schopné se vypořádat s problémy, kterým jako lidstvo čelíme. Nositelem naděje zůstává i nadále občanská společnost, která se dokáže o důležitých problémech dohodnout bez ohledu na národ, rasu i náboženství, o čemž se mohli přesvědčit návštěvníci alternativní konference pořádané aktivisty z celého světa.

Velké malé úspěchy u nás doma

Mezi loňské úspěchy ZO ČSOP Veronica patří 129 vrápenců ve štole Valerie, vysázení jabloní v Brně na Petrově, setkání úspěšných českých stavitelek Domy žen v Hostětíně nebo 44 certifikovaných zahrad na jižní Moravě. Přečtěte si naši výroční zprávu za rok 2011. Děkujeme za Vaši přízeň a podporu a přejeme Vám krásné léto! Více zde.

Velké malé úspěchy u nás doma

Rozhraní města a krajiny v časopise Veronica 3/2012

Rozšiřování měst do okolní krajiny často neprospívá krajině, dokonce ani městu, a neuspokojuje ani své obyvatele. My rádi mluvíme o dobrých příkladech, pro letní vydání časopisu Veronica jsme jich našli několik – v Liberci, Krnově, pražské Troje, ale i Florencii, Barceloně a Andalusii. Čtěte také rozhovor s umělcem veřejného prostoru a úvahu o sochách v krajině. Více zde.

Osvěžte se hostětínskými mošty a sirupy

Při prázdninovém cestování nezapomeňte vychutnávat hostětínské mošty a sirupy. V letním horku obzvláště osvěží mátový sirup nebo chlazený mátový mošt. Nenechte si ujít novinku: Hostětínský mošt jablko & rakytník BIO s pestrou škálou příznivých účinků plodů rakytníku. Více zde.

55 přírodních zahrad na Jižní Moravě – připojte se také

10. června jsme na slavnosti v Brně ocenili další zahradníky za spolupráci s přírodou. Do konce srpna máte i Vy možnost získat prestižní plaketu Přírodní zahrada bezplatně. Udělíme Vám ji, pokud na své zahradě hostíte volně žijící živočichy a používáte postupy šetrné k životnímu prostředí. Více zde.

Ekologická poradna: Ublíží mi plch a mohu si ho pohladit?

Na naší chalupě nacházíme v létě plcha. Zajímalo by mě, jestli by mi ublížil, kdybych si ho chtěla chytnout a pochovat. Je vůbec plch člověku nebezpečný?
Plši jsou občasnými obyvateli chat, pokud jsou jejich střechy v kontaktu se stromy, v lese nebo se nacházejí v těsném sousedství rozsáhlejších křovinatých porostů. Běžný je plch velký, až 18 cm dlouhý, stříbrnošedě zbarvený hlodavec s huňatým ocasem, stejně dlouhým jako tělo. Připomíná malou veverku. Více zde.

Letní provoz Ekologické poradny Veronica

Během července a srpna se na Vaši osobní návštěvu na Panské 9 v Brně těšíme v út 9–13, st 13–17, čt 9–13, online jsme k dispozici i nadále 24 hodin denně. Každou středu odpoledne bude také fungovat studánková poradna.

Zvou Vás jiní

9.–29. 6. – Slavnosti Jídlo zblízka – festival regionální gastronomie v Brně
1.–15. 9. – Mezinárodní letní škola a exkurze do Rakouska – Centrum pro otázky životního prostředí UK v Praze a Leuphana Universität v Luneburgu Vás zvou na pobyt v Krušných horách a exkurzi do Štýrska.

Přijmeme darem

Přijmeme darem fungující vysavač Ozvěte se prosím na olga.krejcirova@veronica.cz
Přebývá Vám deštník? Centrum Veronica Hostětín uvítá darem neskládací deštníky, které našim návštěvníkům zpříjemní exkurze po modelových projektech za deštivého počasí. Můžete nám je přinést nebo poslat do Ekologické poradny Veronica v Brně, Panská 9, nebo přímo do Hostětína. Děkujeme!

Big Jump - Skok do brněnské Svratky 2012
8.7.2012 14:00 - 18:00, Brno, Nalaďte se na vlnu léta a zažijte Svratku na vlastní kůži! Tradičně se vykoupeme v brněnské Svratce a připojíme se k Mezinárodnímu dni Koupání v řekách. Čeká nás koupání, povídání o řekách. Dobroty na piknik, retro plavky, lehátka a balóny vítány.
detail akce »
Letní tábory pro rodiče s dětmi
16.7.2012 - 3.8.2012, Hostětín, 3 turnusy oblíbených týdenních pobytů plných her, zábavy, přírody, výtvarného tvoření. Neváhejte s přihlašováním - místa se rychle plní!
detail akce »
Duchovní léto v Hostětíně
9.7.2012 - 30.8.2012, Hostětín, Cesta léčitele, civilizace v osobním prožitku, grafologie, artetechniky, automatická kresba, intuitivní tance a jiné semináře našich přátel.
detail akce »
Krajiny viděné a věděné
do 30. 9. 2012, Brno,
Panská 9, výstava fotografií Michala Kováře je přístupná v době letního provozu Ekologické poradny Veronica.
Letní ŠOK v Hostětíně
3.9.2012 - 9.9.2012, Hostětín, Zakládáte farmu a chcete se naučit zpracovávat mléko, vlnu a další produkty? Chcete se stát včelařem nebo sadařem? Pak je právě Vám určen Letní ŠOK, letos na téma ekologické hospodaření.
detail akce »
Jablečná slavnost
23.9.2012 11:00 - 19:00, Hostětín, Nenechte si ujít již 11. ročník tradiční oslavy jablek, řemesel, místních výrobků a kultury.
detail akce »
Jablečný víkend
21.9.2012 - 23.9.2012, Hostětín, Pracovně-zábavný víkend pro dobrovolníky - práce v zahradě a ukázkovém sadě, příprava her pro děti i dospělé, sušení ovoce v 200 let staré sušárně, příprava stanovišť,a další. Přijeďte přiložit ruku k dílu!
detail akce »
21. Brněnský Biojarmark
5.10.2012 - 6.10.2012, Brno, Zelný trh před Husou na provázku, Tradiční setkání ekologických zemědělců, místních výrobců potravin a spotřebitelů, kteří mají rádi jídlo zblízka. Přijďte dobře nakoupit a pobavit se u biovína a cimbálové muziky.
detail akce »
Zelená dovolená s vůní jablek - podzim 2012
11.10.2012 - 14.10.2012, Hostětín, Oblíbená dovolená s programem. Čekají vás Výlety s příběhem, řemesla, ekologie, lidový tanec a řada dalších zážitků.
detail akce »
Je kam jít. Navštivte naše Centrum Veronica Hostětín v Bílých Karpatech.
Předplaťte si časopis Veronica.
ZO ČSOP Veronica
Ekologický institut Veronica je profesionálním pracovištěm ZO ČSOP Veronica. Našim posláním je podpora šetrného vztahu k přírodě, krajině a jejím přírodním i kulturním hodnotám.
pracoviště: Panská 9, 602 00 Brno
tel.: 542 422 750
e-mail: veronica@veronica.cz
http://www.veronica.cz
pracoviště: Centrum Veronica Hostětín 86, 687 71 Bojkovice
tel. 572 630 670
e-mail: hostetin@veronica.cz
http://hostetin.veronica.cz
Ekologická poradna v Brně otevřena: po 13–17, út 9–13, st 13–17, čt 9–17
Dostali jste tyto RozVerky od přátel? Chcete je také odebírat?